Hoppryttaren som sadlade om till monté

Anna Erixon är hoppryttaren som för sju år sedan sadlade om och började med travsport. Sedan dess har hon etablerat sig i toppen bland de bästa montéryttarna och har många fina meriter i bagaget.

 Anna Erixon är född in i travsporten då hennes pappa Lars Erixson är travtränare men från början var det ridsporten och hoppningen som lockade mest.
– Jag red travarna hemma men det var hoppningen som jag var mest intresserad av. Jag var med i landslaget både som ponnyryttare och junior och sen red jag även SM som senior på stor häst. Jag har alltid varit en tävlingsmänniska men tillslut kände jag att jag, med min begränsade ekonomi, inte kunde komma länge inom ridsporten. Då föll det sig naturligt att gå till travsporten vilket jag absolut inte ångrar. Inom travet trivs jag fantastiskt bra, säger Anna.

Hon gick en licenskurs för både monté och sulky men det är montén hon fastnat för.
– Jag tror det har med farten att göra. På montéloppet som går under Elitloppshelgen går det i cirka 60 kilometer i timmen. Och det är otroligt häftigt att sitta på en häst med den tekniken. Sen finns det stora möjligheter som ryttare att tävla och rida många lopp om man tycker det är kul.

Mindre prestige inom travsporten
En annan aspekt som gör att Anna trivs bättre inom travsporten är att hon upplever att den är mer prestigelös än ridsporten.
– Visst trivdes jag väldigt bra inom ridsporten också men jag upplever ändå att man inom travet kan komma längre bara man jobbar hårt, är lojal och ödmjuk. Det är liksom mer prestigelöst och inte samma yta eller attityd. Sen tycker jag om sammanhållningen mer. Vi pratar mycket och har väldigt roligt tillsammans.

Även om man inte rider en montéhäst på samma sätt som en ridhäst upplever hon ändå att hennes bakgrund inom ridsporten ger henne fördelar inom travsporten.  Bland annat är hon van att läsa av hästar och rider med en mjuk hand.
– Montéhästarna rider man mer med rösten och handen och att då ha en väldigt mjuk hand gynnar många hästars prestation. Man kan jämföra oss med galoppjockeys. Vi rider med korta läder och står över hästen, förklarar hon.  


Montéryttare som gör i ordning sin häst inför ett träningspass. Foto: Travskola.se

Inom travet får man även möjlighet att träffa och rida många olika hästar. Anna berättar att när året är slut kommer hon att ha startat cirka 140 lopp och ha suttit på mellan 60-70 olika hästar.
– Många av hästarna möter man bara en gång då man som ryttare blir inhyrd till lopp. Då möter jag upp hästen på tävlingsbanan och många gånger är det då första gången jag sitter på hästen. Det är en skillnad från ridsporten, där är det inte så vanligt att sitter på en häst första gången på framridningen utan man har ju i alla fall suttit på hästen någon gång tidigare. Men jag upplever att travhästarna är mer skolade på att göra sitt arbete, de känner igen travbanan och vet vad som förväntas av dem. Sen handlar det ju som med alla hästar om att hitta kemi mellan häst och ryttare. Vissa hästar passar man bättre med än andra men det är ju det som är tjusningen också. Vem vet, nästa häst jag träffar kanske är mitt nästa guldkorn.

Om montésporten
Sedan monténs intåg i Sverige år 2004 har antalet kvinnor inom travsporten ökat drastiskt. År 2003 var 25% av licenserna utställda till kvinnor medan idag är den siffran uppe på 42%. 
– Och det har vi montésporten att tacka för, säger Stina Swartling som jobbar som utbildningskoordinator på Svensk Travsport

travskola.se finns ett brett kursutbud och bland annat finns två kurser för dig som är intresserad av monté. I Monté går man bland annat igenom ryttarens sits, ridteknik samt hur man tränar både häst och ryttare. I Monte fortsättning fördjupas kunskaperna om de ridtekniska och nu går man även igenom tävlingsspecifika delar. Kurserna är terminsvis, man träffas en gång i veckan och varje träff pågår i två timmar. Efter dessa två kurser är många redo att gå vidare och genomföra licenskursen.      

Travskolans kursutbud finns på 31 platser i landet och kurserna är anpassade efter kunskapsnivå och ålder. 

Travskolans alla kurser