Köpa häst del 1: Vad får jag för mina pengar?

Pia Levin driver Flammabyggets stuteri och har över 40 års erfarenhet av att sälja och förmedla hästar. Hippson har pratat med henne om vad man som kund kan få för sina pengar samt hur man undviker vanliga fallgropar.

Text: Cajsa Ekström Arman
Foto: Adobe Stock 


Det första köparen måste göra är att bestämma vilken budget man har.
Pia rekommenderar att man ska sätta ett absolut maxpris och sen inte kolla på hästar som ligger över maxpriset.
– Om du har en maxbudget på 100.000 kronor ska du inte titta på hästar som är dyrare än så. Sen måste man som köpare även tänka igenom vad för egenskaper hos hästen som är viktigast för en. Vill man ha en yngre häst som ännu inte hunnit prestera på tävlingsbanan eller är man villig att köpa en äldre häst med bra prestationer och resultat?, säger hon.  
Enligt Pia kostar en schysst amatörhäst som är mellan åtta till tolv år, har tävlat 1,10-klasser (kanske startat någon 1,20) samt är utbildad LA-dressyr runt 80-120.000 kronor.
– Sen kan ju slutpriset variera beroende på om man köper av företag eller privatperson. För företag tillkommer ju moms på 25 procent som läggs på priset.

Ta hjälp av din tränare
En vanlig fallgrop som många köpare trillar i är att inte ta hjälp av en godkänd tränare.
– De flesta ryttare har en godkänd och utbildad tränare de rider för. Betala tränaren för att följa med på provridningen, åk inte och kolla på hästen ensam. Då är det lätt att man köper fel häst. Tränaren har sett ryttaren rida och har koll på vilken typ av häst som faktiskt passar. En del visar videos för sin tränare men det blir inte samma sak som om tränaren själv är med på plats och får en känsla för ekipaget. Tränaren känner sin ryttare, vet vad den klarar av samt vad som förväntas av hästen. I slutändan blir det dyrare att köpa fel häst än att betala för att ha sin tränare med under provridningen. 

– Speciellt viktigt är det att ha med sig sin tränare om man åker till en hästhandlare. En hästhandlare kommer till varje pris försöka få dig att köpa hästen och som "amatör" kan det ibland vara svårt att stå emot deras argument. Men oavsett vart ifrån hästen kommer är det viktigt att ta hjälp, betonar Pia.

Göra "klipp" från utlandet
Att köpa häst utomlands är det många som gör med motiveringen att man då skulle få mer för sina pengar, men detta är enligt Pia inte möjligt.
– Hur kan en häst som gått 1,40 utomlands kosta exempelvis 80.000 kronor utan att det är något fel på den? De klippen gör man inte. Är det en bra häst så är det en bra häst, och då kostar de pengar oavsett om den finns i Sverige eller i Holland, menar Pia.
Sen är det även väldigt mycket enklare att kolla upp tidigare resultat på hästen i Sverige än utomlands.
– Man måste också veta att det systemet vi har i Sverige med TDB och blup, där man kan kolla upp hästen och alla deras resultat, inte finns utomlands. I vissa länder får ägaren till och med ta bort resultat som man inte vill ska synas när man söker på hästen. Och i andra länder så registreras bara resultat när hästen blivit placerad eller fått pris. Jag skulle aldrig köpa häst utomlands, inte ens i Danmark. Det finns inte samma transparens där som här i Sverige. Man ska inte tro att man kan åka utomlands och "fynda", riktigt så funkar det inte. 

Svenska hästar ofta välutbildade
En annan fördel att köpa häst i Sverige är att man här lägger mycket tid på träning och utbildning av hästarna.
– De flesta hästarna är väldigt välutbildade och uppfödarna är seriösa. Sen har vi även ett bra tävlingssystem här som reglerar att hästarna inte pressas för hårt för tidigt. Bland annat får ju våra femåringar inte tävla på tid och det finns kvalregler tillämpade per ålder. 
Generellt sätt är det tryggt att handla häst i Sverige men så klart är det upp till varje köpare att grundligt kolla upp både säljaren och hästen.

