Låna, hyr eller köp – Sadelmagasinets strategi för att få nöjda kunder

Sadelmagasinet har lanserat en helt ny och innovativ tjänst i Sverige, sadeluthyrning. Det gör det lättare för dig att hitta rätt i sadeldjungeln. Företaget erbjuder möjligheten att testa sadeln i upp till sex månader innan du måste bestämma dig för om du vill köpa eller inte.

Om man bestämmer sig för att köpa en sadel efter en tids hyra får man lov att dra av det man har betalat i hyra dittills från totalpriset. Sadelmagasinet erbjuder också avbetalning.
Dessutom går det att lämna in begagnade sadlar till försäljning. Det kan vara ett bra upplägg medan du hyr, så hinner du sälja din gamla sadel innan du investerar fullt ut i den nya.


 
Att investera i en sadel är för många ett stort beslut. Sadelmagasinets strategi är att man måste få prova en sadel i lugn och ro innan man fattar beslut om köp. Hyrtjänsten ger ryttaren denna möjlighet.
Du kanske inte ens behöver köpa sadeln och därmed investera dyra pengar i ett föremål du inte kan vara säker på hur länge du kommer kunna använda? Då kan hyrmodellen vara bättre för dig, tills du har landat i beslutet.
  
Investering i hästens välbefinnande
Många ser fortfarande konservativt på sadelköpet. Du köper en sadel och använder den tills det inte längre går. Exempelvis kan du märka detta genom att hästen får ont i kroppen, inte rör sig lika bra eller att sadeln inte längre passar ryttaren.
Sadeln är sällan en investering i sig. En ny sadel går direkt ner i pris precis som en ny bil så fort den får sin första ägare. En begagnad sadel håller däremot värdet längre om man tar hand om den. Sadeln kräver underhåll med rätt medel, att du tar hand om till exempel omstoppning, att du byter stroppar efter slitning etcetera.
– Sadeln är dock alltid en investering för hästens välbefinnande. Rätt sadel sparar pengar i veterinär-, massage- och kiropraktorkostnader och ger dig mer effektiva träningsdagar. En sadel som passar människan kan även hjälpa dig att hitta lösningen med sitsen och gör dig bättre som ryttare, säger Yvonne Österholm.
Hon är själv elitryttare i dressyr och rekommenderar absolut att hyra sadeln till en början, om du exempelvis tror att hästen kommer att ändra sig i kroppen. På så sätt ökar chansen markant för att valet av sadel blir helt rätt för ekipaget.


Dressyrryttaren Yvonne Österholm. Foto: David Svensson/MXM ©2019
  
Flexibilitet när kroppen förändras
Det finns undersökningar som säger att hästens fysik kan ändra sig flera gånger om året – bland annat beroende på årstid, foder, träning, hästens ålder, hälsotillstånd och många andra faktorer. Kanske borde vi ändra vårt tankesätt, att en sadel inte nödvändigtvis passar för evigt utan att tröskeln att köpa en ny sadel blir lägre. Att under perioder hyra en sadel, och byta den efter behov när hästens fysik eller någon annan av variablerna som nämnts tidigare ändrar sig, ger dig den möjligheten och flexibiliteten.

Så här funkar det att hyra sadel
Hyrpriserna hos Sadelmagasinet varierar från 1000–2000 kronor per månad beroende på sadelpriset, berättar Anna Nilsson från Sadelmagasinets butik i Sjöbo (det finns även en butik i Täby och Sadelmagasinet kan skicka sadlar över hela Sverige). 
– Vi har märkt att steget inte blir så stort för kunderna att byta till en mer passande sadel när man inte har så mycket pengar låsta i utrustning med dålig passform, säger hon.

• Alla butiksägda sadlar är tillgängliga för uthyrning. Dem hittar du enkelt i sökfunktionen under fliken Sadlar.
• Sadeln kan hyras högst sex månader, efter det kan du endera köpa den (hyran som har betalats in dras då av på sadelns pris) eller påbörja en ny hyrperiod.

Uthyrningspriser:
Sadelns försäljningspris 0–15 000 kr, hyran: 1 000 kr/månad
Sadelns försäljningspris 15 001–25 000 kr, hyran: 1 500 kr/månad
Sadelns försäljningspris över 25 000 kr, hyran: 2 000 kr/månad

Mer information om köp- och hyrpriser, bilder och info om Sadelmagasinets breda sortiment hittar du på hemsidan