Hon ger beridarna både djupet och bredden – och en framtid inom hästnäringen

En bra beridare är någon som kan utbilda hästen efter precis den individens förutsättningar. På Flyinge har man skapat en utbildning där just de beridare som branschen behöver utbildas. Piia Pantsu är programansvarig.

En riktigt bra beridare och unghästutbildare ska kunna utbilda hästarna brett. Upp till fyra års ålder bör de inte rikta in sig på någon specialgren, det är Flyinges filosofi. Då passar det väldigt bra att beridarprogrammet har en fälttävlansstjärna som programansvarig. Piia Pantsu har varit landslagsledare för såväl Norge, Danmark som Finland och tog själv VM-medalj 2002.
– Marknaden behöver beridare som kan utbilda unga hästar. Det finns det inte så många som verkligen kan, fastslår Piia Pantsu.

Bred kunskap bygger individen
Bra beridare är en av grundpelarna för att hästnäringen ska fungera och titeln beridare bör bäras med stolthet.
– Att vara beridare är att stå för mångsidighet, att kunna rida in och läsa hästens beteende och ge den en allsidig träning; från tömkörning till hoppning, dressyr och terräng. Det är många olika moment där hänsyn också måste tas till individen, säger Piia.

Började som praktikant på Flyinge
Piia var själv en av de första diplomerade beridarna i Sverige. Det var 1996 och bland de som diplomerades då fanns även bland andra Peder Fredricson, Fredrik Jönsson och Olof Smith.
– Utöver det så är jag utbildad ridlärare i Finland och har pluggat idrottspsykologi. Jag kom till Flyinge för att vara praktikant hos Janne Jönsson (professor i ridkonst vid SLU och OS-brons vid München 1972) och blev ihop med hans son Fredrik Jönsson och sedan blev jag kvar i Flyinge, säger Piia.


Titeln beridare ska man bära med stolthet, säger Piia Pantsu, fälttävlansryttare och beridare. 

Från start till mål för duktig beridare
Sedan 2019 jobbar Piia på Flyinge som programansvarig för beridarprogrammet. Hon och hennes kollegor har varit med och utvecklat det till vad det är idag; ett treårigt program där ryttarna lär sig alltifrån inridning till specialinriktning.
– Examensarbetet går ut på att de studerande ska anordna en saluhästvisning där hästarna ska visas upp, marknadsföras och avtal ska skrivas. De ska ända in i mål helt enkelt. Det här är precis vad det går ut på att vara beridare, särskilt om man blir egen företagare och gör hela resan själv, berättar Piia.

"Utbildningen ger så mycket!"
I år går de sista eleverna i det tvååriga programmet ut skolan och alla fem har fått jobberbjudande. I det nya treåriga programmet går den första årskullen ut det första läsåret.
– Den här utbildningen kommer ge dem så mycket, förutom ridning också ett brett kontaktnät. Alla som önskar sig en framtid i hästbranschen rekommenderar jag att söka och har du en unghäst som du söker beridare till; se till att hitta en som kan och är intresserad av att utbilda unga hästar, säger Piia Pantsu.

Flyinge och Strömsholm – två svenska riksanläggningar

Ridskolan Strömsholm och Flyinge är två av Sveriges tre Riksanläggningar inom hästnäringen. Här utvecklas kunskap, hästar och människor genom forskning och utbildning.
På anläggningarna erbjuds unika och högkvalitativa utbildningar i form av allt från kortkurser och clinics till fleråriga utbildningar på gymnasie-, folk- och yrkeshögskolenivå samt universitetsnivå. På anläggningarna utbildas hästar och matchas mot championat. Anläggningarnas bestånd av skolhästar håller mycket hög klass.
Ytterligare en viktig del i verksamheten är genomförandet av större evenemang och tävlingar upp till internationell och mästerskapsklass. Anläggningarnas ryttarföreningar är några av de mest framgångsrika tävlingsklubbarna i landet.  
På respektive anläggning finns cirka 200 elever. Ett fyrtiotal anställda och hundratalet hästar ger förutsättningarna för en mycket utvecklande skoltid för eleverna.