Medvetenhet om huvudet position förbättrar din sits i sadeln

Alla ryttare vill förbättra sin sits i sadeln, men invanda rörelsemönster kan ibland ställa till det för oss och vara svåra att förändra. För handen på hjärtat, har du egentligen koll på hur många gånger under ett ridpass du tittar ner på dina händer eller på hästen? 

Alla ryttare strävar hela tiden efter att förbättra och finslipa sin sits. Många ryttare följer olika träningsprogram för att bli mer liksidiga och för att utveckla koordinationen,vilket så klart är väldigt bra. Det är dock lätt att missa att träna även avsuttet för att stärka sin kropp, eftersom det kan vara tidskrävande eller helt enkelt invecklat. Även om ambitionen finns, att träna fysisk avsutten träning,kanske inte tiden gör det.

HeadQ är en smart liten pryl som ger ryttaren omedelbar effekt och respons på sitsen. Ryttare reagerar snabbt utan att tänka på den lätta vibrationen under hakan vilket ger en stor positiv effekt på ryttarens rörelsemönster. HeadQn fästs på hjälmens hakrem och påminner ryttaren med "små surr"om att lyfta blicken och räta upp sig.
–Många tror inte att de har något problem med huvudets position men blir förvånade när de faktiskt blir uppmärksammade på sitt rörelsemönster och får det svart på vitt. Balansen blir bättre när vi tittar upp mot horisonten i stället för ner i backen. Ändå rider många ryttare med sänkt blick. Och vilken tränare kan med blotta ögat se att man behöver rotera vänster axel tio grader framåt eller lyfta höger sida av revbensbågen med tre grader för att sitta rakt i sadeln?, säger Annika Ridington, grundare av RideQ som utvecklat HeadQn.


När ryttaren tittar ner ger HeadQ ifrån sig en lätt vibration, vilket påminner ryttaren om att justera sin blick. 

Egen digital PT
I dessa märkliga tider, då man rekommenderas att hålla sig hemma, är en digital personlig tränare som ger fysisk feedback ett perfekt komplement till träningstillfällena med sin instruktör. HeadQn är i första hand utvecklad för privat bruk men många instruktörer inkluderar den nu i sin undervisning. Caroline Oddsson, ridinstruktör och domare, använder HeadQn både i sin egen träning samt när hon undervisar och tycker det är fascinerande hur snabbt den skapar en medvetenhet hos ryttaren, som de inte haft förut.
– Jag har använt denna smarta pryl i nästa två år nu och har sett hur den på väldigt kort tid, ibland redan efter ett ridpass, förbättrar ryttarens position i sadeln. Bara genom att göra ryttaren medveten om sin blick förändras hela sitsen. Den lilla vibrationen under hakan korrigerar sitsen hela vägen från bäckenet upp genom axlarna och huvudet. Genom att inta en mer lodrät position i sadeln kan ryttaren inverka bättre och ge mer renodlade och korrekta signaler till hästen. Produkten har faktiskt tagit mig lite med storm. Mina elever har verkligen insett vad en god sits gör för ridningen och utvecklingen av hästen.


Rebecka Brink och Caroline Oddsson är två mycket nöjda användare av produkten. Foto: Mira Hallerby/Maria Ahlsén 

HeadQ när enkel att använda för alla och ger omedelbar effekt men för att få bestående resultat bör man använda den konsekvent över tid. Rebecka Brinck är en ungryttare som under en lång tid haft problem med sin rygg och läkarna har ordinerat henne att arbeta med sin hållning. Efter hon använt en HeadQ konsekvent under en tid har både hennes sits och välmående förbättrats. 
– Under den tiden jag har använt HeadQn har jag märkt en extrem skillnad på både min och mina hästars stabilitet och sättet vi jobbar igenom hela kroppen. Innan jag började använda produkten hade jag väldigt svårt med min sits. Jag satt både snett i ryggen och hade även väldigt lätt för att blicken skulle falla ner och axlarna skulle åka fram. HeadQn har tvingat mig att lyfta blicken och då har jag fått bak mina axlar, så att jag sitter mycket rakare och där med även mer skonsamt. Under en stor del av mitt liv har jag haft extremt ont i min rygg speciellt efter ridning.Det var nästan omöjligt att ens tänka hur jag skulle klara av att träna mer än en häst och utöver det fixa med alla stallsysslor som såklart medföljer. Nu med hjälp av HeadQn kan jag jobba på ett helt annat sätt och hinna med allt jag ska göra under dagen utan att få ont i min rygg och utan att behöva oroa mig för att inte kunna gå av smärta under dagen/dagarna därpå, säger Rebecka. 

Små justeringar ger stor effekt
Genom att ryttaren blir mer medveten om sin position med hjälp av HeadQn kan småjusteringar ge stor positiv effekt på resultatet. När du som ryttare är mer i balans blir din kommunikation till hästen tydligare och risken för missförstånd minskar. Ryttare som rider med den säger att sitsen har förbättrats hela vägen ner i skänklarna och de har märkt att deras hästar svarar bättre på hjälperna.Hästen kommer upp mer i manken under dem och ekipagen får som följd högre poäng på tävlingar. Det blir skillnad på ridupplevelsen, helt enkelt. Ridningen blir roligare, mer hållbar,och man gör snabbare framsteg.

Används av ryttare i 22 länder
HeadQ kostar 2975 kronor och är både utvecklad och tillverkad i Sverige. Ryttare i 22 länder använder den idag i sin träning. Produkten utvecklas hela tiden och den senaste uppdateringen innefattar en fastare korg så HeadQn ska sitta stabilt på tunnare hakremmar.
–Uppdateringen gäller de ryttare som upplever att HeadQn "tippar" framåt. De allra flesta har inte detta problemet men självklart arbetar vi hela tiden för att förbättra produkten så den passar alla. Om man vill ha en fastare korg kan man få en gratis ifall man skickar oss en kort videosnutt eller en bild med text, där man berättar om sina egna erfarenheter av HeadQ, avslutar Annika. Mer om HeadQ
RideQ på facebook 
RideQ på instagram