Näringsämnen för blank och hälsosam päls

Äntligen! Våren är snart här, vi längtar alla efter förändringen när våra hästar fäller sin ulliga vinterpäls och den ersätts med en blank och fin sommarpäls. Men finns det något vi kan göra gällande hästens diet eller regim, som hjälper den genom denna period? Kate Hore, Senior Nutritionist på NAF, bjuder här på tips för att underlätta övergången från vinter- till sommarpäls.

Så hjälper du hästen under pälsfällningen
En naturligt skinande päls reflekterar ofta en allmänt god hälsa, medan en torr och matt päls kan vara en indikation på att hästen saknar vissa näringsämnen.
  
Viktiga fettsyror
När de yttre cellerna av ett hårstrå (cutikelceller) innehåller en adekvat nivå av fett bibehålls fukt, så att pälsen ligger slät och reflekterar ljuset. Vidare frigör hudens porer talg, en oljig substans, som täcker hårstrået och ger pälsen dess glans.
En diet som inte tillför tillräckliga mängder med fettsyror kan därmed resultera i att hästens päls blir torr och får ett matt utseende. Genom att ge den oljor rika på Omega 3, 6 och 9 (till exempel linfrö- och sojaolja) tillför du viktiga fettsyror som spelar en stor roll i systemet.
  
B-vitaminer

Forskningen på människor har visat vilken roll B-vitaminer har för hudens och hårets hälsa och pigmentering. Intag av en komplex sammansättning av B-vitaminer har via forskningen visat positiva resultat via antalet keratinocyter.Dessa hudceller producerar keratin, ett viktigt fibröst protein som utgör grunden för bland annat hår och päls. Detta fynd hos människor kan stödja tesen att ge hästar en komplex sammansättning av B-vitaminer vid pälsfällning. Ansträngningen för vissa hästar att gå från vinter- till sommarpäls kan vara mycket stor, vilket innebär att energinivåerna kan sänkas.

Obalans i magtarmsystemet, som ofta ses vid foderbyten och under vissa säsonger, kan också spela en stor roll. Det är här som B-vitaminer på naturlig väg framställs inom hästen. Vi kan stödja hästens egen produktion av B-vitaminer, liksom dess allmänna hälsa, genom att ge hästen en högfiberdiet kombinerat med probiotisk jäst till stöd för en hälsosam magtarmmiljö.
Genom att alltid tillföra hästen grovfoder och fibrer som största del av dess diet, hjälper vi den komplexa tarmfloran i magtarmsystemet att upprätthålla produktionen av viktiga vitaminer. Som tillägg kan extra utfodring av B-vitaminer vara lösningen för hästen under en ansträngande pälsfällning. Detta under en kortare period. 
  
Zink och koppar
Då tillräcklig mängd av zink och koppar tillförs via hästens diet, försäkras pälsens pigmentering och hela hudens struktur. Det är dock viktigt att inte fokusera på att utfodra ett enskilt näringsämne utan nutritionell rådgivning, då vi ofta kan se att vissa näringsämnen kan slå ut varandra i systemet om de doseras på felaktigt sätt.


  
Att balansera dieten

Stödet av en balanserad diet, för allmän god hälsa, ger ofta bäst resultat. Vi på NAF rekommenderar att utfodra ett fodertillskott som tillför ett brett spektrum av näringsämnen. Detta utformat för att effektivt balansera hästens diet, så att risken för att överdosera vissa näringsämnen minskar.
Vi rekommenderar också att du tittar efter en produkt som innehåller probiotisk jäst till stöd för magtarmbalansen. Detta för att optimera matsmältningen och upptaget av viktiga näringsämnen.
  
Slutsats
Genom att tillföra en naturligt fiberfokuserad diet, med ett brett spektrum av mikronäringsämnen samt stöd för magtarmbalans, skapar vi bästa tänkbara grund för hästens hälsa gällande både hud och päls. Till detta kan vi även finjustera dieten genom att tillföra näring från ett spektrum av B-vitaminer och viktiga fettsyror. Speciellt viktiga är dessa under den påfrestande perioden, då hästarna tar steget från en varm vinterpäls till en blank och skinande sommarpäls.