Hindermaterial i återvunnen plast – säkert för både två- och fyrbenta

En hel hinderbana är inte alla förunnat att ha därhemma, men några bommar och ett par hinderstöd brukar vara ett önskemål för de flesta. Till och med för den mest inbitna dressyrryttaren. – Variation är nyttigt för alla hästar, säger Marita Hjelm, A-domare och överdomare i hoppning.

Till vardags arbetar Marita Hjelm hos Ydre-Grinden som säljare – där hon förutom hindermaterial även erbjuder hela stallbyggnader, inredningar, lösdrifter, uteboxar, staket och olika stalltillbehör.
– Jag fungerar som kundens bollplank och är med i hela processen, från första idé och skiss. Ett perfekt jobb för en gammal hästtjej som mig, skrattar hon.
   
Finns även som terränghinder
Ydre-Grinden grundades 1944, det som började i liten skala på familjenivå har i dag växt till ett modernt företag med hela Norden som arbetsfält. Hindermaterial har man haft med i sortimentet i åtta år. Tack vare samarbetet med brittiska Jump4joy erbjuds ett fullskaligt utbud av hinder med bommar, grindar, murar, vattenmattor, terränghinder med mera. Hindren är tillverkade av återvunnen plast och Ydre-Grinden lämnar fem års garanti på materialet.
Bommarna är plastöverdragna med helt täta ändar. De har fasta färgfält som är svetsade i skarvarna vilket förhindrar att fukt tränger in, därmed behåller bommarna sin vikt. Plasten är dessutom UV-resistent, det dröjer väldigt länge innan de tappar färg.
  

Med ett par stöd, bommar och cavalettiblock kommer du långt.
  
Standard- eller specialutförande
Bommarna finns i en mängd olika färgfältskombinationer. De finns även i två olika viktklasser; mellanviktsbommen på 8–10 kilo och tungviktsbommen på 10–12 kilo. Marita förordar den tunga bommen, men den lite lättare är okej om man exempelvis har ponnyridskola.
– Vi har ett standardutbud vad gäller färger med snabb leverans. Har man särskilda önskemål löser vi det, men då blir leveranstiden längre.
Hindermaterialet från Jump4joy kännetecknas av hög kvalitet och säkerhet, egenskaper som är viktiga för Marita att kunna erbjuda kunderna.
– Man gör en investering när man köper sina hinder, oavsett storlek på investeringen. Du vill veta att det du har köpt håller för att användas, inte bara nu utan under lång tid framöver. Det ska dessutom vara säkert och tryggt för oss tvåbenta att hantera, och givetvis även för hästen att ta sig över.
  
Smarta stöd kan kombineras
Bomhållarna går till exempel att få som säkerhetsbomhållare, godkända av FEI. Hinderstöden är rejäla och testade i vindtunnel, med bästa resultat bland marknadens traditionella diton. Trots att de är stadiga och står pall när det blåser väger stöden bara 5,5 kilo och är enkla att flytta runt. De är dessutom höjdmarkerade med hål åt flera håll.
– Hålens placering gör att man kan kombinera dem till flera olika hinder utan att egentligen ha tillgång till särskilt mycket material. Det gäller även terränghindren som måste vara extremt säkra och robusta, samtidigt som de ska vara enkla att flytta, konstaterar Marita.
Infångarstöden har samma system med bomhållare som hinderstöden. Det finns en mängd möjligheter att skapa sitt eget hindermaterial med olika designer och färger, något som är särskilt populärt när det ska beställas sponsorhinder.
  

Att fixa fram sponsorhinder behöver inte vara krångligt.
   
Låt hinderparken växa stegvis
Vill du inte köpa ett färdigt hinderpaket på en gång kan du börja i det lilla, för att sedan "bygga ut" din hinderpark allt eftersom. Den som vet vad han eller hon vill ha gör sin beställning via nätet, annars går det självklart bra att slå Marita och hennes kollegor en signal.
– Själv började jag med några bommar, ett par hinderstöd och cavalettiblock. Man kommer ganska långt med det som hobbyryttare på hemmaplan.
  

I sortimentet finns även mjuka bommar, som minskar skaderisken.
 

Exempel på terränghinder.