Med galoppen som hobby: "Redan på ridskoletiden gillade jag fart och fläkt"

Sofia Presits, 19 år, är en av galoppens mest framgångsrika amatörryttare. I år representerar hon Sverige i amatörryttarnas världscup Fegentri. – Det rids deltävlingar runt om i världen under hela året, du rider på lånade hästar. I bästa fall har man fått se dem ordentligt i ledvolten innan man sitter upp, skrattar Sofia.

Ryttaren har i skrivande stund hittills deltagit i deltävlingar i bland annat Tyskland, Oman och Martinique. Bäst har det gått i Norge där Sofia Presits i maj vann på svensktränade Martini. Helgen efter vårt samtal är det dags för Jägersro i Malmö. Där startar hon med sin egen Maghazi, en arabhingst född 2006.
– Det ska bli väldigt roligt att rida på hemmaplan.
 
Började på ridskola
Som så många andra ryttare inledde Sofia sin karriär med ridlektioner hos den lokala ridskolan. För hennes del innebar det Västra Karaby i Kävlinge. Första ponnyn fick hon som nioåring, en shetlandsponny som var för snabb och busig för ridskolans elever.
– Redan då gillade jag fart och fläkt, så Tingeling fick flytta hem till mig "till låns" och blev min första ponny. När Falsterbo Horse Show sedan annonserade efter ryttare till ett uppvisningslopp anmälde jag mig och Tingeling. Vi vann det där första loppet och kom två året efter, sedan var jag fast i sporten, berättar hon.
Tingeling, som med åren lugnade ner sig, är i dag tillbaka på ridskolan och Sofia har hunnit ersätta henne med andra hästar. Just nu äger familjen Presits två galoppörer som båda står hemma på gården utanför Malmö.
– Men förra året hade jag fyra stycken, då stod de lite äldre hästarna i stallet hemma och de andra två på Jägersro. De äldre hästarna behöver inte gå på banan så ofta utan rids mycket i skogen. Det räcker att köra in dem till Jägersro tre gånger i veckan för banjobb för att hålla dem glada. De båda yngre hästarna stod uppstallade på Jägersro där de reds och tränades av en proffsryttare.
  

Sofia och Tingeling på Jägersro 2011. Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
 
Gick upp halv fem
En amatörryttare har galoppen som sin hobby, de allra flesta har andra sysslor och yrken som ska klaras av parallellt med sporten. Sofia tog studenten med fullt godkända betyg i juni, men kan erkänna så här i efterhand att det var kämpigt ibland:
– Visst tar hästarna massor med tid, men det blir ju en livsstil. Jag gick samhällsprogrammet med idrottsinriktning. Fem dagar i veckan ställde jag klockan på halv fem för att hinna lasta hästar och åka till Jägersro på morgonen innan skolan.
För att få träna galopphästar krävs utbildning och licens. Sofias äldre syster Julia kombinerar sin amatörryttarlicens med tränarlicens, fram till för ett drygt år sedan bildade systrarna Presits ett väloljat team runt hästarna.
– Vi hjälptes åt i allt, men det var Julia som ansvarade för träningsupplägg och sånt. I mars förra året åkte Julia till Australien för att träningsrida galopphästar under en längre tid. Då tog mamma amatörtränarlicens i stället, skrattar Sofia.
Hon berättar att även om mamman varit involverad i hästlivet tidigare blev det mycket att lära på kort tid:
– Men det blev en jättebra lösning för alla, det funkar kanon. 
  

Firoda CC vinner ponnygaloppen på Strömsholm 2014, med Sofia i sadeln. Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
    
Har fått prova proffslopp
Förutom att amatörryttaren har galoppen som sin hobby "på lediga stunder", vilka andra skillnader finns det mellan amatörryttaren och proffsjockeyn?
– Proffsryttaren rider flera lopp i veckan medan amatörryttaren rider cirka ett per vecka, ibland ett varannan vecka och vi har inte betalt för att rida i några lopp.
Det är skillnader i vikter också.
– Som amatörryttare kan du väga upp emot 65 kilo, jämfört med 52 kilo och uppåt i ett proffslopp. Alltså kan ryttarna i amatörloppen vara både en och två storlekar större än sina professionella kollegor, förklarar Sofia.
En amatörryttare som har tagit minst tio segrar, och som dessutom har en häst som ägs helt eller delvis av en själv eller en nära anhörig, får starta i proffslopp. Något som Sofia har kvalificerat sig till flera gånger om.
– Det är lite nervöst och annorlunda men väldigt bra träning. De rider tätare, ser luckor på ett annat sätt och har mycket mer erfarenhet.
Och vi kan konstatera att 19-åriga amatörryttaren Sofia Presits klarar sig bra bland proffsen. Som bäst har hon blivit trea i ett proffslopp. 
  

Med IKC Kick Back på Jägersro 2017. Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
     
Vill bli polis till yrket
Trots att Sofia är en nybakad student som lever och andas hästar och galoppsport är det polishögskolan som står överst på listan.
– Jag har funderat på det där med professionell jockey också, men ett yrke som kriminalare lockar mer. Syrran vill bli proffstränare så jag kommer alltid att ha hästarna omkring mig ändå. Men först ska jag göra lumpen i elva månader i Halmstad. Det är därför vi bara har två hästar just nu. Sedan får vi se.

Nyfiken på galopp?
Om du är intresserad av att börja med galopp kan du kontakta en tränare på någon av Svensk Galopps banor. Du får hjälp med kontaktuppgifter om du mejlar: info@svenskgalopp.seExpensive och Sofia Presits i vinnarcirkeln i Göteborg 2018, med Ellinor Rasmusson och Junior Loezer. Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp