Nu finns det stöd till insulinresistenta hästar

Idag drabbas många hästar av ett slags välfärdssjukdomar till följd av utfodring. Insulinresistens har blivit vanligare och många hästägare kämpar med att utforma en vettig foderstat. Ett grovfoder med lågt sockerinnehåll är hörnpelaren, men sedan är det svårare. Tills du som hästägare lägger till EquVicis Essential.

De senaste åren har många hästar drabbats av fång vid tidpunkter som tidigare inte förknippats med riskzoner, som till exempel foderbyten och betessläpp. Ofta har det då varit sammankopplat med att hästen gradvis har ökat i vikt och utvecklat depåer av för mycket fett.
Din häst kan bära på en insulinresistens långt innan den har blivit riktigt fet eller har haft tendens till fång. Det finns även hästar som klassas som magra på stora delar av kroppen, men som ändå får de här depåerna av fettansamlingar. Det går att fånga upp många av tecknen tidigt.
 
Viktigt med lågt stärkelseinnehåll
Den stora "boven i dramat" för hästar är oftast fodrets sockerinnehåll. Nu kanske du tänker "min häst får inget socker", men sockret döljer sig i innehållsförteckningen på många färdigfoder och i en hel del hö och hösilage.
Stärkelse omvandlas till socker i hästens matsmältningsapparat, därför är foder med lågt stärkelseinnehåll att föredra. De vanligaste fodermedlen som är stärkelserika är majs och spannmål såsom korn, vete, råg och havre. Dem bör du försöka undvika till den känsliga hästen, havre är det minst stärkelserika spannmålet men är inget en häst behöver.
 
Ren energi från svensk rapsolja
För att kunna träna och jobba behöver hästar energi, något man brukar få från kraftfoder. Med kraftfoder som bygger på spannmål får du dock stärkelsen och med den socker på köpet.
När du har tagit bort spannmålsbaserat kraftfoder eller annat som innehåller stärkelse (= socker), som olika pellets och müslivarianter, kan du ersätta energin med EquiVicis Essential. Det är ren energi från rapsolja, helt fri från stärkelse och socker, spjälkad och behandlad så att allt kan tas upp i hästens matsmältningsapparat.
Hästar kan tillgodogöra sig all energi i EquiVicis Essential utan förluster. Många har tillsatt vanlig olja i sin foderstat, men i den formen har hästar svårare att tillgodogöra sig energin från fettet.
EquVici grundar sitt arbete med framställning av foder och tillskott på den senaste forskningen inom hästens matsmältningsapparat. Sedan 2016 har företaget, grundat av Jenny Carlsson, arbetat fram ett sortiment som stödjer hästens uppbyggnad och utveckling som atlet. Alla produkter tillverkas i Sverige från GMO-fria råvaror och hela sortimentet är fritt från palmolja.  


Elitryttarna upplever stor skillnad: "Har fått andra och bättre förutsättningar"
  
Här berättar ryttarna Karin Öljemark och Yvonne Österholm om sina erfarenheter av utfodring med EquVicis Essential.
 
Många minns säkert Karin Öljemark på sitt vackra dressyrsto De Chenta när de tävlade upp till Grand Prix.
– För ett och ett halvt år sedan förlorade vi vår grand old lady De Chenta i sviterna av EMS och påföljande fång. En tung förlust, hon är så saknad, säger dressyrtränaren och ryttaren Karin Öljemark och fortsätter:
– Jag önskar att jag hade haft kunskapen om EquVicis produkter för flera år sedan, med en annan utfodring hade vi kunnat ändra sjukdomsförloppet. Ta hand om dina hästar och fodra dem med mindre kolhydrater. Ge dem istället energi i form av EquVicis Essential. Detta är så viktigt för alla hästar – både sporthästar, avelshästar och unghästar.
  

"Ta hand om dina hästar och fodra dem med mindre kolhydrater", säger dressyrryttaren Karin Öljemark.
 
Kändes tunga i kroppen tidigare
Sveriges mesta unghästberidare Yvonne Österholm abonnerar nästan på platser till unghäst-VM med sina framgångsrika hästar. Hon har använt EquVicis foder som stöd till sina atleter i full träning. Först ut var de dubbelarbetande godkända hingstarna Ironman H 1351 och Demand 1344, samt hennes egen Grand Prix-häst William.
– Det var för att hästarna kändes lite "tunga i kroppen", det kändes som att de hade ett motstånd i kropparna. Jag kände ganska stor skillnad på alla hästar ganska snart efter att jag börjat, speciellt på Demand. Det visade sig finnas mycket mer rörelse i honom än vad jag tidigare trott. Han blev smidigare, det blev enklare att rida och utbilda, säger Yvonne Österholm.
Många känner igen stoet Dorina efter flera år i unghäst-VM och Breeders Trophy, hon är nu en stjärna på väg upp i svår klass.
– Med bra resultat från hingstarna fick Dorina också prova. Jag har känt att hon har så otroligt mycket i sig, men – varför får jag inte ut det? Det var som att även hon hade ett "motstånd" i kroppen, säger Yvonne och fortsätter:
– Efter att jag tagit bort vanligt kraftfoder och ersatt det med EquVici-sortimentet har motståndet successivt försvunnit. Självklart måste jag fortsätta att rida och träna, men jag känner att jag har fått andra och bättre förutsättningar. Smidigare hästar som är mjukare, ganska mycket mer arbetsvilliga och fokuserade.  
  

Framgångsrika Yvonne Österholm utfodrar den godkända hingsten Demand 1344 och sina övriga hästar med energifoder från EquVici.

Läs mer om Essential
På EquVicis hemsida kan du läsa mer och även hitta återförsäljare nära dig: www.equvici.com