Hjälp min häst har kolik!

Under vinterhalvåret drabbas tyvärr många av våra hästar av kolik. Vi distriktsveterinärer utförde över 5 500 kolikbehandlingar 2017. Vad är egentligen kolik? Hur vet jag om min häst har kolik? När ska jag ringa veterinären? Vad gör veterinären vid besöket? Kan jag göra något för att minska risken för att min häst ska få kolik? Frågorna är många och oron stor när hästen visar symtom på kolik.

Vad är egentligen kolik?

Kolik betyder att hästen visar symtom på smärta från buken. Det finns många orsaker till att en häst har ont i magen. Det kan vara allt från en "prutt på tvären" till tarmvred. Eftersom hästen inte kan tala om för oss vad den känner får vi tyda dess kroppsspråk. Vanliga symtom som tyder på smärta från buken är att hästen:

·       äter dåligt eller inte alls
·       tittar sig mot magen
·       sparkar sig mot magen
·       rullar om och om igen
·       lägger sig vid ovanliga tillfällen och på ovanliga ställen
·       flemar
·       är stressad
·       har uppdragen/utspänd buk
·       har lite eller ingen träckavgång alternativt diarré

Det man ska tänka på är att hästarna visar olika tydliga symtom. Vissa biter ihop och visar minsta möjliga av vad de känner och andra är mer dramatiska. Det är viktigt att lära känna sin häst för att kunna tyda allvaret i symtomen. Vissa raser, till exempel islandshästar, är kända för att bita ihop och inte visa så tydliga symtom.

Hästens normalvärden i vila:

·       Temp: 36,9–38,2 grader C
·       Puls: 28–40/min
·       Andning: 8–16/min
·       Slemhinnor: ljust rosa (jämför gärna med frisk häst)
·       Tarmljud: Det ska låta mer eller mindre hela tiden från hästens mage på båda sidor.

Förutom symtomen är det bra att känna till om hästens normalvärden påverkats.

När ska jag ringa veterinären?

Ring veterinären när din häst visar tecken på kolik. Ni kan då tillsammans besluta om ett omedelbart besök är nödvändigt eller om det är möjligt att avvakta en stund. Det är bra om du har så mycket information som möjligt när du ringer, till exempel när sågs hästen frisk senast, har den bajsat, har den aptit, vad visar den för symtom, temp, puls, färg på slemhinnor med mera.

Om hästen mår relativt bra är det bra med korta promenader, 5–10 minuter 1–2 ggr/timme. Låt hästen vila mellan promenaderna. Låt inte hästen äta något men bjud den vatten. Om hästen inte är mycket bättre inom ett par timmar eller blir sämre behövs sannolikt ett veterinärbesök. Om den lägger sig och är svår att få upp så tvinga inte hästen att gå, då risken att bli skadad är stor både för dig själv och hästen. Ring då veterinär omedelbart. Om det är möjligt så ta bort saker i boxen som hästen kan fastna i och se till att underlaget är mjukt.

Vad gör veterinären vid besöket?

När man som veterinär behandlar hästen i stallet för kolik så är det vanligt att man efter att ha gjort en undersökning ger den kramplösande och lugnande medicin. Då alla patienter är unika så finns det ingen manual att följa, utan behandlingen beror på hur just din häst mår. Det är dock vanligt att man utför en rektalisering (känner i buken via ändtarmen) och en nässvalgsondning (slang genom näsborren till magen). I vissa fall kan hästen också få vätska i droppform.
De flesta fall av kolik går bra att behandla hemma i stallet. Om hästen inte svarar på behandlingen eller bedöms vara mycket allvarligt sjuk vid första besöket så kan det vara aktuellt att fortsätta behandlingen på en hästklinik. I värsta fall finns det inget man kan göra för att rädda hästen och då blir man tvungen att avliva den.
Det är viktigt att hästägare och veterinär har en bra kommunikation under behandlingen då det kan bli bråttom att fatta avgörande beslut. Det är också en stor fördel om hästen är ordentligt försäkrad då ett klinikbesök kan bli mycket kostsamt.

Vad kan jag göra för att förebygga att min häst får kolik?

Hästen är ett vandrande och gräsätande flockdjur. Den är ett bytesdjur som har utvecklats för ett liv på stäppen och för att beta 14–18 timmar per dag. För att förebygga kolik och andra sjukdomar bör vi ha detta i åtanke.
För att minska riskerna för störningar i mag-tarmsystemet är det viktigt att hästen motioneras regelbundet. Energin ska i största mån komma från grovfoder, uppdelat på flera mål om dagen. Hästen ska ha tillgång till färskt vatten hela tiden och det är extra viktigt i samband med utfodring. Tänk på att vatten blir kallt och fryser fort på vintern. De flesta hästar dricker för lite när vattnet är för kallt. Detta är en av de vanligaste orsakerna till förstoppningar.
Regelbunden undersökning av hästens munhåla och tänder är viktigt! Om hästen inte kan tugga maten på rätt sätt eller dricka tillräcklig mängd på grund av ilningar i tänderna kan det orsaka matsmältningsproblem och kolik.
Mag- och tarmparasiter kan i vissa fall orsaka kolik hos hästar. För att veta om och med vilket preparat hästen ska avmaskas behöver man ta ett träckprov och lämna in för analys. Detta är lämpligt att ta på våren innan man ska släppa hästen i nya hagar. Ring gärna och rådfråga distriktsveterinärerna.
  
Har du frågor eller funderingar kring ovanstående text är du välkommen att mejla våra överveterinärer:


Monika Wartel 

monika.wartel@dv.sjv.se

 
Beate Lundbäck

beate.lundback@dv.sjv.se

 
När ska jag ringa veterinär?

När hästen visar symtom på kolik ringer man en veterinär för råd och eventuellt besök!

Symtom:

·       äter dåligt eller inte alls
·       tittar sig mot magen
·       sparkar sig mot magen
·       rullar om och om igen
·       lägger sig vid ovanliga tillfällen och på ovanliga ställen
·       flemar
·       är stressad
·       har uppdragen/utspänd buk
·       har lite eller ingen träckavgång alternativt diarré