Hoofstep – ger även fölet en röst

Nu tar vi nästa steg i utvecklingen och även föl ingår i övervakningen av hästens välmående. Förutom att övervaka stoets sista tid till fölning mäter vi fölet från dag ett. Hur ofta och länge fölet diar, vilar samt aktivitet. Hoofstep, en del av Ridsportens innovationer (www.innovare.se), berättar här mer om utvecklingen av den nya fölprodukten.

Priscilla Olsson, uppfödare till Óptimo TB "Otto" idag 6 veckor, berättar att Otto hade en lite tuff start.
"Fölprototypen omsattes i blixtfart till en fölanpassad lösning för att övervaka Otto. Syftet var att mäta diande, vilopauser och aktivitet. Otto vande sig snabbt vid att ha selen på sig. Nu samlar vi data och kan följa hur Ottos aktivitet ökar dag för dag i takt med att han blir starkare. Att det är en tuff hingstunge som gärna går egna vägar syns tydligt i appen, då alla hästar är uppkopplade. Han tar långa avstickare från mamman och söker social kontakt med ledarhästen.
  
Lösningen har gett oss ett extra lugn. Inte minst då Otto en kort period hade diarré. Vi kunde se att aktivitetsnivån fortsatte öka och att allmäntillståndet inte påverkades. Men det är ingen ersättning för vår kunskap om hästar, utan ett komplement. Som hästägare blir jag gärna nojig och då är det skönt att få svart på vitt att Otto är pigg. Att kurvan pekar åt rätt håll. Med föl kan ju allt hända och det fort. Lösningen ger även intressant information om föls beteenden när ingen människa är i närheten."


All information syns i Hoofsteps app.
   
"För alla uppkopplade hästar kommer meddelanden vid avvikande beteende direkt som larm i din app. Appen är den viktigaste bäraren av information till hästägaren. För att göra den mer personlig har vi utvecklat 3D-modeller som ägaren själv kan anpassa till att representera sin häst. T.ex. har jag i min app alla hästar presenterade i rastyp, färg, tecken och de kan utföra respektive beteende (gångart, bocka, hoppa, rulla, klia, stretcha, ligga ned etc).
 
Alla hästar tillhör en gård och personer kopplade till gården kan chatta, ta bilder, följa statistik och ta emot larm vid avvikelser. Tanken är att skapa känslan av att du har 'hästen i fickan' oavsett var du befinner dig. Det gör att du även har koll på hästen ifall någon annan hjälper dig om du t.ex. är bortrest. Och det gäller dygnet runt. Vi kontrollerar även nattetid i boxen. Ifall en häst t.ex. rullar fast eller får kolik nattetid.
  
Det var genom den här lösningen jag avslöjade Xelims hemliga liv, efter 12 år med honom lärde jag mig hans nattrutiner. Äta lite kvällshö, lägga sig och vila, äta lite till runt 01, ligga och sova, avsluta målet 04–05. Jag som trodde att alla hästarna åt upp allt sitt kvällshö direkt. Genom lösningen har jag identifierat brunst hos Ottos mamma som aldrig visar något", säger Priscilla.

Om Hoofsteps lösning

Genom att analysera huvudets rörelser får man fram ätbeteende (en viktig indikation på välmående), kroppsbeteenden såsom rullning, att hästen ligger ned, kroppsrörelser (gångarter) samt störningar i dessa. Kombinationer av avvikande beteenden, t.ex. upprepade rullningar, titta sig åt sidorna, ger indikationer på t.ex. kolik.
  
Utöver detta har vi idag basinformation om var hästen befinner sig (i hagen eller om den är i stallet), hur den disponerar hagen, hur aktiv den är och hur den förhåller sig till andra (uppkopplade) hästar i gruppen. Vi använder geofencing, vilket betyder att alla områden är geografiskt definierade utifrån användning; bete, ridbana, gränsområden, områden där inte hästar ska vara etc. Om hästen är i respektive område vid fel tidpunkt, utanför området (hagen) eller står väldigt länge vid en och samma punkt (grinden, eller mitt i hagen trots bete) kan vi skicka larm till hästägaren.
 
Appen ger också information om sådant man vill veta generellt över tid för att optimera sin hästhållning, t.ex. vad gäller beteshållning, gruppdynamik, hagkonstellationer, rutiner m.m. för att minska stress och maximera att varje enskild häst får lugn att t.ex. äta ostört.
  
Vi ingår i Ridsportens innovationer och utöver det görs i dialog med kliniker utvärderingar av hälsoproblem hos hästar. Ett viktigt värde är den beteendedata vi samlar som kommer vara tillgänglig för forskning, i syfte att öka hästens välmående generellt. Vi kommer att ha baslösningen klar för leverans till slutkund tidigt på våren 2019 och tar gärna emot preliminära beställningar redan nu.

Hoofstep – we give the horse a voice!