Jämför ingredienserna i säcken, inte varumärke och design

Är du noga med vad du äter och hur maten påverkar din dag? Är du lika noga med vad du häller i krubban till hästen? I många stall följs bara traditionen, hö och kraftfoder, 3-4 gånger om dagen. Hur gör du när du fodrar? Har du funderat på vad som finns i kraftfodret? Läs mer om hur du kan jämföra.

Det avgörande är att lära sig identifiera vilka ingredienser som är viktigast för just din häst utifrån era behov och mål. Vi börjar med basfrågan som delar upp hästägare i två läger, ska hästar alls fodras med kraftfoder?
Det presenteras en studie som visar att högpresterande tävlingshästar, i detta fall varmblodiga travhästar, kan tävla även om de utfodras enbart med grovfoder av bra kvalitet. Hästarna som ingår i studien får hö med oerhört bra värden, betydligt högre kvalitet vad gäller energi och protein än vad de flesta svenska hästar oftast erbjuds. Det duger alltså inte att ge grovfoder med sämre värden till den här gruppen av hästar om man vill undvika att komplettera med kraftfoder.
Kraftfoder i form av havre, korn eller pelleterat helfoder ger dock även oönskade effekter på hästarna, bland annat en ökad risk att drabbas av kolik, magsår och korsförlamning. Slutsatsen blir att kraftfoder är dåligt och meningslöst att fodra med. Vi undrar, är det verkligen så?

Varför heter allt som hälls i krubban kraftfoder?

Kraftfoder har blivit ett skällsord och det är dags att reda ut vad ordet står för. Vi på Saracen Horse Feeds www.saracen.se vill att du som hästägare riktar fokus och lär dig vad och om ingredienserna egentligen gör för nytta för hästen. Innehållet är helt olika i alla fodersäckar och fyller olika behov. Det är som att stå framför musli/flingpakethyllan i affären och tro att det är samma innehåll i varje paket. Så hur gör du för att rensa ut och börja kolla innehållet i fodersäcken? Vi hjälper dig med en djupdykning!

Alla näringsämnen ska tas upp

Hästar har små magar, anpassade till att ta hand om gräs och strå. Spannmål (stärkelse) är däremot ingen naturlig föda. Fodrar du med stora mängder stärkelse är risken stor att fodret inte hinner smältas i mage och tunntarm. Det landar istället i tjocktarmen som är specialiserad på att smälta gräsfibrer, inte spannmål. Stärkelsen kan börja jäsa och ge matsmältningsproblem. Trots detta är de flesta hästfoder baserade på spannmål.

Saracen har valt en annan väg, vi har fibrer och olja som primär energikälla. Det ger dessutom ett bättre näringsupptag. De gånger Saracen använder spannmål har det mikroniserats under strikt kontroll, det vill säga hettats upp så att spannmålets kolkedjor börjar brytas sönder. På så sätt kan hästen tillgodogöra sig maximal mängd näring.

SUPERFIBRE - sätt fibrerna under lupp

Alla fibrer är inte automatiskt bra fibrer. Då skulle till och med en träplanka kunna fungera som foder. Vi väljer växtfibrer som hästen enligt forskning lätt tar upp näringen från. Vi kallar dem Superfibrer. Sockerbetsmassa, sojaskrå, riskli och alfalfa är några av dem. De stannar länge i hästens tarmsystem och ger ett optimalt och jämnt energiuttag.

Vilken forskning finns bakom?

Saracen Horse Feeds samarbetar med Kentucky Equine Research (KER). KER är ett världsledande internationellt forskningscenter som specialiserat sig på hästars närings- och träningsfysiologi.

Håller vitaminerna och mineralerna vad de lovar?

Alla våra foder är berikade med mikronäring som formulerats i samarbete med Kentucky Equine Research, KER. Deras bioplexmineraler, där mineralerna binds samman med protein, har en högre upptagsförmåga än traditionella mineraler. De har också utvecklat ett innovativ och naturligt E-vitamin som hästen lättare tar upp än de syntetiska varianterna.

Samma innehåll i varje säck

Vi följer fasta recept så att vi kan leverera samma jämna kvalitet. Dessutom vägs och mäts alla ingredienser. Varje gång. Säck efter säck efter säck.

