Individen i centrum och hästen som ledsagare

Stall 43 är en ideell förening där barn och ungdomar med autismspektrumdiagnos får chansen att utvecklas tillsammans med hästar. Med hästen som trygg ledsagare, får deltagarna chansen att växa som människor. Både i och utanför stallet.   

Stall 43 grundades 2012 av Cissi Skogh och Johnny Karlsson, initiativet föddes på Solvallas stallbacke och det var Cissis dotter Mimi som var den stora inspirationen. 
– Mimi, som har en komplicerad form av autism, lärde oss hur vi kunde arbeta med henne och hästarna på ett roligt och utvecklande sätt. Stallet är en miljö som är tydlig och förutsägbar. Hästarna tränger sig inte på men är samtidigt spännande nog för att utmana rädslor, förklarar Cissi.Trygga travare
Har man en autismdiagnos kan det vara svårt att klara av att ingå i en grupp, även om den är liten. Därför är det oftast bara en deltagare åt gången. 
– Vi vill kunna individanpassa stunden i stallet helt utifrån var och ens behov. Det är så otroligt viktigt att ställa rätt sorts krav, krav som gör att det känns bra samtidigt som man utvecklas.
Grunden för verksamheten i Stall 43 är umgänget med hästarna, och inriktningen är trav. I stallet finns de två varmblodiga travhästarna Cobra Kejs och SHV Totte, gotlandsrusset Ma Dicken och westernhästen Turner. Just travhästar ligger Cissi Skogh extra varmt om hjärtat, och hon slår gärna ett slag för hur fantastiska de är och hur många uppgifter det finns för hästarna efter avslutad tävlingskarriär.
– Jag önskar att statusen kunde höjas för de här fina hästarna. Att få en travare i stallet är verkligen hedersamt. När de väl har landat i sin nya tillvaro är de fantastiska i sitt tydliga kroppsspråk, sin känslighet och vilja att lära sig. Du får en vän för livet, säger Cissi.

Tuff vardag för många
Samarbetet med ATG har möjliggjort för den ideella föreningen att testa nya projekt och genom åren har flera nya verksamheter tagit form. Senaste tillskottet av aktiviteter är "Hästpromenader". Här vänder man sig till föräldrar som har barn med autismdiagnos, och meningen är att ge föräldrarna tid för återhämtning tillsammans med hästarna. Idén kom från föreningens legitimerade fysioterapeut Matilda Uggla.
– Många föräldrar med barn som har den här typen av diagnoser har en tuff vardag och vi vill att de ska kunna släppa allt, om så bara för en timme. Tillsammans med hästen är man här och nu, vilket i sig är väldigt läkande, säger Matilda.

En daglig kamp
Det kan vara en utmaning att hitta aktiviteter till den här gruppen barn. Aktiviteter behöver ofta förberedas och anpassas. Det behövs också personal med kunskap, eller i alla fall en stor förståelse. Att hamna i rätt sammanhang, bli bemött på rätt sätt och accepterad för den man är kan tyckas som en självklarhet, men för personer med autismspektrumdiagnos är det ofta en daglig kamp, och många gånger blir man missförstådd.
– De flesta tycker det är jätteroligt med sommarlov, men det gäller inte alltid familjer med barn som har den här typen av diagnoser. När alla rutiner blir satta ur spel, kan det vara väldigt kämpigt. Vi vill erbjuda en oas för de här familjerna, en plats där alla i familjen får möjlighet till återhämtning, förklarar Cissi när hon beskriver konceptet "En vecka i Roslagen".

Flera familjer välkomnas till Roslagen
Den här sommaren var det femte året som Cissi och Johnny erbjöd familjer att ta plats i de två stugorna på gården. Två familjer åt gången, självständiga i sina stugor men med tillgång till allt som finns på gården i Roslagen. Pool, spel- och lekplan - och inte minst djuren. Hönsen, hundarna och hästarna.
– Det bästa med hästar är att de inte dömer en, sådär som människor kan göra, säger Embla, en av sommarens gäster.
Allt handlar om att erbjuda en plats där deltagarna känner sig accepterade precis som de är.
– Vi stärker det som känns roligt, bra och lätt, samtidigt som vi smyger in små utmaningar. Det är så vi jobbar på med våra barn och ungdomar, avslutar Cissi.

 

En hjärtesak för ATG
Som en ledande aktör inom området spel på hästar i Sverige är det hästnära engagemang som Stall 43 erbjuder en hjärtefråga för ATG. I nästan sju år har ATG haft ett nära samarbete med Stall 43, ett samarbete som kommer att fortsätta i ytterligare ett par år, fram till och med 2022.
– Vi är stolta och glada över att ATG har varit med oss hela vägen. Det har gett oss muskler och självförtroende att ta nya steg i vår verksamhet, säger Stall 43:s grundare Cissi Skogh.
ATG är och ska förbli motorn i den svenska hästnäringen. Hela vårt överskott går tillbaka till våra ägare Svensk Travsport och Svensk Galopp. Med andra ord, ju fler som spelar hos oss, ju mer kan vi bidra till hästnäringen.