Provrid hästen ordentligt
Själva provridningen kan vara en påfrestande process om man är en ovan eller osäker ryttare då det ofta är flera på plats som tittar på. Ryttaren är rädd för att göra fel och sätter ofta höga krav på sig själv. Här anser Pia att man bör tona ner just kraven.
– Det är viktigt att man provar hästen ordentligt. Inte bara hoppar ett eller två hinder utan att man faktiskt testar att hoppa bana. Även om det kan kännas läskigt och osäkert att hoppa bana på en ny häst när flera står och kollar är det viktigt att man vågar testa det man tänkt att ha hästen till. Då är det också viktigt att man har någon på marken som stöttar en och som med erfarna ögon kan se om det blir en bra match eller inte. När jag hjälper kunder att hitta en häst är jag med hela vägen, från provridning till veterinärbesiktning. Jag ser till att det blir bra hela vägen, oavsett nivå på ryttaren. Man måste förvissa sig om att det blir en bra kombination. 

Den viktiga veterinärbesiktningen
Nu för tiden är de flesta hästar redan röntgade. Uppfödarna gör oftast det när hästen är ung för att se eventuella avvikelser samt lösa benbitar. Och är hästen inte röntgad tycker Pia att man bör göra det.
– Vi röntgar alla våra hästar som treåringar och nu för tiden är det vanligare att en häst är röntgad än att den inte är det. Och jag kan inte tycka att det är något fel att ta ett par röntgenbilder vid veterinärbesiktningen. Just för att man ska veta vad man faktiskt köper. Oavsett prisnivå är det bättre att ha svart på vitt om hästen har någon avvikelse eller inte. Många småfel har på det stora hela oftast ingen betydelse men det är bättre för båda parterna att veta än att inte veta, anser Pia.

Att anlita en bra veterinär inför besiktningen är också viktigt och är man som köpare osäker kan man alltid be en annan veterinär om en andra åsikt.
– En bra veterinär kan avgöra om eventuella avvikelser kan komma och ha påverkan på hästen i framtiden. Det viktigaste för många köpare är att försäkringsbolagets veterinär godkänner och försäkrar in hästen. 

Kontrakt eller inte
– Visst kan man skriva köpekontrakt och det finns många färdigskrivna kontrakt man kan använda sig av men det är inget jag använder.  Sverige har en köplag som gäller oavsett om jag skriver kontrakt eller inte. Sen kan man tycka vad man vill om den lagen med två års ångerrätt och så vidare, men det är den man just nu får rätta sig efter, menar hon.   

Vad får jag för mina pengar?
Nedan är endast riktlinjer för vad man som köpare kan förvänta sig att man får för sina pengar. Självklart beror hästens slutpris på andra egenskaper såsom temperament, utbildning, stam osv.

100.000 kronor – En häst i åldern åtta till tolv år, tävlat 1,10-klasser (eventuellt startat 1,20), utbildad LA-dressyr. En schysst "amatörhäst" med begränsad kapacitet.

200.000 kronor – En häst i åldern åtta till tolv år som besitter lite mer kapacitet (1,30-hoppning) och har lite högre ridbarhet.

400.000 kronor – En utbildad häst som har hoppat någon 1,40-klass men som inte är helt etablerad på den höjden. 

Pia är B-tränare och har cirka 40 års erfarenhet av att sälja, förmedla och föda upp hästar. Hon driver Flammabygget utanför Laholm där hon föder upp hopphästar, har träningar, bedriver en bed-and-box verksamhet samt hyr ut en del av stallet till hoppryttaren Amanda Ericsson. Pia har även varit med sen starten av Swedish Select Horse Sales, SSHS, som årligen arrangerar auktion av lovande och unga hopphästar. Foto: Privat