Huvudet är huvudsaken – RideQ hjälper ryttare att rätta sig själva

Hur bra är din sits när din tränare inte tittar på? Den frågan ställde sig Annika Ridington och så började utvecklingen av RideQ. – En självklar present till alla hästar, tycker hon.

Annika Ridington driver en egen gård, hon har ridit sedan 1982 och har arbetat mycket med unga hästar och inridning. I dagarna fick hon pris för Sveriges högst bedömda fyraåriga hingst 2019.
För några år sedan funderade Annika mycket över varför det är så svårt att förbättra sin sits, trots att vi ofta vet hur vi borde göra. När hon 2014 skulle ta sin masterexamen i UX-design på Chalmers var utmaningen att försöka utveckla ett tekniskt hjälpmedel för just detta.
 
Rörelserna är automatiserade
Vår hjärna är helt enkelt inte konstruerad till att konstant hålla koll på kroppens position. Det sköts automatiskt, så att hjärnan kan arbeta med viktigare saker. Detta kunde du bland annat höra Anders Hansen berätta om i SVT:s serie "Din hjärna". Och du har säkert sett den virala bilden på Facebook med texten "Hur jag tror att jag ser ut när jag rider, jämfört med hur det ser ut för instruktören". Trots att bilden naturligtvis är väldigt överdriven ligger det lite sanning bakom. Hur vi uppfattar oss själva och hur vi verkligen ser ut skiljer sig åt.
    
Många ryttare tittar ner
De flesta ryttare är medvetna om att de tittar ner för mycket när de rider, men har inte förstått vilken effekt det har på deras sits och balans i sadeln. Efter att ha ägnat fem och ett halvt år åt att studera, testa och utveckla RideQ – på över 200 ryttare från olika länder – pekar fakta på att huvudets position är mycket viktigare än vad vi tidigare har insett.
– Vi har till exempel gjort mätningar i stigbyglarna, när en högerhänt ryttare tittar ner på sina händer får han eller hon ofta mer tryck i höger stigbygel. Ett huvud väger ungefär som ett bowlingklot, runt sex till åtta kilo. Om huvudet flyttas bara någon centimeter blir det stor skillnad på viktfördelningen för hästen, berättar Annika Ridington.
Genom att justera en så enkel sak som blicken kan man som ryttare få mycket på köpet. Dock kan det vara svårt att ändra invanda beteenden.
  

 
Vibration får dig att höja blicken
HeadQ kallas en liten manick som fästs mellan hakbandet och ryttarens haka. När ryttaren tittar ner får han eller hon en liten vibration som gör att ryttaren automatiskt höjer blicken igen, vilket leder till andra korrigeringar som att man sträcker på sig och hamnar rätt i sadeln.
Det är ungefär som när du leker med en ledad leksaksorm. Om du rör ena änden kommer rörelsen att fortplanta sig genom hela ormen. Så funkar våra kroppar också, när man justerar en del så förändras andra "på köpet".
– Det är svårt att förändra invanda vanor, därför är det viktigt att konsekvent bli påmind över tid för bestående resultat. De flesta ryttare märker skillnad redan första gången de rider med RideQ, berättar Annika och fortsätter:
Balanscentrum sitter i hjärnan och du får ett helt annat fokus om du har en mjuk blick och tittar dit du ska. Detta istället för att titta ner som många gör. Tittar man framåt tvingas man som ryttare också att känna in hästen och att rida mer på känsla. Den totala effekten är mycket större än att du bara lyfter blicken.
  
Märker stor skillnad på hästen
Ryttare som rider med HeadQ:n säger att sitsen har förändrats hela vägen ner i benen och att de har märkt att deras hästar svarar bättre på hjälperna. Hästen kommer upp mer under dem och ekipagen får högre poäng på tävlingar. Det blir skillnad på ridupplevelsen, helt enkelt. Och det är roligare, för man gör snabbare framsteg och hästen verkar nöjd.
Många instruktörer och ridskolor som har börjat använda RideQ i sin undervisning tycker att det är underbart att slippa lägga tid på att påminna eleven om att lyfta blicken, istället kan de fokusera på annan ridlära. Dessutom sparar balanserade elever hästarna genom att djuren felbelastas mindre, verksamheten blir därför hållbarare. RideQ är inte tänkt som en ersättning för träning utan är ett komplement som hjälper ryttaren att vara konsekvent och att förändra vanor.
    
Du kan testa själv i två veckor
HeadQ finns redan ute på marknaden och kostar 2975 kronor. Om man är sugen på att prova kan man testa den i 14 dagar. Skulle du inte tycka att den gör skillnad kan du returnera den och få pengarna tillbaka. Den är utvecklad, tillverkad och handmonterad i Sverige.
Fler produkter som hjälper ryttaren att förbättra sin sits är under utveckling. Bland annat en som korrigerar överkroppen och en som hjälper dig med handpositionen.
 
Fotnot:
RideQ kom på tredje plats i Women's Innovation World Cup, bland 160 bolag från länder i hela världen. Nyligen blev bolaget även "Best Hardware Startup i Sverige 2019" i Nordic Startup Awards och ska tävla i den nordiska finalen i Köpenhamn den 4–5 december.

Mer information om RideQ och hur du köper den hittar du på: www.rideq.se 
  

Huvudets betydelse enligt dressyrryttaren och tränaren Per Sandgaard:

Erfarenheter av HeadQ med islandshästprofilerna Ia Lindholm och Denni Hauksson: