Inför försäljningen: Tänk på detta innan du lägger ut hästen på annons

När man som ägare väl har tagit beslutet att sälja sin häst finns det några saker man kan göra för att få till en så smidig affär som möjligt. I denna artikel ger Hippson Market tips på hur du förbereder din försäljning – samt vad du ska tänka på när du skriver själva annonsen. 

Oavsett anledning är beslutet att sälja en häst aldrig enkelt. Men när det väl är fattat gäller det att försöka lägga känslorna åt sidan.
Som säljare är det bra att försöka sätta sig i köparens situation. Om du inte kände till din häst alls, vad skulle du då vilja veta om du skulle köpa den? Lägg lite extra tid på att sammanställa det du vet om hästen innan du lägger ut den till försäljning. Vi vet med säkerhet att den tiden betalar sig senare, genom en smidigare och snabbare försäljning.
  
Veterinärkontroll innan annonsering
Innan du publicerar annonsen kan det vara till din fördel att låta en veterinär göra en kontroll av hästen, för att säkerställa att den mår bra. Passa då även på att sammanställa eventuella veterinärbesök och om du har möjlighet, be även receptionen på kliniken om att få utskrifter av eventuella journaler.
Se till att ha koll hästen pass, kanske ett utdrag från TDB och skriv ner hästens "egenheter". Se därefter till att ha bra och nyligen tagna bilder på din häst.
Under provridningen finns du som säljare med som stöd så att den nya ryttaren kan hitta "knapparna" på din häst. Ge gärna tips innan och under ridpasset om köparen så önskar. Berätta även hur du brukar lägga upp ett ridpass och hur din veckoplanering ser ut.
  
Skriv utförligt och ärligt!
Egentligen är det inte svårare än så, men tyvärr är det ibland lättare sagt än gjort. Givetvis vill man lyckas med försäljningen och då är det lockade att kanske undanhålla vissa saker eller formulera dem på ett sätt som gör annonsen attraktiv. En hästförsäljning är dessutom ofta en väldigt emotionell process – det är ju ens bästa vän man ska skiljas från.
Försök ändå att betrakta det hela objektivt och beskriv hästen helt ärligt utifrån det du vet om den. Givetvis kan du "krydda" med din egen uppfattning, men låta den "torra" faktan stå i centrum i annonsen.

Var tydlig med vilken nivå hästen befinner sig på. Skriv hellre att den kan förvänd galopp och bakdelsvändningar än att den befinner sig på "ungefär LA dressyr-nivå".
  
När det kommer till att konstruera själva annonsen finns det en hel del du bör tänka på:

Bilder
En bild säger mer än tusen ord brukar man säga, och det stämmer kanske. Framför allt om det är bra bilder. Se till att fotografera det du ska sälja i bra ljus mot en lugn bakgrund. Tänk på att starkt solljus ofta skapar mycket skuggor och kontraster vilket kan göra det du fotograferar otydlig även om det är "en fin bild". Försök därför att inte fotografera alla bilder i direkt solljus och undvik alltid att fotografera i motljus. Ta många bilder och kontrollera sedan i datorn vilka som blev bäst. Tänk på att liggande bilder "smälter in" bättre och visas tydligare i annonsen. 
Extra viktigt är det att se till att bilden du väljer är skarp. Huvudbilden i din annons bör vara en bild där det du ska sälja framgår tydligt i sin helhet, men se till att utnyttja bilden på ett bra sätt. Låt inte hästen eller prylen vara för "långt bort" i bilden. Detta kan du tänka på redan när du tar bilden, ofta kan man gå några steg närmare, men det går så klart även att beskära bilden i efterhand så att du tar bort onödig bakgrund.

Tänk på:

Rubrik
Skriv en tydlig och beskrivande rubrik. Tänk på att du inte behöver ha med priset, orten eller att du ska sälja. Sånt lägger Hippson Market till automatiskt i anslutning till din annons. Koncentrerar dig i stället på att sammanfatta det viktigaste om det du ska sälja, till exempel: "Lättlastad läromästare för en ambitiös hoppryttare"

Annonstexten
Här är det viktigaste att du är utförlig och ser till att få med så mycket information som möjligt. Och vill du inte skriva precis allting i annonsen, skriv i alla fall att du har informationen att ge till den som efterfrågar den.
Genom att vara ärlig och öppen undviker du många "oseriösa" köpare och du ser till att förväntningarna på det du säljer är rätt ställda. Detta är extra viktigt när du säljer en häst. På så sätt skapar du möjligheter till en lyckad försäljning med två nöjda parter. Läs igenom annonstexten och kontrollera stavningen en sista gång innan du publicerar. Ange också varför du säljer det du säljer.

Sammanfattningsvis:

Priset
Att sätta rätt pris är A och O för en bra affär. Innan du börjar skriva din annons kan det därför vara bra att kontroller vad andra har satt för priser på liknande hästar/prylar. Och var ärlig mot dig själv. Ett för högt pris gynnar varken dig eller köparen, samtidigt kan ett för lågt pris skapa frågor hos eventuella köpare. Detta gäller framför allt vid försäljning av hästar.

Till Hippson Market
Hippsons alla tips till en lyckad affär