När havre inte funkar: "Hos en känslig häst kan stärkelsen orsaka problem"

Havre är förmodligen det vanligaste kraftfodret för hästar. Här har naturen på egen hand fått ihop en utmärkt sammansättning av energi, protein, fibrer och fett. Tillsammans med ett bra grovfoder och mineralfoder räcker det som kraftfoder till de allra flesta hästar.

Men faktum är att långt ifrån alla hästar tål havre, eller snarare stärkelsen i den.
– Visserligen innehåller havren minst stärkelse jämfört med andra spannmål, men hos en känslig häst kan den ändå orsaka problem. Har man dessutom en häst som kräver stora mängder energi blir det svårt att utfodra med den mängd havre som foderstaten kräver. Detta utan att samtidigt påverka mage och tarm negativt, konstaterar husdjursagronom Carolina Johansson, foderexpert och produktchef med inriktning på häst hos Svenska Foder.
– Magen klarar helt enkelt inte av att bryta ner och smälta all stärkelse. Då är det bra att det finns energirika alternativ som inte innehåller lika mycket stärkelse eller någon havre.
  
Produktutveckling utifrån forskning
Svenska Foder har tillverkat hästfoder i mer än trettio år. De populära Hippo-produkterna såg dagens ljus redan för 20 år sedan, men utvecklas ständigt:
– Det handlar om att hela tiden vara "up to date" med aktuell forskning och att utveckla produkterna parallellt – med en balansgång så att de innehåller rätt mängd av energi, protein, mineraler och vitaminer, fiber, stärkelse och en mängd andra näringsämnen – samtidigt som vi tar hänsyn till hästens hälsa och prestation.
En av flera nyheter i den nyligen lanserade och uppgraderade versionen av Hippo-sortimentet är HippoTop-serien, två havrefria premiumfoder för hästar som behöver det lilla extra.
– Vi är alltid noga i våra val av råvaror och provtar och kontrollerar hela råvaruflödet. HippoTop tillverkas av särskilt utvalda råvaror, där vi har skruvat lite extra på sammansättningen jämfört med basfodret.
– Spannmålen värmebehandlas för snabb och lättillgänglig energi samtidigt som halten protein, som i HippoTop kommer från bland annat potatis, är relativt låg. Fodret har hög smältbarhet och innehåller levande jästkultur och skonsam betfiber, som är snällt mot både mage och tarm. Och så smakar det gott, skrattar Carolina.
  
Bra råvaror är smakliga
Att det smakar gott och att hästarna gillar det vet Carolina. Detta eftersom allt foder testas av de som ska äta av det, det vill säga hästarna själva.
– Det finns studier som visar vad hästarna föredrar. Men råvaror av hög kvalitet är smakliga, det är inte konstigare än så.
HippoTop finns både i müsli- och mashform. HippoTop Müsli har en medelhög nivå av protein och energi där havren är ersatt av värmebehandlat vete, korn och majs. Här finns också bland annat potatis och sojamjöl som bidrar med högvärdigt protein, linfrökaka och vetekli som lugnar tarmen och betfor med hög fibersmältbarhet.
– Allt vårt foder innehåller dessutom organiskt selen och naturligt E-vitamin som är viktiga för bland annat immunförsvaret och prestationen, säger Carolina.
 
Återhämtning och vätskebalans
Hästar som behöver återhämta sig snabbt efter en energikrävande prestation kan med fördel fodras med HippoTop SlobberMash, ett havrefritt specialfoder med en sammansättning som stabiliserar hästens vätskebalans och ökar dess vattenintag.
– Mashen innehåller fibrer från bland annat betfiber och vetekli, som tillsammans med kalium hjälper till att binda vatten i grovtarmen. Därför fungerar Hippo SlobberMash även utmärkt till kolikhästar som ofta får kolik på grund av att de inte får i sig tillräckligt med vätska. Proteinet kommer från ärtor, soja och potatis.
– Fodret innehåller även rödbeta som bidrar med antioxidanter och innehåller ämnen som i undersökningar på människor har visat sig förbättra uthålligheten, förklarar Carolina, och tillägger att mashen bör blötas innan fodring för att uppnå bästa effekt.
 
Tveka inte att ta hjälp
Hästar är olika och har olika näringsbehov och egenheter. I ljuset av det kan kraftfoderdjungeln upplevas som snårig och att ta sig igenom den kan ibland kännas som ett tröstlöst uppdrag. Hur ska man veta vad som är bäst?
– En korrekt foderstat börjar alltid med en grovfoderanalys. Kontakta sedan mig eller mina kollegor. Vi har tillgång till de senaste forskningsresultaten och vi kan foder. Tillsammans tar vi fram en skräddarsydd foderstat anpassad till just din häst, säger Carolina.