Hittat drömhästen – tips inför första samtalet med säljaren

När du har hittat en häst i en annons du tycker passar dina krav är det dags att ta kontakt med säljaren. För bådas skull är det bra om du lägger några minuter på att förbereda dig. På så sätt minimerar du risken att missa något du har tänkt fråga under samtalet.

Checklista inför första kontakten

Skriv ner dina frågor i förväg. Skickar du ett mejl till säljaren är detta så klart detsamma som att skriva mejlet, men skriv ner frågorna och ha med dig dem om du väljer att ringa.

Utgå från annonsen. Ställ frågor om det som står i annonsen: "Vad menar du med att hästen kräver en rutinerad ryttare?", "Du beskriver att hästen är känslig, vad menar du med det?"

Låt säljaren berätta om sin häst. Genom att be säljaren berätta öppet om hästen lär man sig mycket, inte bara på det som sägs utan även hur det sägs. Detta råd gäller framför allt när du talar direkt med säljaren. Det är svårt att få till motsvarande situation i mejlkonversationer.

Berätta om dig och din ridning. Att tydligt beskriva vad du letar är ett bra sätt att få i gång ett samtal om hästen och ett bra sätt för säljaren att få chansen att berätta om sin häst. Tänk på att många säljare faktiskt säljer sin bästa vän. Det är viktigt att även säljaren känner att du är rätt för hästen.

Be säljaren att komplettera annonsen. Läs igenom annonsen en sista gång precis innan du tar första kontakten, fundera på om det finns något du saknar. Det kan handla om hästens registreringshandlingar, härstamning, hur den är att sko och köra i transport eller liknande.

Be att få en sammanställning av hästens medicinska historia. Se till att säljaren redogör för hästens eventuella skador, stora som små. Fråga om skadorna har varit föremål för försäkringsärenden och be om att få dubbelkolla uppgifterna. Det kan du göra genom att begära ut journalerna på hästen alternativt få prata med försäkringsbolaget. Båda kräver dock godkännande och fullmakt från säljaren.

Skaffa ytterligare information. Googla hästen. Även om vi på Hippson Market uppmanar säljarna att skriva så mycket och ärligt som möjligt kan det finnas ytterligare information att hämta in. Om det är möjligt, prata med uppfödaren, tidigare ägare eller personer som har haft häst i samma stall och som känner till hästen/säljaren – men informera säljaren om att du planerar att göra detta. Är det en tävlingshäst bör det finnas resultat i TDB. Har den varit borta länge från tävlingsbanorna bör du fråga säljaren varför. 

Fråga hur länge säljaren har ägt hästen. Om hen bara har haft den en kort period, fråga varför och ta även kontakt med tidigare ägare.

Andra viktiga frågor:

Be om hästens försäkringsnummer och skaffa en fullmakt så att du kan kontrollera hästens skadehistorik hos försäkringsbolaget. Fråga även om den har haft samma försäkringsbolag hela tiden, om inte, ta kontakt även med tidigare försäkringsbolag.

Dyr häst utan tävlingsresultat? Tänk på att fråga säljaren om detta, finns det en anledning till att den inte har tävlat?

A1-försäkring? Uppfödare har sällan sina hästar A1-försäkrade i dag. Men om det är en privatperson som säljer bör du kolla så att det inte är försäkringsbolaget som har nekat hästen A1-försäkring på grund av något som har gett en så kallad reservation.

Till Hippson Market
Hippsons alla tips till en lyckad affär