Nops Beta
Högsta kvalitetskontroll

Varje år granskas tillverkningen för att säkerställa att kraven i UFAS (United Feed Assurance Scheme), BETA NOPS Code of Practice och FEMAS (Feed Materials Assurance Scheme) följs. Vi uppfyller hårda tillverkningskrav som underlättar spårbarhet och förhindrar eventuella förbjudna ämnen. Varje parti testas och hålls kvar tills analysen är klar. Vi släpper inte iväg något förrän vi vet: "Inga dopingklassade ämnen påträffades".

Lizzie Drury, Master of Science Reg. Nutritionist, (till höger) besöker ofta Carl Hester (till vänster) och Charlotte Dujardin för att säkerställa näringsintaget hos deras hästar så de alltid kan presentera på topp. Lizzie Drury och Pia P AB är även konsult till våra svenska ambassadörer som Grevlundagården, Patrik Kittel, Paulinda Friberg, Sandra Sterntorp och Therese Vikund.
Lizzie Drury, Master of Science Reg. Nutritionist, (till höger) besöker ofta Carl Hester (till vänster) och Charlotte Dujardin för att säkerställa näringsintaget hos deras hästar så att de alltid kan presentera på topp. Lizzie Drury och Pia P AB är även konsult till våra svenska ambassadörer som Grevlundagården,   Patrik Kittel, Paulinda Friberg, Sandra Sterntorp och Therese Vikund.

Vi tog hjälp av Lizzie Drury, Master of Science Reg. Nutritionist från Saracen Horse Feeds UK och ställde några frågor:

Vilka är de viktigaste ingredienserna i kraftfodret och varför?

Alla ingredienser i en foderblandning är lika viktiga, det är de som påverkar din hästs temperament, prestation, kroppskondition, muskelutveckling och hälsa rent generellt. Det avgörande är att lära sig identifiera vilka råvaror som är viktigast för just din häst som individ och hur du väljer beror helt på vad du vill uppnå. Om du till exempel har en häst med väldigt känsligt, hett och lättstressat temperament är det viktigt att välja en kombination av främst lättsmälta fibrer och oljor framför spannmål. Om du har en växande häst så ska du istället välja bra källor av kvalitativt protein för att se till att du får bra mängd av essentiella aminosyror.

 

Hur kan jag veta om innehållet i en fodersäck kommer passa min häst?

Bästa sättet är såklart att fråga en erfaren foderrådgivare. Med sin djupare kunskap och tillsammans med dig och informationen om just din hästs behov kommer ni kunna hitta de ingredienser du behöver prioritera för att nå målet. På en fodersäck bör alla ingredienser vara listade i fallande ordning. Vi tål att jämföras: www.saracen.se

 

Varför är det viktigt att forska på något så enkelt som hästfoder? Spelar det alls någon roll?

Det är verkligen viktigt att forska på varenda en av de ingredienser som finns i ett hästfoder. Vi måste kunna säkerställa de krav vi har på vårt hästfoder, gör ingredienserna i den specifika blandningen det vi lovar? Påverkas uthålligheten av en hög oljenivå? Är superfibern sojaskrå en bra källa till hög smältbarhet? Det är även viktigt att försäkra oss om att vårt foder är säkert att fodra med även på lång sikt utifrån ett hälsoperspektiv.

RE-LEVE® och Competition Fit Balancer har tilldelats BETA Feed Assurance Mark Award för produkter som lämpar sig för hästar disponerade för magsårsproblem (Egus). Märkningen har utvecklats av British Equestrian Trade Association i samråd med Veterinary Medicines Directorate, och bygger på ingrediensernas lämplighet, märkning på säcken, marknadsföringskrav samt efter tester på ett oberoende laboratorium.

Världsledande forskning

Saracen Horse Feeds samarbetar med Kentucky Equine Research (KER) som är ett världsledande internationellt forsknings- och konsultföretag specialiserat på hästars närings- och träningsfysiologi.

Kentucky Equine Research (KER) arbetar för både uppfödare och fodertillverkare och vill genom rådgivning och kunskapsspridning tillämpa forskningsrön för att få friska och högpresterande hästar. KER har varit konsult vid de sex senaste Olympiska spelen och världsmästerskapen. Med forskning som grund och rekommendationer från veterinärer utformas produkterna med ett enda syfte: optimal hälsa för din häst.