Hur boostar vi hästens immunförsvar och tarmhälsa under hösten?

Då dagarna blir kortare, och vädret blir allt kallare och blötare, behöver både vi och hästarna förbereda oss inför hösten och vintern. Under perioder med föränderligt väder kan speciellt kyla och regn påverka hästens allmänna hälsa och välmående. Kate Hore, som är Senior Nutritionist på NAF i Storbritannien, förklarar hästars immunsystem samt ger råd.

Om hästarna påverkas av vädret kan man se nedsatt prestation och allmäntillstånd som ett resultat av detta. Så vad kan vi göra för att boosta hästarnas immunförsvar så att de presterar bra trots dåligt väder?
  
Immunsystemet
 
De vita blodkropparna
När vi på NAF tänker på stöd för immunförsvaret förknippar vi det ofta med echinacea. Echinacea är en väldokumenterad ört som stödjer immunförsvaret via de vita blodkropparna, även kallade leukocyter. Leukocyter är viktiga blodceller inom immunförsvaret och har en skyddande roll mot sjukdomar och främmande inkräktare (till exempel bakterier och virus). Så om din häst är i behov av en korttidskur, en boost för immunförsvaret, bör det tillskott du väljer även innehålla Echinacea.
    
GALT och försvarsceller
Immunförsvaret är dock stort och komplext och består inte bara av de vita blodkropparna. Faktum är att de inte ens är den viktigaste delen av hästens immunförsvar. Det primära organet för immunförsvaret hos alla ryggradsdjur, och speciellt för hästar, är deras magtarmsystem.
I magtarmsystemet hos hästen finns en vävnad kallad GALT (gut-associated lymphoid tissue, alltså mag-associerad lymfvävnad) som bidrar med över 70 procent av hela kroppens immunförsvar. GALT utsöndrar specialiserade immunceller som fungerar som försvarsceller, för att känna igen alla invaderande patogener. När immuncellerna identifierar "icke-egna celler" kan de initiera en rad olika försvarsalternativ, för att säkerställa att din häst möter dessa utmaningar snabbt och effektivt.
 
Tarmarnas mikrobiom
Vid sidan av GALT arbetar mikrobiomet i magtarmsystemet – en stor mängd tarmbakterier, jäst, protozoner och svampar som alla optimerar matsmältningen. Detta tillför i sin tur energi så att hästen kan jobba och skapa byggstenar för tillväxt och reparation, samt tillför viktiga näringsämnen till alla kroppens organ och bränsle för att underhåll av allmäntillståndet.
  
I korthet: Ett hälsosamt magtarmsystem = Starkt immunförsvar = Hälsosam häst.


  
Allmäntillstånd och immunförsvar
När vi förstår var immunförsvaret verkligen sitter förstår vi också varför det är så viktigt att stödja magtarmhälsan. Genom att stödja magtarmsystemet hjälper du inte bara hästen att få ut det mesta av dieten samt underhåller den allmänna hälsan, du stödjer samtidigt hästens immunförsvar. Att utfodra alla de arbetande organismerna (mikrobiomet) med levande jäst innebär även att vi utfodrar en effektiv "matsmältningsförstärkare", som stöd för den övergripande magtarmhälsan.


Levande jästkultur
När det gäller fodertillskott till häst är Saccharomyces cerevisiae den matsmältningsförstärkande jästkultur som är laglig att använda inom EU. För att jästkulturen ska fungera optimalt bör även tillskottet innehålla prebiotika, såsom Fructo-oligosaccharides. Genom att utfodra prebiotika tillsammans med levande jästkultur tillför du en källa av bränsle, för att förstärka den viktiga matsmältningen.
Medan prebiotika och levande jästkultur är särskilt viktiga för mikrobiomet i hästens tarmar behöver vi högre upp i magtamsystemet, speciellt i magsäcken, ha en mer komplex angreppsmetod. Matsmältningsförstärkarna är fortfarande viktiga för att stödja magslemhinnans tarmflora, men i magsyrans miljö måste vi också se till att pH-värdet stabiliseras och att magslemhinnans väggar skyddas.


Harry Charles på Vivaldi du Dom.
  
Moderna hästlivet medför utmaningar
Vi vet alla att det moderna hästlivet med installning, prestation och regelbundet resande utmanar hästens magtarmhälsa. Syreskador (acid splash) och en ansträngd magslemhinna är numera vanligt förekommande hos tävlingshästar.
Till dessa hästar rekommenderar vi på NAF utfodring för hela magtarmsystemet, som understöd för magtarmhälsan. Precis som Echinacea ger stöd till de vita blodkropparna kan även ett örtbaserat stöd vara relevant. Leta efter örter såsom psylliumfrön (loppfrön) för underhållet av mage och tarm, det utfodras tillsammans med antacid (pH-balans) och levande jästkultur för den totala mikrobina hälsan.
Genom att stödja hela magtarmsystemet ger vi stöd för både funktionen och underhållet av hästens immunförsvar. Samt stöttar välmående hos våra hästar och ponnyer, oberoende av väder eller vind.

Vill du veta mer om NAF:s produkter? Klicka här!