När du behöver ta farväl av din häst

En dag kanske du behöver fatta det tuffa beslutet att avsluta livet på din häst. Oavsett om det beror på att hästen är gammal och måste tas bort av ålder eller en akut olycka är det lika känslosamt och svårt. Svensk Lantbrukstjänst sätter stort värde på att du som kund känner dig trygg i hela händelseförloppet samt att både du och din häst behandlas med största respekt och värdighet.

Julius Mårtensson jobbar på Kristianstads Djurtransport AB och kör för Svensk Lantbrukstjänst i södra Sverige. Han är alltså en av de som avlivar hästar och hämtar dem för destruktion eller kremering.
– Jag vet att det är svårt för hästägarna, och jag har full förståelse för att varje individ har sina behov och önskemål.
Julius berättar att han alltid försöker tillgodose detta på bästa sätt.
En del i att skapa trygghet för kunden, det vill säga hästägaren som behöver hjälp med att ta bort sin häst, är att berätta hur hela händelseförloppet går till, från början till slut.
– Ofta ringer de till mig direkt, efter att ha tagit en första kontakt med Svensk Lantbrukstjänst. Då bestämmer vi dag och plats. En del vill att det ska ske på en mycket specifik plats, för andra är det inte lika viktigt.
Redan i den första kontakten med kunden är Julius tydlig med att avlivningen sker med bultpistol, något han själv tycker är det skonsammaste sättet för hästen eftersom den är i sin hemmiljö där den känner sig trygg.


Julius tillsammans med en bekants häst.

Viktigt att få ta avsked – i sin egen takt
– Mitt yttersta mål är att kunden ska känna sig trygg med hela situationen.
För de flesta hästägare blir det hela verkligt först när Julius är på plats. Oftast vill man då ta ytterligare ett farväl, och det är verkligen viktigt att ge hästens ägare den tid de behöver.
– Det är en svår situation, och jag brukar säga till kunden att det är okej att vara ledsen. För mig är det viktigt att få visa att jag bryr mig. När vi inte bryr oss är vi helt fel ute.
– När vi går till den utvalda platsen med hästen får hästägaren eller någon annan bekant gärna vara med. Jag brukar se till att hälsa på hästen ordentligt själv, för att skapa trygghet.
När hästen är avlivad och kunden tagit ett sista farväl lastar Julius hästen. I den mån det går lämnar han alltid en prydlig plats efter sig.
– Det är tufft så det räcker, jag tycker inte att man själv ska behöva göra det. Jag gör gärna iordning platsen förutsatt att det finns grus eller motsvarande.
Ofta när Julius har genomfört avlivningar kontaktar kunderna honom efteråt för att tacka för hjälpen. För Julius fungerar det som ett kvitto på ett väl utfört arbete.
– Det är själva beslutet som är det tuffa. Efteråt, när hästen är på de evigt gröna ängarna, känns det oftast bättre, säger Julius.

Gusten insjuknade hastigt och togs bort akut
För Catarina Mårtensson gick det inte riktigt till så. Hennes häst Gusten insjuknade hastigt; han fick feber och blev iskall emellanåt, tuggade saliv, krampade och stod och snurrade i hagen. Hon fick tillkalla veterinär akut som tvingades avliva honom på plats.
– Det var förfärligt. Allt gick så fort, på tre timmar, och vi var så chockade.


Catarina och Gusten. Bilderna kommer bland annat från hennes egna Facebooksida.

"Kändes skönt att ha något att begrava"
Catarina kontaktade Svensk Lantbrukstjänst för att kunna forsla bort Gusten och fick då veta att hon kunde få sin häst kremerad.
– Jag tvekade inte en sekund. Allt gick så fort och jag var verkligen inte klar med honom, det kändes så skönt att kunna få hem något att begrava.
– När kartongen levererades till vår ytterdörr kändes det faktiskt helt fantastiskt.

Tacksam för det fina bemötandet
Trots att Catarina fortfarande sörjer sin häst och tycker att händelseförloppet var både chockartat och otäckt är hon både glad och tacksam över den service och uppbackning hon fick hos Svensk Lantbrukstjänst.
– Hemsidan är tydlig och du hittar all information där på ett enkelt sätt. När jag ringde fick jag så god hjälp och ett så fint bemötande att det hela kändes lite lättare, och nu i efterhand minns jag just de delarna med stor tacksamhet, berättar Catarina.

Erbjuder rikstäckande kremering
I många år har Svensk Lantbrukstjänst erbjudit kunder både avlivning och hämtning. Numer finns rikstäckande kremering (exkl. Gotland) som extra service. Dessutom erbjuder Svensk Lantbrukstjänst liten bil samt helgjour i Södra Sverige.
Vill du veta mer kan du gå in och läsa på hemsidan.