Lin hittade drömjobbet utomlands: "Finns alltid möjlighet att utvecklas"

Lin Thomson har jobbat i galoppstall internationellt i många år. Nu har hon hittat drömyrket hos John Gosden i England, Newmarket. Här berättar hon mer om vardagen med hästarna samt hur det är att bo i en stad som andas galoppsport.

Lins intresse för galoppsporten började redan som liten. Hennes pappa arbetade som jockey och föräldrarna träffades i stallet.
– När jag slutade nian gick jag inte gymnasiet utan valde att flytta direkt till England för att jobba, berättar Lin.
Hon hamnade i staden Newmarket, där galoppsporten är stor. Därefter har hon jobbat på flera olika platser i världen.
– Jag jobbade i Dubai i åtta år innan jag flyttade tillbaka till Sverige en tid, säger hon.
Sedan bar det av till Spanien där hon fortsatte att jobba med galopphästar.
– Efter Spanien var jag ett år i Sydafrika och därefter jobbade jag hos Aidan O'Brien på Irland ett år och sedan blev det Paris.
Efter flera år utomlands kom hon tillbaka till Sverige där hon jobbade en tid hos Caroline Malmborg vid den nya galoppbanan Bro Park utanför Stockholm. Men i dag är hon tillbaka i Newmarket där hon trivs bäst.
På den stora anläggningen hos legendaren John Gosden finns många anställda för att ta hand om de 180 hästar som finns i träning. Just nu tränar John Gosden bland annat tre av de allra bästa galopphästarna i världen. Bara i år har hans hästar vunnit sex stycken grupp 1-löpningar, vilket kan liknas vid hoppningens och dressyrens Grand Prix-klasser.

"Den största passionen"
Lins arbetsdag börjar runt klockan sex på morgonen.
– Då mockar vi, fixar i stallet och rider sedan den första turen. Sedan har vi ofta en kafferast på runt 20 minuter innan det är dags för den andra turen. Oftast rider vi tre turer totalt på en dag, berättar Lin.
Efter lunch åker de hem för att sedan komma tillbaka till stallet på eftermiddagen för att borsta, mocka, fodra och fixa.
– Vi tränar oftast utomhus, men det finns en lång ridslinga under tak där man kan rida om det är väldigt dåligt väder.
Det bästa med Lins jobb är just att sitta på hästryggen.
– Jag har blivit erbjuden att vara med mer på marken och jobba också, men jag vill rida. Det är min passion och det jag är mest intresserad av.
– Det är den stora helheten att få vara med och träna dem, rida, plocka fram det bästa och se dem vinna. Det är den största passionen.
Hos Gosden har Lin fått möjlighet att rida och ta hand om några riktiga stjärnor. En av dessa är hästen Star Catcher, som klassats som ett av världens bästa ston inom galoppsporten med Lin vid sin sida. Precis som inom andra hästsporter kommer man väldigt nära de hästar som man arbetar tillsammans med.

Newmarket – galoppsportens Mecka
I Sverige är galoppsporten ganska liten, med tre permanenta galoppbanor och ungefär 1000 hästar i träning. Vad många inte vet är att galoppsporten är en av världens största sporter.
I Newmarket har galopphästar tränats i över 350 år och många som bor i staden jobbar inom sporten. Det finns två galoppbanor, ungefär 80 galopptränare och nästan 3000 galopphästar i staden. Dessutom finns det flera stuterier som föder upp fullblodshästar.
På skrittavstånd från anläggningen ligger flera träningsbanor där Lin rider varje dag. Området där hästarna tränas är 1000 hektar stort och det finns kilometervis med träningsbanor med alla tänkbara underlag.
– Gatorna har en extra trottoar för hästar och det finns till och med övergångsställen för oss som rider. Speciella trafikljus stannar trafiken och när lampan med den gröna hästen lyser kan vi gå över gatan, berättar Lin.
Nästan året om är det möjligt att träna utomhus på gräs. Då rider man mellan markeringar som flyttas varje dag. Detta innebär att man varje dag, hela säsongen, använder en ny bit gräs att rida på. Allt för att det ska vara så bra underlag för hästarna som möjligt.
– Man kan gå ut på stan och handla i hästkläder utan att någon bryr sig, det är väldigt accepterat här. De flesta som bor här har någon anknytning till galoppsporten.


Träning i Newmarket. Foto: Svensk Galopp.


Lin Thomson med Star Catcher och en applåderande Frankie Dettori efter vinsten på Royal Ascot. Foto: Edward Whitaker, Racing Post (via Svensk Galopp)


Vill du jobba som hästskötare inom galoppsporten? Så gör du!
Om du har ett brinnande intresse för galopp, har god ridvana och dessutom talang för att sköta hästar kan hästskötare/arbetsryttare vara ett yrke för dig. Läs mer på Svensk Galopps hemsida

Galoppsporten är en internationell sport på många sätt och det finns möjlighet att jobba i Sverige såväl som i andra länder runtom i världen. Just nu finns det flera svenskar som jobbar med galopphästar i både USA, Storbritannien, Australien, Frankrike, Nya Zeeland, Dubai och på Irland. I ett galoppstall får man ofta den givande upplevelsen att arbeta tillsammans med människor från flera olika länder.
Lins råd till de som vill jobba med galopp internationellt?
– Inom galoppen finns det många olika jobb att få och det finns alltid möjlighet att utvecklas. En bra början är att ta kontakt med British Racing School som finns här i Newmarket. Där finns utbildningar som passar alla med intresse för galopp och det blir en bra start in i branschen för att kunna få jobb sedan.