Hög prestation och en hästmage i balans – är det möjligt?

De allra flesta foderstater innehåller någon form av spannmål. Alla spannmålsslag – vete, korn, majs och havre – är stärkelserika och att stärkelse ger snabb energi är ingen nyhet. Men för mycket stärkelse kan ge hästen matsmältningsproblem.

Som hästägare kan du märka matsmältningsproblemen på att hästen blir orolig i magen, blir lite rund och kanske presterar sämre än vanligt. Havre är det spannmål som har lägst stärkelsenivå och dess stärkelse är också den som bäst tas upp i tunntarmen. Därför passar havre bäst till våra hästar. Det finns dock hästar som inte fungerar bra på havre och därför bör undvika det.
Husdjursagronom Carolina Johansson, foderexpert och produktchef med inriktning på häst hos Svenska Foder, förklarar:
– För mycket stärkelse, och socker, i fodret påverkar hästens tarmflora negativt. Hästen kan bara ta upp en viss mängd stärkelse vid varje fodringstillfälle vilket gör att överflödet går osmält rakt ut i grovtarmen, sänker pH-värdet och försämrar nedbrytningen av fibrer. Det kan ge hästen matsmältningsproblem, i vissa fall även magsår men också till exempel kolik och korsförlamning. Mängden spannmål ska därför begränsas till runt 2 kilo per utfodringstillfälle för en stor, vuxen häst.
    
Balansgång för högpresterande individer
Du som har en högpresterande häst, som kräver mycket energi, kan få svårt att utfodra med den mängd stärkelserikt kraftfoder som foderstaten kräver – utan att samtidigt påverka mage och tarm negativt. Den som har haft turen att få tag på ett grovfoder med högt energivärde har mycket att vinna, men behöver förmodligen ändå tillföra viss mängd spannmål.
Lagom är dock bäst. Lagom stärkelse- och sockerinnehåll i små portioner är viktigt för alla hästar, men för den högpresterande hästen blir det extra viktigt.
– Stör man mag- och tarmfunktionen påverkar det prestationen inte bara nu utan under lång tid framöver. Det kan ta lång tid att komma tillbaka och hitta rätt balans igen. Har man otur kan det bli en långdragen historia, menar Carolina som är en av hjärnorna bakom Svenska Foders uppgraderade version av hela Hippo-sortimentet.
  
Utgår från senaste forskningen
En av flera nyheter är HippoLowCarb-serien där fokus ligger på just låg stärkelsehalt, med energi i skonsam form och levande jästkultur för en god mag- och tarmhälsa.
– Den levande jästkulturen Actisaf har visat sig ha flera positiva effekter på hästens tarmflora. Dessutom kan jästkulturen öka ämnesomsättningen och förmågan att ta upp syre i blodet. Hästar som ges ett foder med Actisaf har även visat sig ha lägre stressnivå och mindre risk för inflammation.
Kraftfoderdjungeln kan upplevas som snårig och den som behöver hjälp att hitta rätt är alltid välkommen att kontakta Carolina och hennes kollegor:
– Vi håller oss väl uppdaterade och har tillgång till de senaste forskningsresultaten. Vår kunskap är vetenskapligt förankrad och vi arbetar med gedigna, svenska råvaror från svenska bönder. Vi kan foder och vi är bara ett telefonsamtal bort, säger hon.
 
Tre alternativ med låg stärkelsehalt
Allt foder i HippoLowCarb-serien innehåller levande jästkultur, men också organiskt selen och naturligt E-vitamin som är viktiga för bland annat immunförsvaret och prestationen.
HippoLowCarb Structure är ett strukturrikt färdigfoder i müsliform, helt havrefritt och med endast fyra procent stärkelse. Müslin har en hög fiberhalt som tillsammans med stråhack förlänger ättiden och ger hästen en mättnadskänsla. Sammansättningen gör fodret lämpligt också till hästar som är känsliga mot socker och stärkelse eller som har problem med övervikt.
HippoLowCarb Sensitive är ett foder utan havrekärna, med medelhög nivå av protein och energi men med en begränsad mängd stärkelse.
HippoLowCarb Slow Release Energy är ett foder i pelletsform – fortfarande utan havrekärna och med låg stärkelsenivå, men med mycket och långsam energi. Slow Release Energy passar bra till hästar med högt energibehov.