Med rätt arbetsfordon blir jobbet enklare och ekonomin bättre

Arbetet i stallet är bitvis tungt och lite krångligt. Allt från att köra fram balar och slå i ny stolp till att tippa gödsel, röja snö och köra fram vatten ingår. Men med rätt fordon till hjälp kan arbetet förenklas – och kanske till och med bli ekonomiskt smartare. John Deere hjälper dig att välja rätt. 

Håkan Westesson är dels ansvarig i Sverige för Johan Deere, dels pappa i en familj där man sysslar med hästar och ridning.
– Jag vet ju hur jobbet i stallet ser ut med massor med olika sysslor, tunga lyft och varierade underlag att köra på. Det finns så mycket att förenkla och förbättra med rätt motordrivet fordon, säger han.Det finns minitraktorer och fyrhjulingar av olika slag, och enligt Håkan har John Deere flertalet modeller som ersätter dessa. Han slår också ett slag för att köpa nytt eller leasa eftersom reparationer, slitage och annat krångel med begagnade fordon oftast leder till irritation, att jobbet tar längre tid att utföra och – faktiskt! – sämre ekonomi.
– Det blir ju helt bekymmersfritt med nytt. Dessutom är garantierna samt finansierings- och serviceavtal riktigt förmånliga. Det leder ofta totalt sett till en bättre ekonomi, både i privata stall och ridklubbar.
Bland annat refererar Håkan till de låga räntorna som kan bindas över en tidsperiod om tre till fem år.
– I kombination med goda serviceavtal ger det en trygghet och förutsägbarhet som många verksamheter värderar högt.

Så väljer du modell
Men hur ska man då välja sitt nya fordon och blivande arbetskompis? Håkan rekommenderar att man väljer utifrån verksamhetens storlek och typ av arbetsuppgifter. Den allra enklaste modellen är en riktig mångsysslare utan att för den skull kosta skjortan.

3E – minitraktorn som är en riktig mångsysslare
Den minsta modellen är en liten traktor på 40 hästkrafter. Den saknar hytt och körs med en pedal fram och en bak. Du kan växla mellan hög och låg växel samt tippa med hydraulik. Men funktionerna är många!
– Du knuffar enkelt gödselstacken och lyfter balar eller röjer snö och sprider gödsel, berättar Håkan.
Enligt honom kan vem som helst som kan köra bil eller moppe manövrera denna. Dessutom kostar den inte mer än en fyrhjulig motorcykel.

35427

5E – den större traktorn som skräddarsys efter behov
Om behoven är större, det vill säga att gården är större och hästarna fler kan det vara bra att anpassa traktorn. Då blir nästa steg en modell som kan lyfta tyngre och variera än mer i komfort, men som ändå har samma bredd i funktioner som den enklare modellen.
– Den här har hytt och kan fås med luftkonditionering. Däcken kan anpassas för gräskörning, berättar Håkan.
Dessutom kan traktorn skräddarsys ännu mer efter verksamheten, till exempel för att även passa skogsbruk. Då kan en annan typ av skydd både över och under traktorn behövas.

Overall

Gator – arbetsfordonet som har extra allt
Det här är ett riktigt terrängfordon, som en fyrhjuling men mycket kapablare. På den här varianten är flaket tippbart, däcken rejälare och chassit högre. Det finns hytt för två till fyra personer och kan fås med eller utan värme. Syftet med en Gator är att kunna gå fram i princip överallt.
– Den är perfekt för att slå stolp, kontrollera vattenkoppar ute i hagen och kolla till djur på större lösdrifter, säger Håkan.
En Gator finns att köpa i olika prisklasser och kan registreras som terrängfordon eller traktor.

Detail

Om John Deere
Varumärket John Deere är ett premiumvarumärke som bland annat jobbar mot hästnäringen där man ser att det finns stora behov av nya typer av arbetsfordon. John Deere säljs endast av återförsäljare som finns runt om i Sverige.
Vill du veta mer eller behöver du hitta din lokala återförsäljare? Det gör du här!