Lär dig se tidiga tecken på knähälta – och få en långsiktigt frisk häst

Diffusa och svårupptäckta hältor från hästens bakknän är vanliga – och ofta svåra att hitta. Konsekvenserna kan ge en komplicerad sjukdomshistorik med flera kompensationsdiagnoser. Genom att skaffa sig kunskap och lära sig att se de tidiga tecknen kan man förebygga att hälta uppstår och om skadan varit framme även rehabilitera strategiskt. 

Maria Nolberg är equi-fysioterapeut och i sitt arbete jobbar hon både med friskvård/prehab men även med rehabilitering och uppbyggnad av hästar som har haft skador. Som hästmassör möter hon många hästar som har svaga bakknän eller till och med oupptäckta hältor. Hästarna har på inrådan åkt till veterinär för undersökning där hälta kunnat konstateras. 
– Du känner alltid din häst bäst själv. Man ska dra nytta av det! Genom att skaffa sig kunskap om vad man kan hålla utkik efter och lyssna på sin häst så kan man man både förebygga skador bättre och sedan hitta en enklare och snabbare väg till veterinärhjälp, säger hon.


Foto: Felicia Andréasson

Tidiga tecken från bakknäet formar träningen

Maria Nolberg, som grundat och driver företaget Hållbara Hästar har därför tagit fram en online-utbildning som riktar sig till hästägare och tränare som syftar till att lära sig att se de första tecknen på problem som kommer från hästens bakknän.
–Min prioritet har legat helt på att utbilda hästägare men även tränare som vill hjälpa sina elever och ekipage. Jag vill att de ska lära sig att se de små tecknen och symptomen så man tidigare kan hitta anpassa belastningen och hästens träning för att inte behöva hamna på kliniken med knäledsproblem, säger hon.

Utbildningen ska vara enkel att förstå
Utbildningsmaterialet är utformat på ett enkelt och konkret sätt, till exempel är anatomin förklarad på ett lättförståeligt sätt, jag tycker inte man ska behöva har massor av anatomikunskap för att lära sig detta. 
– I kursen finns bland annat en checklista på 23 symptom som alla kan indikera problem från hästens bakknän. Den är lätt att använda - du kan skriva ut den och ta med den till stallet och kryssa för alla symptom som stämmer in på din häst.
Hon tillägger att det även finns även ett träningsprogram som sträcker sig över tre månader som är anpassat för rehabilitering av hältor från baknäet, men även ett program som du kan använda för att stärka musklerna kring knäna i förebyggande syfte.

Märkte skillnad redan efter två veckor
Lena Stormvinge är hästägaren som har genomfört grundträningsprogrammet för att stärka hennes häst.
– Jag kom i kontakt med Maria på Hållbara Hästar då hon kom ut och masserade min häst, vi kunde konstatera att mycket av det jag upplevt i ridningen samt de indikationer som hon hittade hos hästen kunde komma från bakknäna. 
Lenas häst visade dock ingen hälta eller andra problem så ett stärkande träningsupplägg var vad som behövdes. Hon fick ett träningsprogram som löpte över tre månader som dels var tänkt att stärka upp hästen men även se om de indikationer Lena kände i sin ridning och som Maria kunde bekräfta genom massagen blev bättre. 
– Redan efter ett par veckor med övningar och anpassad träning märkte jag skillnad! En tydlig indikation som jag märkt hos min häst är att hon tappar ett bakben och tycker det är jobbigt att gå i nedförsbackar – detta blev det stor skillnad på snabbt och jag såg en förbättring väldigt fort. 
Lena är också nöjd över att den digitala kursen om svaga bakknän givit henne mer kunskap och förståelse kring hur hästen funkar.
– Dessutom har jag fått ett register av många övningar att variera mellan!
Då Lena har en ung häst som fortfarande växer och dessutom är av en ras som är överrörlig kändes det viktigt att träna för stabilitet och långsiktighet.
– En annan fördel med träningsprogrammet är att jag kan återgå till det när vi tränat på och hästen kanske behöver någon vecka med återhämtning och lugnare träning – så vet jag precis vad vi ska göra och hästen känner igen övningarna. 


Foto: Felicia Andréasson

Initialt engagemang ger långsiktigt frisk häst
– Är man beredd på att lägga lite tid initialt så har man större chans att få en hållbar häst långsiktigt, säger Maria Nolberg.
För henne har en av drivkrafterna till den digitala utbildningen också varit att reflektera över vad hältor innebär för dig som hästägare, i både tid, veterinärbesök, pengar och arbete.
– Att lära sig se tecknen tidigt och anpassa träningen för att undvika kroniska problem är en win-win situation för alla.