Nu är skolhästen Simba redo för terminsstart – fri från de otäcka utslagen

Den populära ridskolehästen Simba var en av de första hästarna som hyrdes ut över sommaren. Men sommarlyckan blev kort då Simba svullnade upp av utslag över hela kroppen. Med hjälp av annat bete och fodertillskott från Fodershop är Simba dock redo för terminsstart på ridskolan igen.

Hästen Simba kom till Arboga Ryttarsällskap 2008 och är en mycket omtyckt häst av både nybörjare och mer rutinerade ryttare. Han är en positiv och välutbildad häst som har tävlingsmeriter och placeringar i LA, och samtidigt är han en omtyckt handikappshäst.

Plågsamma utslag stoppade Simba från arbete
Vid vissa tillfällen under åren på Arboga Ryttarsällskap har Simba fått konstiga, ömmande utslag på huden som ibland inneburit att han inte kunnat delta i verksamheten då utslagen bland annat befunnit sig i sadelläget. Personalen har under flera år sökt en röd tråd i uppkomsten av utslagen för att hitta vad orsaken till dem är. Utslagen har kommit både på sommaren och vintern och för något år sedan trodde man sig ha sett ett samband med att Simba fick äpple av nöjda ryttare. Därför sattes skyltar upp på Simbas box att han inte fick matas med äpple och man trodde sig ha löst problemet.

Sommarlyckan blev kort
Så kom sommaren igen och ridskolehästarna från Arboga Ryttarsällskap hyrs ut till elever med möjlighet att ge hästen en välförtjänt semester i sommarhagar samtidigt som de rids några dagar i veckan för att vara i lagom form att återgå till verksamheten vid terminsstart. Simba hyrdes ut till en av eleverna på ridskolan som hade tillgång till stora, fina gräshagar. Men sommarlyckan blev kort för både Simba och hans ryttare då Simba väldigt plötsligt fick utstående utslag över hela kroppen. Veterinär tillkallades och det konstaterades att Simba hade fått en rejäl proteinchock.


Simbas besvärliga utslag berodde på gräsets höga proteinhalt.

För mycket protein
Det nya, proteinrika gräset påverkade Simba så kraftfullt att hans avgiftningsorgan som lever och njurar arbetade för fullt men ändå inte hann utsöndra proteinet tillräckligt snabbt vilket orsakade vätskeansamlingar och toxiner som stannade kvar i kroppen som utslag i huden. Detta påverkade även hans ämnesomsättning. Samma sak har hänt Simba vid andra tillfällen när proteinhalten i hösilagets olika batcher har skiftat. Därför har detta kunnat inträffat när som helst under året.

Nu är Simba redo för terminsstart
Veterinären gav Simba kortison för de kliande utslagen i huden och ordinerade ett fodertillskott som minskar magsyrabildning och skyddar magen och tarmarnas slemhinnor. Granne med Arboga Ryttarsällskap ligger Fodershop som direkt gick in och sponsrade ridskolan med tillskottet GastriProtect för att hjälpa Simba. Med hjälp av magert bete och GastriProtect är Simba nu redo för terminsstarten och ridskolechef Nissa Gustafsson menar att det är skönt att äntligen fått svart på vitt vad de mystiska utslagen ha berott på. 
– Det var jobbigt att aldrig veta varför utslagen uppstod och när de skulle komma. Nu tar vi det säkra före det osäkra och fodrar med proteinsnålt hösilage, säger hon.


Simba är redo för terminsstart på Arboga Ryttarsällskap.

Om tillskottet GastriProtect
Det som kan skapa obalans vid foderintag, kan också stabiliseras med rätt foderintag. Där kan GastriProtect vara till hjälp under tillvänjning av nytt bete och vid alla slags foderbyten. GastriProtect är också bra för hästar med andra magbesvär, magsår eller för mycket magsyra. För stressiga situationer som vid flytt, transport och tävlingar.