Mindre balar ger bättre hälsa

Att mocka tar tid och är tungt att utföra. Utfodring är också ett återkommande moment och det sliter på kroppen att hantera tunga balar. Sammantaget innebär alla tunga lyft påfrestande arbetsställningar, vilket i sin tur kan leda till framtida belastningsbesvär.

"Ur arbetsmiljösynpunkt är det en klar fördel att minska balens storlek, då man slipper slita och dra för att hantera balarna", säger Eskil Brodde, produktsupport hos Söderberg & Haak Maskin AB. "Krones Multibale-system pressar materialet till flera små balar som binds ihop till en stor bal. Efter att tre snören klippts av delas balen i mer lätthanterliga småbalar."

Kundanpassade balar skonar kroppen

Palle Pettersson bor och arbetar på Tranberga gård utanför Bara, där han på sina cirka 300 ha mark främst odlar spannmål och vall. Sedan början av 90-talet har Tranberga gård varit hem för avelsston, ung- och galopphästar och år 2001 öppnade Tranberga seminstation. Till gården hör även en maskinstation, som inom en omkrets av drygt fem mil arbetar för ett hundratal kunder.

I maskinstationen ingår storbalspressen BiG Pack 1270 Multibale från Krone. Pressen har en bra baldensitet, kapacitet och knyter upp till nio små balar på en 2,70 m bal.
"Det är ett smart system som underlättar gårdens arbete", säger Palle. "Många av mina kunder, som har hästgård, är överförtjusta i hur bra och lätthanterligt det är att kunna dela upp balen i småbalar, utan spill".

Rundbalar är fortfarande vanligast, men de som en gång testat Multibale vill inte gå tillbaka till något annat. En rundbal är också väldigt svår att portionera ut, eftersom allt är ihoprullat och det blir väldigt mycket foderspill. Rundbalen kräver mycket kraft för att delas, medan Multibalen redan är delad.

Bestäm själv balstorlek

Palle kör cirka 16 000 balar per år. Han har kört Krones pressar och slåtterkrossar i många år och är väldigt nöjd med Krone och Söderberg & Haak som leverantör. Han har kört sin senaste Multibale i två år och tycker att Krone gör kvalitativa produkter, som bara går och går.

Fördelarna med Multibale är uppenbara. Endast ett mindre antal balar behöver samlas ihop ute i fält och hemma på gården är det lätt att separera de mindre balarna manuellt.

Balstorleken ställs in via monitorn, vilket innebär att kunden själv bestämmer storlek. Till exempel kan en storbal bestå av sex småbalar (perfekt storlek vikt- och mängdmässigt).

En annan fördel är att en fyrkantsbal är lättare att hantera från fält till stall och att den även är lättare att stapla på vagnar och med lastare än en rund, skrymmande bal. På en vanlig fyrkantsbal så faller balen isär när man klipper av snörena. I en MultiBale så kan några av småbalarna plockas ut, utan att resten av storbalen delar sig. Det är således enkelt att lasta de mindre balarna på en säckkärra, köra ut dem till en box – utan spill – och när man är framme vid boxen skärs snörena av.

Nöjd kund föredrar Multibale

Thomas Persson, en av Palles kunder, valde Multibale tack vare alla positiva fördelar. Thomas har en gård på 140 ha där han, förutom att sälja balar, även livnär sig på att odla gräsfrö. Trots sommarens varma väder fick han en bra avkastning på sin skörd tack vare att han, för ett par år sedan, investerade i ett bevattningssystem. Thomas tycker att fyrkantspressar, där man kan ta ut mindre balar, är ett väldigt smidigt system och det är något hans kunder efterfrågar.

Tranberga Gård

Multibale