Köpa hästlastbil – hur ska man tänka?

De senaste åren har allt fler insett hur bekvämt det är att resa med hästar i en lastbil. Ett fordon istället för två, man slipper hanteringen med av- och påkopplingen och har hästen direkt med i bilen. Men hur väljer man rätt lastbil – både utifrån körkortet och säkerheten? Böckmann guidar dig rätt!

Framför allt är det de lastbilar som kallas för B-kortsbil som har blivit väldigt populära. I och med att trenden ökat har det även dykt upp en del diskussioner och funderingar kopplade till lastvikten, eventuell överlast och stabiliteten i konstruktionen. Böckmann har byggt hästlastbilar i många år och kan genom lång erfarenhet konstatera att
– man oftast bygger på ett chassi som väger 3,5 ton för B-kortsbilar. Vikt cirka 1700 kilo.
– När man lastar två hästar som väger 650 kilo styck summerar det till 1300 kilo.
–Adderar man dessutom två personer som väger 75 kilo som har packning med sig på 50 kilo blir det ytterligare 200 kilo.
–Bilen går på diesel och bränslet i tanken väger 90 kilo.
När  detta summeras finns endast cirka 210 kilo "kvar" att bygga inredning för, och även om man använder aluminium och annat lätt material så funkar det inte att bygga ett utrymme där man kan transportera två hästar säkert som väger så lite.
Säkerheten för dig och dina hästar har naturligtvis högsta prioritet, och adderar man hållbarhet och ett bra andrahandsvärde till sin kravlista inför ett köp så bör man tänka lite längre än endast till B-kortsbilarna.

Mervärden på tung lastbil
När man använder ett 4,25 till 4,5 ton chassi får man en ökad lastkapacitet och dessutom en mycket säkrare transport för två hästar. Den typen av lastbil blir tyngre och då krävs ett annat körkort. Å andra sidan kan ju det ses som en investering. Den tyngre hästlastbilen blir en så kallad tung lastbil, med en sådan undviker man den koldioxid baserade skatten som har blivit en stor (och kanske oväntad för en del?) kostnad för nya B-körkortslastbilar.

Personlig service och proffsig rådgivning
Att investera i en hästlastbil är ett stort beslut som kostar mycket pengar. Därför är det viktigt att det blir rätt. Böckmann bygger lastbilar i alla olika storlekar hjälper gärna till i hela processen med allt från behovsanalys till personlig rådgivning. Böckmanns fordon är byggda för hand i Tyskland så kvaliteten är mycket hög.

Visste du att Polisrytteriet i Stockholm och Malmö beställt hästlastbilar från Böckmann?


Detta är Böckmann
Böckmann grundades i Tyskland redan 1956. Mottot för företaget är att leverera bra värde för pengarna, fungera bra för din häst och såklart också vara det bästa alternativet för dig som ryttare och chaufför.
Du hittar oss även på Facebook.