Nyckelfärdigt bygge som motsvarar alla förväntningar

Bygga stall eller bygga ridhus – eller kanske både och? Med Maskincompaniets lösning är det fullt möjligt att få två byggnader i en. Smidigt, kostnadseffektivt och inte minst praktiskt för både två- och fyrbenta. "Vi kallar det för konceptridhus", berättar Ola Hidgård, vd på Maskincompaniet i Halmstad AB.

Att bygga nytt är ett omfattande projekt och då är det tryggt att ta hjälp av någon som har kunskap och erfarenhet av både bygge och hästvärlden. Maskincompaniet har allt sedan starten för 20 år sedan gjort flera projekt med allt från renoveringar till nybyggen och då inte bara hästrelaterade sådana.
– Det gör att vi ser delar och detaljer på ett annat vis, vi hittar lösningar som kan påverka både pris och effektivitet. Vi kan också bidra med tankar och idéer kring flöden, hästvälfärd och andra områden som gör den färdiga anläggningen praktisk och lättarbetad.
Ola vet vad han pratar om. Han, och frun Malin, är själva hobbyryttare och som ryttarpappa till Ellen 18 år och Lova 16 år, dressyr- respektive hoppryttare på internationell nivå, har Ola dessutom sett många anläggningar genom åren. En del bra, en del mindre bra.
– Man har ju lärt sig vad som fungerar bra och mindre bra, konstaterar Ola.


Ola på Maskincompaniet i Halmstad hjälper gärna till vid nybyggen.

Lyxig känsla att slippa gå ut
Konceptet stall och ridhus "i ett" har tagits väldigt väl emot av kunderna. Kostnadseffektiviteten – bland annat tack vare färre väggar – uppskattas naturligtvis av kunderna men möjligheten att ta sig mellan stall och ridhus utan att behöva gå ut i regn och rusk är också något som står högt i kurs:
– Ta en blåsig dag till exempel. Då kan ridhusporten utgöra ett riskmoment, främst när man hanterar unga eller spända hästar. Sådant slipper du med vårt konceptridhus. Dessutom ger det en lite lyxig känsla av närhet att koppla ihop stallet och ridhuset, menar Ola.

Kan den som redan har ett stall fortfarande bygga ett konceptridhus?
– Optimalt görs planeringen av stall och ridhus parallellt men vi brukar kunna lösa det mesta. Att skräddarsy är inget problem. Det är lite av vår grej. Olika kunder har olika behov och tycker att olika detaljer är olika viktiga. Därför rekommenderar vi också att man försöker ta sig tid att åka runt och göra studiebesök, men vi bistår självklart med tips och råd och delar gärna med oss av de godbitar vi har sett genom åren.

Kan man bygga hur stort eller litet som helst och vem är det som bygger?
– Det finns egentligen inga begränsningar åt något håll, vi löser det från fall till fall. Maskincompaniet kan sköta hela processen från start till färdig anläggning, vilket vi kallar "nyckelfärdigt ridhus", men vill man som kund vara med själv är det bara trevligt. Vi tycker om när kunden är delaktig rent handgripligen. Då får man oftast större förståelse för vikten av de detaljer vi processat tillsammans med kunden under projekteringen. Men det går självklart också fint att sköta hela eller delar av anläggandet själv, kanske med hjälp av lokala hantverkare.  

Hur lång tid tar det?
– Det kan bero lite på årstid men 4-6 månader är en rimlig tid. Det som tar längst tid är jobbet innan, när man funderar och diskuterar kring olika lösningar och alternativ. Här kan vi vara ett bollplank som driver processen framåt och hjälper till att hitta svaren på alla frågor som uppstår.

Eget underlag blir exportvara
Maskincompaniets verksamhet står på tre ben: bygg, entreprenad och solenergi. En stor del handlar om ridbanor och underlag:
– Maskincompaniet är ett familjeföretag som bland mycket annat bygger hela anläggningar, renoverar gamla ridbanor och bygger nya från grunden. Vi levererar även vårt eget fabriksblandade fiberunderlag GTEX Premium Advance där vi anpassar sammansättningen efter önskemål och behov. Vi är verksamma i hela landet och har så smått börjat exportera vårt prisvärda underlag.

"Hundra procent rätt!"
Ola är både glad och stolt över marknadens positiva bemötande. En av alla nöjda kunder är Kenth Wasserman. På Wassermans Horse & Living i Älvängen norr om Göteborg hålls det varje vecka flera träningar i både hoppning och dressyr och dessutom bjuds det regelbundet in till träningstävlingar. Anläggningen uppfördes av Maskincompaniet under 2018-2019 och omfattar ridhus 25 X 65 meter, 2 stall med totalt 16 boxar, gödselstad och utrymmen för strö- och grovfoderhantering med mera. Kenth är mer än nöjd, inte minst med valet av underlag:
– Maskincompaniets eget underlag, GTEX Premium Advance, har med råge motsvarat alla förväntningar man kan ha på ett underlag. Det har svikt, det är halkfritt, det är lätt att harva och framförallt - det gör ekipagen trygga. Dessutom är det mycket prisvärt! Om man som vi dessutom låter Maskincompaniet lägga in det så blir det hundra procent rätt från början.


Kenth Wasserman är helnöjd med både stall och ridhus, och säger att underlaget som heter GTEX Premium Advance fungerar perfekt.

Skräddarsytt för Islandshästar
Anna Åhsberg på Anna Åhsberg Islandshästutbildning i Gävle är ännu en mycket nöjd kund. Hon köpte Maskincompaniets nyckelfärdiga ridhus inklusive underlaget GTEX Premium Advance, här en fibersandblandning som anpassats till Islandshästar. Verksamheten omfattar försäljningsstall, kurser, utbildning, inridning och träning och Anna är mycket nöjd och tacksam med sitt val av både ridhus och underlag.
– Jag är fantastiskt glad över vårt ridhus. Underbart underlag och superfint byggt. Jag vill verkligen tacka Ola Hidgård och Maskincompaniet för superproffesionellt jobb från start till mål, säger hon.


Tack för världens bästa ridhus, säger Anna Åhsberg, som också intygar att underlaget funkar lika bra för Islandshästarna som till hoppträning.


Olas tre bästa råd till den som planerar att bygga 
  • Börja planera i god tid och ta reda på vilka tillstånd som behövs.
  • Besök gärna andra anläggningar och läs på så mycket du kan.
  • Anlita en leverantör som du litar på och som är lätt att prata med, och som även är kunnig både på bygg och på hästar så förståelsen finns för de krav som ställs på en anläggning med hästar. Tänk på att ni kommer ha ett långt förhållande.