Har du grovfoder så att du klarar dig till betessläppet?

Den extremt torra sommaren fick som bekant landets djurägare att sätta kaffet i halsen, inte minst hästägarna. På flera platser uteblev både regnet och andraskörden – samtidigt som förstaskörden gav betydligt mindre volymer än ett normalår. Bristen gör det extra viktigt att inventera sitt grovfoderförråd.

Vädret vände visserligen mot slutet av augusti och fler kunde ta både en andra- och i vissa fall även en tredjeskörd. Volymerna och näringsinnehållet var dock generellt sett långt ifrån det normala.
– I början av juli blev det tydligt att vi stod inför ett år med stor grovfoderbrist, många har helt enkelt fått vara glada för vad de har fått tag på. Man har inte haft råd att vara kräsen, konstaterar Susanne Edlund, som är Svenska Foders foderexpert och ansvarig på hästsidan.
    
Otrevliga överraskningar
Lösningen har för många varit att importera. Andra har sett sig om efter alternativa fodermedel att komplettera med, för att kunna hushålla med det man har fått tag på.
– Rent allmänt tycker jag ändå att hästägarna har varit duktiga på att ha koll på sitt grovfoder. Men även om man har varit förutseende, och har lagt upp en strategi för att få balarna att räcka ända fram till sommaren, kan man råka ut för otrevliga överraskningar. Kanske håller inte analysen på det importerade grovfodret, eller så visar sig den hygieniska kvaliteten vara tvivelaktig eller rent av riktigt dålig när man öppnar balarna.
  
Kan komplettera med lusern
Ännu återstår några månader av stallperioden och den som inte redan har sett över sitt lager av grovfoder bör göra det nu. 
– Tror man inte att man har så det räcker, och vill komplettera med exempelvis lusern, bör man börja redan nu för att vänja in långsamt. Om du väljer strå eller pellets är en smaksak – men strå hjälper till att öka ättiden, ger sysselsättning och gynnar mage och tarm, förklarar Susanne Edlund och fortsätter:
– Ett alternativ kan också vara Fibergi, en müsliblandning med lusernhack som gör att hästarna tar längre tid på sig att äta. Det är viktigt att hästen får sin ättid.
    
Granska och lär känna din häst
I år är det inte ovanligt att man står med balar från både olika fält och från olika leverantörer, kanske även från olika länder. Att utgångspunkten i en bra foderstat är en grovfoderanalys känner alla till, men hur gör man ett år som detta? Svenska Foder erbjuder även grovfoderanalyser, men att ta analys på alla partier kan bli både besvärligt och kostsamt. Hur ska jag då veta om mitt grovfoder ger tillräckligt eller bara är bukfylla?
– Fodra med ögat och lär känna din häst. Notera lite då och då hur lång tid det tar för den att äta ett kilo grovfoder, hur är hästens träck, hur ser överlinjen ut… För dagbok och ta gärna bilder på din häst så att du kan jämföra. Då märker du snabbt om något är fel eller om den faller ur.
– Har du ett grovfoder med dåliga värden blir hästen bukig på ganska kort tid eftersom den behöver äta mer för att bli mätt, det är lätt att låta sig luras. Det tar ett par månader innan man ser att den faktiskt har tappat i muskelmassa, trots den där runda magen, säger Susanne.
    
Blir ofrivilliga foderbyten
Olika balar från olika håll gör också att hästen utsätts för grovfoderbyten, kanske flera gånger under stallperioden.
– När man plötsligt ändrar foder från en dag till en annan hinner inte mikrofloran i hästens tarm att ställa om sig. Därför ska man helst överlappa olika balar så gott man kan. Har man en väldigt känslig häst kan man i samband med överlappningen ge exempelvis HippoSelection Yea-Sacc, en produkt som innehåller levande jästkultur som gynnar tarmfloran.
 
Ta hjälp om du känner dig osäker
Olika hästar har olika behov, vad som rent näringsmässigt är ett optimalt grovfoder kan därför variera. Det som är perfekt för grannens häst kanske inte alls är bra för min, konstaterar Susanne:
– En högpresterande tävlingshäst kräver ju till exempel mer energi än en hobbyhäst som går i hagen fyra, fem dagar av veckans sju. Och räcker inte mitt grovfoder till, oavsett om det är i volym eller näringsmässigt, måste jag ta till alternativa fodermedel – kanske både för att ersätta och komplettera.
– Behöver du hjälp med att göra en foderstat till din häst eller bara vill ha ett råd, då är du alltid välkommen att kontakta mig och mina kollegor, avslutar hon.
 
Hitta fler tips och råd hos Svenska Foder