Hästar hjälper ungdomarna att må bättre

–Jag ser hur mycket hästarna ger ungdomarna! De kommer in och gråter, men åker härifrån med ett stort leende på läpparna, berättar Therese Mattsson, ungdomsledare på Björnbo Gård 4H, vinnare av ATG Drömfond Välgörande hästkrafter 2020.

Therese Mattsson jobbade som pedagog i många år inom förskolan. Det var när hon letade efter ett stall där hennes son skulle kunna rida som hon kom i kontakt med Erika Sjöberg på Björnbo Gård 4H i Enköping, och snart föddes idén om att starta en ridgrupp i egen regi.
Testet föll väl ut. Idag är det upp till tre grupper om dagen med max fem elever i varje – och tillsammans med Therese, Erika och ytterligare en personal är det arton hästar som arbetar i verksamheten. Bland hästarna finns bland annat fyra före detta travhästar, en liten tinker, shetlandsponnyer och en shirehäst som mäter mäktiga 187 centimeter i mankhöjd. Alla har olika personligheter och styrkor.
– Vi hoppas verkligen att fler börjar använda hästar för att stärka människor. Att jobba tillsammans med hästarna för att nå fram till människan är ett otroligt bra sätt, säger Therese. 
  
Hästarna ger kraft att klara vardagen
Björnbo Gårds faciliteter är enkla, men det är ordning och reda och dessutom hemtrevligt och personligt. Stallet är färdigt för eftermiddagens första grupp och hästarna på väg in från hagen. En liten stund senare kommer fyra tjejer i åldrarna 10 till 13 år in i stallet.
– Många av ungdomarna som kommer till oss brottas med mycket ångest och stress. De kämpar för att passa in i skolan och samhället, men känner att de inte riktigt lyckas med det. Tillsammans med hästarna hämtar de kraft, och den kraften tar de med sig till sina vardagliga situationer.
Therese beskriver med innerlighet och värme hur ungdomarna kan komma till stallet tysta och introverta, men efter en stund på hästryggen är det ingen som kan vara tyst längre. Då kommer orden och samtalen tar form. Lektionerna är en och en halv timme och tiden fördelas lite olika beroende på deltagarnas dagsform och behov. 
– Det vi vill med vår verksamhet är att ungdomarna ska känna sig nöjda och glada över vad de gjort när de har varit här. Om det så är att de har hoppat höga hinder eller om de har borstat en häst tills den glänser, det spelar mindre roll.


Therese Mattsson är ungdomsledare på Björnbo Gård i Enköping.
Foto: Jessica Bergström
 

"Min dotter har vuxit som person"
Magnus, pappa till en av deltagarna i måndagsgruppen, berättar hur mycket den här verksamheten har betytt för hans dotter. Hur hon har växt som person. Inte bara i stallet, utan även utanför.  
– Tidigare var måndagar bara förknippat med ångest, men nu när hon har ridningen att se fram emot börjar veckan på ett helt annat sätt. Det är helt fantastiskt, berättar Magnus.
– Med tanke på hur det ser ut idag med psykisk ohälsa tror jag många skulle behöva den här typen av verksamhet. Här har de verkligen tid att se varje individ och min känsla är att samvaron med hästarna är lika mycket värd som att träffa en psykolog eller terapeut, fortsätter han.
  
Vinstpengarna gör stor skillnad
Björnbo Gård 4H var ett av 99 bidrag till årets ATG Drömfond Välgörande hästkrafter. På frågan vad vinstpengarna betyder, svarar Therese:
– 100 000 kronor för oss gör att vi kan hjälpa så många fler som har de här utmaningarna, vilket kommer göra att de inte behöver hamna i den psykiska ohälsan och bli hemmasittare. Hästkrafter gör skillnad!
En av deltagarna i måndagsgruppen är Vera. Hon klappar russet Maxima och säger:
– Det kan vara skönt att komma till stallet och bara få vara med djuren och hänga här. Jag tror det är ganska många som skulle behöva en gnutta djur i livet.


Vera tycker mycket om Maxima och älskar att vara i stallet.
Foto: Jessica Bergström

ATG Drömfond Välgörande hästkrafter
Alla som gillar häst vet att hästar får människor att må bra, därför vill ATG inkludera nya målgrupper och möjliggöra magiska möten mellan människor och hästar. I ATG Drömfond Välgörande hästkrafter sökte arrangören en verksamhet, satsning eller ett pågående projekt som skapar förutsättningar för fler människor att komma i kontakt med hästar.
I juryn som valde ut vinnaren 2020 satt Lisen Bratt Fredricson, ordförande i juryn Välgörande hästkrafter, Karolina Lagerlund, VD Hästnäringens Nationella Stiftelse, Simon Wall, travtränare och Maria Guggenberger, hållbarhetschef ATG.