Mikael Nolin om hopphästens exteriör: "Allt handlar om helheten"

Mikael Nolin är A-domare i hoppning och syns ofta i manegen vid olika unghästtest och hingstbedömningar, både i Sverige och utomlands. Men vad vill han se för exteriör hos en hopphäst? Hippson har pratat med proffset.

Text: Cajsa Ekström Arman
Foto: Adobe Stock/Hippson

För Mikael handlar allt om att se till hästens helhet. Han vill se en häst som är lätt i typen med väl ansatt, men inte för grov, hals. Exteriören skall fungera för hästen i ridningen. Om den exempelvis är byggd i framvikt är det viktigt att den har en egen naturlig balans. Inte bara så att den inte går i korsgalopp så ofta utan också så att hästen inte blir för framtung i galoppen. En hopphäst kommer oftare undan med någon exteriör avvikelse än dressyrhästen.
– En hopphäst tillåts ha större variation i sitt utseende men de man helst inte vill se är för platt kors vilket ibland kan medföra sämre bakbensteknik. Samma är med bogen. Där vill man inte ha för brant vinkel då det ibland kan påverka hästens frambensteknik. Man måste komma ihåg att dessa exteriöra avvikelser inte behöver påverka hopphästens teknik, men det är vanligt att de gör det.

Vill inte se rakhasig häst i kombination med veka kotor
En annan exteriör avvikelse man inte vill se är en rakhasig häst i kombination med veka bakkotor. Mikael förklarar att rakhasighet i sig inte har någon större påverkan på hästens hållbarhet men i kombination med veka bakkotor kan de i framtiden ge problem.
– Sen vill jag hellre se en häst med något längre bål än att den är för kort. En häst med kort bål i kombination med en begränsad galopp kan göra det svårt för den att räcka fram på distanser i balans mellan hindren. Det finns dock de hästar som har en kort bål men som har en galopp som gott och väl räcker till och då har ju dessa avvikelser en mindre betydelse. Samma är om hästen är alldeles för lång i bålen. I kombination med en för stor galopp kan den ha svårt att få plats på distanser. Men som sagt, handlar det om helheten av hästen. En häst med stor galopp kan ju samtidigt vara extremt reglerbar, och då blir det ju inget problem utan kan vara en fördel.

Symmetri i hästens teknik
Gällande hästarnas framben kontra bakbensteknik förklarar Mikael att allt handlar om symmetri.
– Bra bakben eller inte, allt handlar om helheten och hur hästen använder sin kropp. Jag har sett hästar med en extrem bakbensteknik vilket gör att de i landningen tappar balansen och kan få svårt att bli klar till nästa hinder. Och jag har även sett hästar med en väldigt bra frambensteknik men som "glömmer" bakbenen. I slutändan handlar hoppningen om att ekipaget ska vara felfritt. Tekniken ska fungera och hästen ska vilja hoppa felfritt. De finns de hästar som hoppar med lite hängande framben men som ändå alltid är felfria. Sen föredrar olika ryttare olika egenskaper. Vissa vill ha hästar som hoppar högt över hindren medan andra föredrar hästar med en sparsammare teknik. Min erfarenhet säger att hur högt hästens hoppar över hindret när de är unga inte säger något om hur högt hästen kommer kunna hoppa i framtiden. Det viktigaste är helheten. Visst kan det se spektakulärt ut när en häst hoppar högt över hindren men det betyder inte att den kommer hoppa så livet ut.

Vad är bra taxering?
En häst med bra taxeringsförmåga är enligt Mikael en häst som lätt hittar en avsprångspunkt. Det behöver dock inte alltid vara "rätt" avsprångspunkt.
– Många tycker att om en häst hittar rätt avsprångspunkt har den en bra taxeringsförmåga men för mig är det inte hela sanningen. För mig handlar det om att hästen lätt ska hitta en avsprångspunkt. Sen om den kommer lite långt ifrån eller lite nära spelar inte så stor roll. En häst som hittar avsprånget på ett naturligt sätt har en bra taxering. Det man inte vill se är en häst som inte hittar och tvekar när den ska hoppa av, att den tvekar i luften eller "cyklar" med frambenen. Det ska se naturligt och enkelt ut när hästen hoppar av.

Hopphästens exteriöra utveckling
Förr efterfrågade man gärna större hopphästar med stort scope/kapacitet som gärna fick ta lång tid på sig i luften. Nu vill man ha atletiska, snabba och kvicka hästar som är hinderkloka med en elastisk kapacitet, att den kan komma nära en oxer men ändå nå över bakre bommen.
– Förr la man större vikt på att ryttaren skulle lösa de flesta situationerna inne på banan. I dag litar man mer på att hästen hjälper till att lösa vissa svårigheter. En exteriör del som jag upplever var bättre förr är hästens beställning och hovar. I dag ser man oftare olika avvikelser gällande benställning och hoven. Men till det stora hela anser jag att det mesta gällande hopphästens exteriör och temperament är bättre nu än förr. 

ANNONSER FRÅN HIPPSON MARKET

Har du en egen häst att sälja?
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du säljer som privatperson eller som företag. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger en extra trygghet. Vill du ha hjälp, kontakta oss via: info@hippsonmarket.se
JUST NU - BLI PRENUMERANT OCH FÅ NYA NUMRET DIREKT!