Hur mår din häst?

Mår din häst bra, är den lycklig och frisk? Får den tillräckligt med sömn och ren luft, och framför allt, har du och din häst en god relation? Det och mycket mer bjuder ett nytt avsnitt av Pälspodden, Agria Djurförsäkrings podcast, på. Lyssna på forskaren Sofie Viksten och dressyrryttaren Ilona Eismann som diskuterar vetenskapliga bevis och praktisk erfarenhet för mer välmående hästar. Missa inte deras fina tips!

Här kan du ladda ned och lyssna på det intressanta samtalet med Sofie och Ilona.

Det är inte alltid så lätt att bedöma hästens fysiska och psykiska hälsa, just därför har Sofie Viksten doktorerat på ämnet hästens välfärd och tagit fram en checklista.

– Utifrån fyra kriterier har jag tagit fram en checklista för att mäta hästens mentala och fysiska hälsa och identifiera förbättringsområden, säger Sofie Viksten som utvärderat 500 hästars välfärd i sin doktorsavhandling.

Utgå från hästens naturliga beteende

Vi människor har anpassat mycket av hästhållningen till vår egen vardag, men det gäller att utgå från hästarnas naturliga beteende så långt det går.

– Vi utfodrar till exempel allt i stallet från golvet för att de ska få äta i naturlig position, säger Ilona Eismann.

När det gäller små hagar med en häst i varje är det en riktig tankevurpa, menar Sofie Viksten.

– Det finns en gammal myt att hästar blir skadade om de går tillsammans, men i de flesta fall går det bra. En större hage med sällskap minskar risken för kotledsinflammation och traumatiska skador eftersom hästar behöver röra på sig.

Leriga hagar skapar problem

Så här års ser vi många leriga hagar som skapar problem med skorv, mugg och sämre hovhälsa.

– Det går att åtgärda genom att dränera hela hagen eller åtminstone vid ingången, säger Ilona Eismann.

 

Vad är Pälspodden?

Pälspodden är Agria Djurförsäkrings podcast för alla djurägare som vill lära sig mer om husdjur. Pälspodden handlar om hur du håller din häst, hund och katt frisk och blandar vetenskapliga rön med praktisk erfarenhet. 

Agria har under många år finansierat en stor del av den vetenskapliga forskning som görs på häst, hund och katt för att öka djurens välbefinnande och hållbarhet. Stödet sker i samarbete med Agria, SKK Forskningsfond och Stiftelsen Hästforskning.

Här diskuterar och tipsar programledaren Emma med vänner om hur vi kan ge våra djur ett friskare och bättre liv. Prenumerera, lyssna direkt eller ladda ner avsnitten.