Kombinerar galoppsporten med hoppning och dressyr: "Roligt med variation"

Fanny Malmström och Amanda Söderman är vännerna med hästarna som gemensamt intresse. De tränar och tävlar både inom galopp, hoppning och dressyr. De menar att det är roligt med variation för både de själva och hästarna samt att sporterna kan ta hjälp av varandra. 

Fanny Malmström, 19, har hållit på med hästar så länge hon kan minnas. Hon var två veckor gammal när hennes mamma tog med henne till stallet för första gången. Som treåring åkte de till ridskolan och hästintresset har hållit i sig sedan dess.
– När jag var nio år började jag på galoppridskolan i Lilla Rörby som ligger på Angarn i Vallentuna. Där red jag i många år och fick även möjlighet att tävla ponnygalopp, vilket var väldigt roligt, säger Fanny.
På galoppridskolan går ponnyerna olika typer av lektioner, allt ifrån turer i skogen och lektioner för de minsta till hoppning och dressyr.


Ponnygaloppen öppnade möjligheter för Fanny. Här rider hon ponnyn Moritz VD Tobbenhoff under Sweden International Horse Show 2011 – och vann dessutom loppet. Några år senare vann Amanda med samma ponny. Foto: Bo Williamsson.

Som tonåring fick Fanny sin första alldeles egna ponny och började då även tävla och träna i hoppning. Intresset för galoppsporten fanns dock kvar, inte minst inom familjen. Fanny och Amandas mammor är vänner sedan tidigare och har båda två jobbat hos galopptränaren Madeleine Smith. På det viset lärde döttrarna känna varandra och fann sitt gemensamma intresse.
– Jag följde med mamma till stallet när jag var liten. Vi bodde nära Täby Galopp och brukade titta på loppen ibland. Jag ville alltid följa med, säger Fanny.
Stallet blir därmed en aktivitet som familjen har gemensamt.
– Det är mysigt, det blir en familjegrej som vi har tillsammans. Det blir en fin gemenskap, säger Amanda.
I dag har Fanny sin häst uppstallad hos Madeleine Smith och jobbar även i hennes stall.
– Det visade sig att hon hade en stallplats över för ungefär ett år sedan, så då flyttade vi dit. Jag äger ett fullblod, en galopphäst, som jag har skolat om till ridhäst. Madeleine har haft min häst i träning tidigare så hon känner honom. Han heter Will Be A Hero och är fyra år. Målet är att vi ska hoppa och att han senare ska gå fälttävlan, berättar Fanny som även har ridit en del fälttävlan tidigare. 
Det var när Fanny flyttade till Madeleines stall som hon och Amanda lärde känna varandra och blev goda vänner.
– Vi upptäckte att vi hade mycket gemensamt, som att vi båda vunnit med ponnyn Moritz till exempel, säger Amanda.
– Madeleine är väldigt hjälpsam och vill verkligen att både jag och Amanda ska lyckas med både galoppen och den vanliga ridningen. Hon kommer alltid med tips och trix och försöker stötta oss, även när jag åker iväg med min häst på träning, säger Fanny.


Fanny rider sin fyraåriga häst, Will Be A Hero, som följehäst till Madeleine Smith och Espen Hill på Bro Park. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp.


Även Amanda segrade med ponnyn Moritz under Sweden International Horse Show. Foto: Bo Bennergård.

– Efter några år på ridskolan började jag med ponnygalopp och började tävla. Då red mamma hos Madeleine Smith och jag brukade följa med henne dit, säger Amanda.
Hon håller fortfarande på med ponnygalopp, men hjälper även till i stallet hos Madeleine Smith.
– Jag är i stallet fem dagar i veckan, mer eller mindre. Jag rider en av Madeleines hästar, Senator Sam, och hopptränar den, som en vanlig ridhäst alltså, säger Amanda och fortsätter:
– När jag är där så tar vi ut hästarna på morgonen och sedan rider vi och fixar i stallet. Sedan är det fika och så rider vi några till. Vid ungefär klockan 14 brukar jag gå iväg till ponnyridskolan, som ligger tio minuter därifrån. Där tar jag ridlektioner och är medryttare på en ponny, berättar Amanda.


Amanda och hästen Senator Sam gillar att variera träningen med hoppning. Här vid en Pay and Jump hos Fornboda Equestrian. Foto: Haide Westring. 


Även Fanny och Will Be A Hero gillar att komma ut på Pay and Jump. Foto: Haide Westring.

Tjejerna har alltid fascinerats av just galopp och gillar fart båda två.
– Fullbloden är så lättlärda och arbetsvilliga. Det är roligt att vara med och se en unghäst från början ända fram till tävlingsstart och se deras utveckling. Och det blir en härlig gemenskap i stallet när alla hjälps åt och jobbar för samma mål, säger Fanny
Att kombinera galoppsporten med andra ridsporter ser de som en tillgång.
– Det fungerar bra. Det är roligt med variation och att göra lite av varje, för både oss och hästarna. Inget av det stör det andra, det finns snarare fördelar med båda. Jag får flera tips inom galoppridningen som jag sedan kan ta hjälp av i min vanliga ridning med min hopphäst. Vissa saker är olika, men det är ändå mycket som är likadant, säger Fanny.
– Jag tycker det är roligt att göra lite allt möjligt. Både dressyr, hoppning och galopp. Det är roligt för hästarna och för oss att göra olika saker, säger Amanda.


Vill du börja med galopp? Så gör du!
– Man kan kontakta en tränare och fråga om man får komma till deras stall. Om du är yngre och vill börja med ponnygalopp så kan man börja på en ponnygaloppridskola, som vi gjorde, säger Fanny.
– Du kan söka upp en tränare, presentera dig och säga att du gärna skulle vilja hjälpa till i deras stall. Sedan kommer det finnas möjlighet att jobba sig uppåt därifrån, säger Amanda.

Är du intresserad av att börja träna och tävla ponnygalopp? Det finns ponnygaloppridskolor i Vallentuna, Göteborg och Hörby.

På Svensk Galopps hemsida kan du läsa mer om hur du går tillväga för att börja med galopp