Höstens utfodring – se över mineralerna och stötta hästen under pälssättningen

Hösten har kommit med sitt omväxlande väder, en del hästar har fått gå in i stallet medan andra fortfarande går ute. För många hästägare är det dags att börja fundera på vinterns utfodring – ska hästen få likadant foder som förra året eller har något förändrats? 

Om hästen fortfarande går ute och betar med begränsad tillgång till gräs, eller om det inte är så mycket gräs i vallen, ska man komma ihåg att komplettera med hö eller hösilage så att den får tillräckligt mycket smältbara fibrer. Hästen är växtätare och behöver dessa fibrer (exempelvis hö, hösilage eller lusern), brist på dem kan öka risken för olika matsmältningsproblem.
Hur mycket hö eller hösilage hästen ska ha beror på dess storlek, fodrets näringsinnehåll och mängden gräs. Om den har lätt för att lägga på sig kan man ge lite halm/frögräshalm för att hästen ska få tugga lite längre. Halm kan dock inte ersätta hö/hösilage i foderstaten eftersom hästar bara i liten utsträckning kan smälta fibrerna i halmen. Hästar behöver som sagt få i sig tillräckligt med smältbara fibrer. 
  
Anpassa mineraltillskottet
När hästen har begränsad tillgång till gräs – oavsett om det handlar om deltidsbete eller exempelvis användning av munkorg – räcker det oftast inte att ge den de vitamin- och mineraltillskott som är avsedda för hästar som betar gräs. Dessa tillskott är i allmänhet avsedda för hästar som går på heltidsbete under sommarperioden, då får de i sig betydligt mer näringsämnen från gräset jämfört med en häst som har begränsad tillgång. 
Om hästen har begränsad tillgång till gräs bör man i stället ge den ett heltäckande vitamin- och mineraltillskott eller ett tillskottsfoder. Vilket foder som passar bäst, vilken mängd av fodret hästen bör få och om det behövs både vitamin- och mineraltillskott beror på hästens storlek, dess foderstat i övrigt och mängden gräs.
Under höstmånaderna, då näringsinnehållet i gräset minskar, rekommenderar vi på Brogaarden att hästar som växer får ett heltäckande vitamin- och mineraltillskott som även innehåller protein, till exempel Brogaarden Optimal Growth Balancer. Detta eftersom protein är kroppens byggstenar för bland annat skelett och muskler. Om man är osäker på om man använder rätt produkt kan man kontakta tillverkaren/leverantören av fodret, för att få mer ingående vägledning. 
  
Pälssättningen frestar på
Under hösten är det också dags för pälsbyte och kanske täcken. För hästarna betyder det att de måste lägga mycket energi på att bilda ny päls, vilket även påverkar resten av kroppen. Många upplever att hästarna kan bli trötta när de fäller och får sin vinterpäls. Det kan bero på att hela processen med att sätta päls kan vara mycket energikrävande för hästen.
Din häst är beroende av utfodringen för att producera många av de byggstenar som behövs för att sätta vinterpälsen, ibland är behovet av enskilda näringsämnen så stort att man behöver ge den extra tillskott. Så är ofta fallet med vitamin B.
När hästen fäller behöver den inte så sällan så mycket B-vitamin att den inte själv klarar av att producera det. Vilket kan betyda att hästen blir trött, eftersom vitamin B även används i ämnesomsättningen, samt att den blir matt i pälsen. Det kan därför vara nödvändigt att under en period komplettera med ett B-vitamintillskott.

Exempel 1: Tappar energi och muskler
Tioårigt varmblod med en normalvikt på cirka 500 kilo, som går i lätt till medelhårt arbete. Hästen har den senaste tiden gått ner lite i vikt, har haft brist på energi och har tappat muskler. Den går ute på dagarna, men gräset på vallen är väldigt avbetat.
  
En daglig foderstat skulle kunna se ut så här:
Minst 8–10 kilo hö/hösilage
2,25 kilo Staypower Müsli eller Cubes
0,5–1 kilo Brogaarden Lucerne Mix 
1,5 matsked salt
 

Exempel 2: Mycket svårt att hålla hullet
Tolvårig islandshäst med en normalvikt på cirka 375 kilo, som går i lätt till medelhårt arbete. Hästen är för mager. Den går på dagsbete, men mängden gräs räcker inte. Dessutom finns bara möjlighet till stödutfodring en gång om dagen.
  
En daglig foderstat skulle kunna se ut så här:
2–3 kilo hö utöver gräset (gärna mer om det är möjligt)
0,7 kilo Brogaarden Optimal #6 Icelandic Power
Cirka 0,25 kilo Brogaarden Lucerne Mix
1 deciliter olja
0,5–1 matsked salt
 

Exempel 3: Behöver gå ner i vikt
Åttaårig ponny med en normalvikt på cirka 350 kilo, men som är för tjock. Rids tre–fyra gånger i veckan i lätt arbete, men verkar trött och hängig. Den går på dagsbete, men gräset på vallen är avbetat. Ponnyn har fått en näve müslifoder efter arbete.
  
En daglig foderstat skulle kunna se ut så här:
Cirka 4 kilo hö/hösilage, gärna mer om den inte blir för tjock
0,5 kilo Brogaarden Optimal #5 Leisure Balancer
Cirka 2–3 kilo halm som sysselsättning
0,5 matsked salt

Källor:
Luthersson, N. (2004): 2:a utgåvan, 1:a upplagan, "Den store foderbog".