Liten skola ger stora möjligheter: "Vi kommer nära både hästarna och varandra"

Liten skola. Stor delaktighet. På Sveriges Ridgymnasium (SRG) får eleverna vara med och påverka sin undervisning i såväl klassrum som stall.– Elevinflytande är jätteviktigt eftersom det skapar motivation och delaktighet. Vi får vara med och bestämma och lärarna lyssnar verkligen på oss, säger Mirakel Grip som läser första året på SRG.

Mirakel och klasskamraten Wiktor Löfberg började på Sveriges Ridgymnasium i augusti och de uppskattar just delaktigheten på skolan.

– På en stor skola blir man lätt bara en i mängden. Man försvinner. Här får du göra din röst hörd och är delaktig varje dag i såväl små som stora beslut. Det handlar om alltifrån huruvida vi vill ha en muntlig eller skriftlig redovisning i svenskan till om man vill jobba självständigt i matteboken eller lyssna på en längre genomgång. Det är småsaker som läraren ofta bara bestämmer, men som har stor betydelse för oss elever, säger Wiktor.


 
Valde aktivt en liten skola

Både Mirakel och Wiktor gick tidigare på stora högstadieskolor och valde aktivt att söka sig till en mindre gymnasieskola.

– Det känns som om lärarna fokuserar mer på oss elever här än på en stor skola. Vi blir alltid hörda och de bryr sig verkligen om oss. Genom att man får en personlig relation till läraren blir dessutom lektionerna mycket roligare, säger Mirakel.

– I en liten klass kan man också åka iväg och hitta på mycket grejer som man inte kan göra i en stor klass. Nu senast var vi på Naturum på Getterön i Varberg och lärde oss om ringmärkning av fåglar och provade på fågelskådning, säger Wiktor.


 
Delaktighet i stallet

Även när det gäller stallet är eleverna delaktiga i mycket hög utsträckning.

– Oavsett om man har egen häst eller skolhäst så är alla med och hjälper till, vilket gör att vi kommer väldigt nära både hästarna och varandra. Det spelar inte heller någon roll om man går i ettan, tvåan eller trean. Alla enas genom det stora intresset för hästar, säger Wiktor. Dessutom har vi flera olika råd där vi också är delaktiga.

På samtliga skolor finns det stallråd, klassråd, elevråd, matråd och trygghetsråd.

– Råden skapar delaktighet eftersom vi får vara med och påverka vår skolmiljö när det gäller allt från vilken mat som serveras i matsalen till stallrutinerna, säger Mirakel som är med i trygghetsrådet.

Wiktor instämmer.

– Råden är viktiga och de tas på största allvar. Vi vill ju vara med och påverka. Delaktighet är viktigt.

Text: Annelie Adamsdotter, lärare på SRG i Varberg
Foto: Malin Arnesson

Läs mer här