Mockning av beten är ett effektivt skydd mot parasiter

På Säva Ridcenter AB i Örsundsbro råder full aktivitet med 46 hästar, 11 deltidsanställda och 400 elever i veckan. Företaget drivs av Nina Brunstedt (ridskolechef/ägare) och Mats Brunstedt (ägare) tillsammans med dottern Katarina, som är veterinär.

För att skona både miljö och kropp har Säva Ridcenter köpt en Horsehopper från Amazone för att använda i sitt underhållsarbete. De valde Horsehopper eftersom de har en stor gård och behövde effektiv hjälp att ta bort hästspillning från hagarna. Målet är att minska parasitspridningen och få bort ratorna, det vill säga hästarnas "toaletter" i hagarna. Gårdens stora betesmarker putsas två gånger, vid midsommar och på hösten, medan de små hagarna putsas minst fyra gånger per år.

Rena hagar ger friskare hästar
Alla hästägare är angelägna om att hålla nere parasittrycket i hagarna och målet är att kunna minska användningen av avmaskningsmedel. Det är ju annars en risk att maskarna blir resistenta. För att beräkna hur många hästar som ska avmaskas tar ridskolan regelbundna träckprover. Med Horsehopper kan man städa upp hagarna på hösten och våren och börja om med rena hagar.

 
 
Liten maskin gör stort arbete
Andra fördelar med Horsehopper är att den sparar både kropp och miljö.
– En av de egenskaper jag uppskattar mest, är att maskinen tar bort manuellt tungt arbete som mockning, säger Mats Brunstedt.
Nina instämmer och tillägger att en annan stor fördel är att även gårdsmiljön blivit renare. Det blir mindre flugor och lukt.
– Det är rent och fräscht när kunderna kommer till oss och det uppskattar även våra närmaste grannar.


 
Att köra med en vanligt puts i hagarna kastar bara runt hästgödseln och sprider eventuella parasiter. Horsehoppern är stark, den klipper noggrant och gräset plockas upp tillsammans med hästens spillning. Förutom gödsel tar maskinen även bort tistlar och andra ogräs, vilket är bra då kardborrar kan komma in och skada hästens ögon. Genom att putsa regelbundet med Horsehopper förbättras hygienen och hagarna kan användas mer intensivt. Detta vinner alla på – som djur, miljö och människa.

Läs mer om Horsehopper här