Ny app med övningar från marken – för hållbar häst: "Det blev en aha-upplevelse" 

Den föddes ur ett misslyckande, metoden som nu rehabiliterar hästar över hela Sverige. – Ja, jag kände mig helt värdelös och en dag gav jag upp. Då hände något som fick mig att omvärdera alla mina kunskaper och på den vägen är det, säger Viveca Ewards, skapare av metoden Equibodybalance som nu lanseras som app.

Det var när Viveca fick hem en häst som behövde rehabiliteras som allt började. Full av självförtroende som terapeut och före detta tävlingsryttare tog hon sig an uppdraget, men det blev inte som hon tänkt sig.
– Ganska snart märkte jag att de traditionella metoderna jag använt på andra hästar, som longering och tömkörning, inte fungerade alls. Hästen blev stressad, jag blev frustrerad och självförtroendet sjönk, berättar Viveca.
Efter flera försök med olika sorters inspänning beslutade hon sig en dag för att ta av all utrustning. Helt fri slappnade hästen äntligen av och travade lugnt.
– Det blev en aha-upplevelse och jag förstod att det var mina usla försök till kommunikation som stressade hästen, inget annat. Händelsen fascinerade mig och jag bestämde mig för att försöka återskapa den under kontrollerade former.
  
Slappnar av och jobbar genom kroppen
Under de följande åren jobbade Viveca med metoden på flera olika sorters hästar och alla svarade i princip likadant. De slappnade av, började jobba genom kroppen, förbättrade sin balans och blev mer liksidiga. Hon kompletterade metodiken med bålträningssystemet Equiband, det blev en lyckad kombination framför allt på hästar i behov av rehabilitering.
– Equiband kan hjälpa till att få bättre kvalitet på arbetet. Men man måste inte ha Equiband för att jobba hästen i Equibodybalance, poängterar hon.
De fina resultaten spred sig och när efterfrågan på privatlektioner och clinics ökade bestämde sig Viveca för att utbilda teamkollegor runt om i Sverige, så att fler hästar kunde få hjälp med sin biomekanik. Hon satte ihop ett koncept och registrerade Equibodybalance som varumärke, för att kunna kvalitetssäkra de som använde metoden gentemot kunder och elever.


Foto: Natalie Greppi
   
Många moderna hästar är överrörliga
Sex år har hunnit passera sedan Viveca började experimentera med metoden, under årens lopp har konceptet utvecklats och har fått en röd tråd genom fem element.
– Metodiken har inte ändrats nämnvärt, däremot har jag lärt mig massor i arbetet med hundratals olika hästar. Så förklaringsmodellen kring hur Equibodybalance kan användas för olika bekymmer har utvecklats. I början fokuserade jag till exempel inte så mycket på stabilitet. Men med den moderna, överrörliga sporthästen vi har avlat fram är det tydligt att problem i rörelseapparaten, som härstammar från instabilitet, är ett växande bekymmer som vi behöver ta på allvar. Med metoden har jag sett att vi kan lära hästarna att stabilisera sig för bättre hållbarhet, säger Viveca.

Bär inte sig och ryttaren funktionellt
Idag används Equibodybalance flitigt i Vivecas verksamhet, både för rörelseanalys och fysioterapi. Många hästar har bekymmer som härstammar från hur de använder kroppen i arbete. Och ska man komma åt orsaken så är det där man måste börja, menar Viveca.
– Av de hästar jag träffar för utredning har i princip alla ett sätt att använda kroppen som inte är funktionellt för att bära sig själv och ryttaren. För att komma åt orsaken måste jag och hästägaren jobba tillsammans. Jag kan behandla smärta och rörelseinskränkning lokalt, men det är hästägaren som måste hjälpa hästen att börja arbeta funktionellt. Med Equibodybalance har jag en metod som jag kan lära ut, med effektivt arbete från marken på 30 minuter. Tillsammans får vi ett övergripande behandlingsupplägg som kommer att hjälpa hästen långsiktigt.

Här kan du ladda ner appen Equibodybalance:

 

Om appen Equibodybalance
Equibodybalance är metoden för dig som vill samarbeta med din häst i inspirerande och effektiva övningar från marken. Metodiken hjälper hästen att använda en biomekanik för att bära sig själv och ryttaren på ett sätt som gynnar träningsglädje, hållbarhet och prestation.
Appen innehåller tydliga texter och filmer om hur övningarna går till, samt ett kapitel med vanliga frågor och svar. Equibodybalance passar i både förebyggande och rehabiliterande syfte och i övningarna främjas:

• Avspänning
• Rörlighet
• Stabilitet
• Balans
• Obruten överlinje
 
I appen ingår även instruktioner och film för inpassning av bålträningssystemet Equiband på frisk häst, för användning i förebyggande syfte.
För dig som vill veta mer om hur du kan analysera din häst i rörelse finns ett extra kapitel att köpa till.