Missa inte att byta golv i släpet – hästen kan trampa igenom

När vet du att det är dags att byta golv i transporten? För att undvika att hästen trampar igenom rekommenderar Stallmagasinet årlig service – då vet du att du kör din häst säkert! Dessutom gör underhållet att släpet håller längre och behåller sitt värde. 

Nisse Hedén driver JJ´s Släpservice. Han har lång erfarenhet av både lastbilar och släp, och han har valt att samarbeta med Stallmagasinet som är expert på gummimattor .
– De har mattor som funkar jättebra! Det finns en uppsjö varianter men jag tycker att den tio millimeter tjocka standardmattan är perfekt att utgå ifrån, säger han.

Håll koll på släpets skick
Nisse Hedén, liksom Stallmagasinet själv, rekommenderar service av släp och hästbuss en gång om året.
– Se till att göra den hos en riktig släpverkstad! Där är man van vid typiska tecken på slitage, och då blir åtgärderna mer korrekta, säger han.
Men vad kan egentligen hända om släpet är i dåligt skick?
– Det värsta är ju om hästen trampar igenom. Det kan gå riktigt illa, säger Nisse Hedén.
Utöver att ställa in släpet om man kan och underhålla det genom noggrann mockning och rengörning tipsar Nisse Hedén om att själv kontrollera släpets golv mellan varven.
– Du kan krypa under och peta med en skruvmejsel upp i golvet. Om du märker att det är mjukt och murket och mejseln går in i träet är det hög tid att byta, säger han.


Om fukten tränger in går det fort för träet att murkna.

Gör noggranna val
När släpet lämnas in och det är dags för renovering finns en del detaljer man även som kund ska att tänka på.
– Om golvet ska bytas ska inget annat in än slitskyddsplywood av björk! Den ska vara minst 21 millimeter tjock, och i ett stycke. Jag vet att en del lägger in dubbla 12-millimetersskivor men det blir aldrig lika hållfast. Och man skall inte använda sig av formplywood till golv, det håller inte.


"Slitskyddsplywood av björk är det enda underlag som funkar!"

Den nya mattan ska med fördel vara någon av de som Stallmagasinet erbjuder.
– De kommer väl tillhands! En del lägger in gummimassa på golvet men det blir sällan bra då det är svårt att få tätt mellan golv och matta. Och är det inte tätt kryper fukten in, och till slut murknar träet.
Det är även viktigt att verkstan ändförseglar kanterna noggrant.
– Det är samma där; om det inte görs kryper fukten in. Jag börjar med att stryka på kokt linolja ett par gånger och målar sedan med någon slags sealer eller oljefärg. Då sluter det garanterat tätt, berättar Nisse Hedén.

Mattan behöver också sluta helt tätt för att inte släppa in fukt.

Ta hand om ditt släp!
*Värdet består om du håller efter släpet!
*Byt i tid! Ett dåligt golv "smittar" väggen så även den blir dålig.
*Välj rätt matta! En genväg här kan lätt bli en senväg och släpet behöva repareras snart igen.
Mattor till trailer och lastbil finns i många storlekar! Tveka inte att höra av dig till Stallmagasinet för mer information.