Lisen Bratt Fredricson om vilka egenskaper de vill se hos hopphästen

Det är hopphästvecka på Hippson Market vilket betyder att vi denna vecka belyser just hopphästen lite extra. Men vad är en bra hopphäst? Vilka egenskaper hos hästen söker proffsen när det letar efter en ny stjärna? Lisen Bratt Fredricson berättar vad de, utifrån hästens ålder, vill se hos en potentiell mästerskapshäst.

Text: Cajsa Ekström Arman

Det är hästens ålder som avgör vad teamet från Grevlunda tittar på när de letar nya hästar. Lisen berättar att från små embryon till unghästar upp till ungefär två år är stammen avgörande.  
– Vid köp av väldigt unga hästar gå vi nästa uteslutande på stammen. Vi titta så klart på hingsten men mödernet väger tyngre än vilken pappa unghästen har. Så klart ska det vara en bra hingst men vi lägger störst fokus på mödernelinjen där vi tittar fyra generationer bakåt. Vad har mormors mor och mormor för prestationer och vad har de lämnat för tidigare avkommor? Det är intressant för oss. Sen ska de ju självklart ha en bra hälsostatus, vara korrekta i benställningen och vara i en bra storlek för dess ålder.

God inställning och nyfikenhet till uppgiften
När hästen är tre år och kan löshoppas är det en kombination av stam och hoppteknik som avgör. Och för Lisen är det hästens inställning till hinder som är viktigast i så ung ålder.
– Man vill se en positiv häst med god inställning och nyfikenhet till uppgiften. Det svåraste att bedöma i denna åldern är det som finns mellan öronen. Här går vi ganska mycket på vår känsla och tidigare erfarenhet.
Ju äldre hästen är ju oviktigare blir stammen. När hästen är mellan fyra och sex tittar de mer på hästens förmåga än vilken stam den har.  
– Vi försöker alltid skapa en helhetsbild. Om hästen är i åldern att man kan provrida den är det alltid ryttarens känsla som avgör. Vi försöker åka alla tre (Lisen, Peder och Steffi, reds. anm) när vi ska kolla på hästar. En rider och de andra bildar sig en uppfattning från marken. Sen jämför vi våra åsikter. Det man ser från marken är inte alltid det ryttaren känner på hästens rygg. En häst kan från marken se ut att ha bra tryck i bakbenen för att den öppnar upp bra men ryttarens känsla är att den är svag. I slutänden är det alltid ryttarens känsla som avgör om vi köper eller inte. Känslan går före ögat.

Vill se utvecklingspotential
När en yngre häst hoppar vill Lisen se utvecklingspotential. En femårig häst som hoppar perfekt blir aldrig riktigt bra säger hon och förklarar vidare:
– Det gör inget om en unghäst hoppar lite långt och exempelvis får lite kort i kombinationer så länge den rundar av språnget. Vi vill inte se en perfekt unghäst utan vi vill se att de har de där extra växlarna. Att utbilda hästar tar tid. Sen vill vi ha en häst med aktiv trav och stor men reglerbar galopp. De absolut bästa hästarna har en galopp som gör att de rör sig längs med marken. Se exempelvis på All In. Hans galopp är väldigt aktiv men inte luftig vilket gör att han är naturligt snabb. Att galoppen är reglerbar är viktigt då hästarna ska kunna gå från två meters galoppsprång till att snabbt växla upp till sexmeters galoppsprång.

Mästerskapshästen All In är naturligt snabb. Arkivfoto: Tomas Holcbecher

Ryttaren anpassar sig till hästen
Storleken på hästen är inget Lisen sätter så stort fokus på, utan det är helheten och känslan som väger tyngst.
– De bästa hästarna är alla i olika storlekar och utseende. Vi letar inte efter en speciell modell på häst utan vi letar bara efter nästa stjärna. Sen passar olika ryttare på olika hästar, men hittar vi en riktigt bra häst är det ryttaren som får anpassa sig till hästen.  

Vill se över bedömningssystemet för unghästarna
De svenska uppfödarna tar fram väldigt fina och lovande hästar men Lisen skulle önska att man valde hingstar med fler och högre prestationer på meritlistan.
– För mig är en hingst som har enstaka placeringar i 1,60 ingen Grand Prix-hingst. För mig krävs det fler placeringar och meriter för en hingst på den nivån. Det är egentligen bara att kolla på startlistan i en världscupshoppning. 80 procent av de deltagande hästarna är efter en hingst som själv har flera meriter på den nivån. Sen kan jag tycka att man kanske ska se över hur vi bedömer hästarna på de olika unghästtesterna. Exempelvis ska en renodlad hopphäst inte ha samma trav som en dressyrhäst. Och där kan jag tycka att man generellt bör se över bedömningssystemet.

Har du en egen häst att sälja?
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du använder en mobil eller dator. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger extra trygghet.
Publicerar du en annons under kategorin "Hästar|Hoppning" visas den just nu även på Hippson.se. Vill du ha hjälp kan du kontakta oss via: info@hippsonmarket.se.