Ledare: Att ge dem butta var att "göra äldre tävlingshästar en tjänst"

Från och med i dag, tisdag, finns Hippson nummer 2 2019 i butik. Den stora temaartikeln handlar denna gång om vad "hästen i tävlingsmässigt skick" innebär. Alltså om de tävlingsregler som ska säkerställa hästarnas välfärd. Nedan kan du läsa chefredaktör Anki Yngves ledare om vikten av funktionärer som vågar och har mandat att stå på sig. Längst ner berättar vi hur du får tag i tidningen (och prenumererar till specialpris)!

Uppdrag granskning
  
"Temaartikeln på sidan 26 (i aktuellt tidningsnummer, reds anm.) handlar om uttrycket "tävlingsmässigt skick", något ridsportens funktionärer är skyldiga att säkerställa att samtliga hästar är i. På pappret låter det enkelt men i praktiken kräver uppdraget i många fall massor av ryggrad och integritet hos överdomare, stewards och veterinärer. I ena vågskålen ligger hästens välfärd, i den andra kan både pengar och framgångar väga tungt.
   
Ett aktuellt exempel är världscupfinalen i hoppning i Göteborg häromveckan. Ett av de kvalade ekipagen var belgiska Gudrun Patteet och hennes Sea Coast Pebbles Z. På besiktningen i Scandinavium visade hästen så kraftig tuppspatt i skritt och trav att veterinärerna bedömde honom som "not fit to compete", det vill säga inte i tävlingsmässigt skick. Trots att valacken hade "gått igenom" tidigare under säsongen och till och med vunnit i Helsingfors.
FEI-veterinären Karl-Henrik Heimdahl förklarade att "hästen nästan sparkade sig själv i magen i varje steg" och att "djurskyddsmässigt menar vi att det inte är okej att den tävlar". Gudrun Patteet blev förstås besviken men tog ändå beskedet ganska bra, trots att det innebar en stor ekonomisk och karriärmässig förlust. Så är dock inte alltid fallet, det händer att både ryttare och hästägare protesterar högljutt.
 
Dessutom varierar synen på djurvälfärd från land till land. Jag minns en diskussion jag hade med en känd hopptränare i amerikanska Wellington, som tyckte att det var att göra äldre hästar en tjänst att låta dem tävla med lite smärtstillande "butta" i kroppen. Då slapp de ha ont av sina ålderskrämpor…
Det finns även länder där det blir ännu svårare. För ett par år sedan var jag på reportageresa i diktaturen Dubai och det blev tydligt vilken makt regenten Mohammed bin Rashid Al Maktoum hade över hela hästsporten. Det sitter "idolporträtt" av honom överallt och han äger både stall och banor. Vilken inhemsk funktionär ska då våga sträcka fram det där gula kortet och säga att emirens häst inte är i skick att tävla?"
  
/AY

Prenumerera – få vårnumret på köpet!
 
Är du inte redan prenumerant på kunskapsmagasinet Hippson kan du just nu teckna en helårsprenumeration och få nummer 2, inklusive temaartikeln om "tävlingsmässigt skick", på köpet. Denna tidning skickas omgående och din prenumeration startar sedan med Hippson nummer 3 2019 (i juni).
 
För endast 495 kronor får du alltså hela sju nummer av kunskapsmagasinet Hippson, värde 693 kronor. Givetvis ingår även tillgång till det digitala arkivet med tidigare utgåvor i prenumerationen.
  
Teckna prenumeration – få nummer 2 direkt
Köp enbart senaste numret (fraktfritt)
Läs nummer 2 i det digitala arkivet