Marocko – ett paradis att rida i: "Naturen är fantastisk och galopperna ger kickar"

När man hör Marocko kanske inte ridning är det första man kommer att tänka på, men landet har en lång tradition av hästar. Med Sofia Travels kommer du inte bara nära naturen och hästarna – du lär även känna den fantastiska kulturen och folket.

Förälskad i landet och hästarna
Första gången Sofia åkte till Marocko blev hon förälskad i landet – i människorna, naturen, dofterna, bullret, klimatet och så klart hästarna. Hon återvände några gånger för att hälsa på en familj hon hade fått kontakt med och de är i dag nära vänner.
Sofia började fundera mer och mer på hur hon skulle kunna komma tillbaka igen och igen – och började då anordna resor dit. Eftersom hon är yogalärare kom Sofia på idén med yogaresor och senare ridresor. Hon har nu gjort sin femte resa med grupp varav de två sista var ridresor utefter Atlantens strand, bland berberbyar och sanddyner på ståtliga berber- och arabhästar.


Stuntman från Game of Thrones
Sofia har ett nära samarbete med ett lokalt företag som sysslar med långritter, dagsturer och kortare ridturer. De håller nu på att utveckla konceptet med ridresor i Sahara-öknen, bland dadelpalmsodlingar samt en längre tur längs med havet – det handlar om turer på fyra till sex dagar.
Bicha och Karim som hon samarbetar med har lång erfarenhet av ridning, uppvisningar, voltige och riding med grupper. De har också medverkat i flera filmer och serier som ryttare och stuntmän, i Game of Thrones och Ben Hur som exempel. Under turerna har man fått ett smakprov på deras uppvisningskonst och har fått se hur fantastiskt de kommunicerar med hästarna.


Arab- och berberhästar
Hästarna är korsningar mellan berber- och arabhästar. Samtliga är hingstar och de är otroligt snälla, väluppfostrade, starka och vackra – alla med sin egen personlighet så klart.
Bicha är noga med säkerheten på turerna, man får en häst som han anser passar ens personlighet. Det poängteras att man framför allt måste respektera hästen, hålla avstånden och ha koll på sin häst.
Man rider över stock och sten, bland arganträden, över sanddyner och i vattnet. Naturen är fantastiskt vacker och galopperna ger riktiga adrenalinkickar. Det känns bokstavligen som man flyger fram, säger Sofia och de som har deltagit.

Kombination av yoga och ridning
Ridningen kan vara ganska krävande, då tycker Sofia att det passar bra att kombinera det hela med yoga. Dels för att mentalt bearbeta det man får vara med om, dels fysiskt. Det kan ta på musklerna att rida länge även om guiderna anpassar sig väl efter gruppens förmåga, då kan det vara extra skönt att sträcka ut ordentligt. 
Självklart gör man så mycket man vill och orkar, men det är snudd på magiskt att yoga i soluppgången i hästarnas närvaro – till deras mumsande och låga gnägganden.


Tältliv – eller nätter under bar himmel
Under ritten sover man i tält men om vädret tillåter, och det gör det ju för det mesta, kan man också sova direkt under bar himmel. Kocken har åkt i förväg och har ordnat lägret för natten, på kvällen kanske det blir lite sång och musik efter den goda och traditionella maten.
Förutom själva ridturen har man också sett en del av Marrakech med dess myllrande marknad, varit på hamam – alltså turkiskt bad – och blivit ordentligt skrubbad, tagit del av livet på det stora torget i Marrakech med underhållning av alla de slag, trummor, dans, lek och spel. Museer står också på agendan om man vill, till exempel Yves Saint Laurents museum som är väldigt fint och populärt. Eller så kanske man bara vill strosa i en park och smälta alla intryck. 
"Marocko är verkligen som mitt andra hem", säger Sofia och får en lycklig blick i ögonen.

Läs mer om resorna på Sofiatravels.se

Fakta om ridäventyren i Marocko
Ridresorna är mellan fyra och sex dagar långa, men åker man till Marocko är man med Sofias koncept borta cirka åtta till tolv dagar för att ha lite kringaktiviteter före och efter ritten. Priset varierar mellan 10 000 och 13 000 kronor beroende på hur lång resan är. Flygbiljett bekostar man själv, men har man tur och är ute i god tid kan man åka till Marocko för cirka 2 000 kronor. Norwegian har direktflyg till landet.
 
Framtida planerade resor är preliminärt en yoga- och upplevelseresa den 15–23 november, en ridresa längs kusten i mellandagarna den 26/12–2/1 2020, en resa till Ouarzazate i februari, en till Saharaöknen i mars, en yoga- och upplevelseresa i april, samt en resa längs havet i juni.
 
Exakta datum är inte fastställda än, men kommer inom kort. Man rider i snitt fem timmar om dagen, två–tre timmar på förmiddagen och lika många efter lunch, då man har stannat någonstans för picknick. Målet är att yoga en till två gånger per dag, kundaliniyoga och/eller yinyoga.