Nytt fodertillskott har nått den svenska marknaden

Forskning har visat att Omega 3 fettsyran DHA, utvunnen från microalger, är fördelaktigt för hästar av flera anledningar. Minerals by Nordic som länge varit en av aktörerna på mineraler och tillskott i Sverige har nu tagit fram tillskottet Inflaboost DHA som innehåller just DHA från microalger – ett tillskott som kan hjälpa många olika typer av hästar.

Nina Fornander har livslång erfarenhet av hästnutrition och brinner för att förbättra hästars hälsa på ett naturligt sätt. 2005 startade hon sitt första foderföretag och 2014 jobbades konceptet om och Activ Mineral kom till tillsammans med Sophie Fornander. Idag heter företaget Minerals by Nordic och erbjuder tillskottsprodukter till både häst, hund och ryttare.
– Hästar som får i sig rätt mineraler och aminosyror i en hög biotillgänglig form kan omsätta näringen i grovfodret bättre och då kan man ofta minska på kraftfodergivan vilket är både ekonomiskt och klimatsmart, säger Nina Fornander.Bilder på Sanna Forsells häst, före och efter att fodrats med Minerals by Nordics tillskott. "Jag ser en klar förbättring i hennes päls, hull och muskler, jag är så nöjd!"

Antiinflammatoriskt tillskott utan karens
Activ Mineral heter mineral-och aminosyratillskottet som Nina Fornander lanserade 2005. Den höga biotillgängligheten och unika sammansättningen har gett tusentals hästar fantastiska resultat som kunderna skickar in erfarenheter om, exempelvis starka hovar, välfungerande mag- och tarmsystem samt en skinande päls som blivit ett fenomen på Instagram som Activ Mineral-Glow.
– Det är en fantastisk produkt som ligger mig varmt om hjärtat. Nu har vi lanserat en ny produkt som kompletterar Activ Mineral bra. Produkten heter Inflaboost DHA och innehåller DHA utvunnet ur en microalg. Den verkar antiinflammatoriskt i kroppen men är till skillnad mot många andra tillskott helt karensfri, säger Nina Fornander.


Inflaboost DHA är enkelt att dosera och addera till hästens övriga kraftfodergiva.

Studier visar på fördelar med DHA
Det har gjorts flera studier på tillskott av Omega-3 syran DHA utvunnen ur microalger till häst, till exempel visar de effekt på avelsston och hingstar. 
– Studier och forskning har visat att tillskott av DHA från microalger kan förbättra livmoderhälsan samt hingstarnas spermakvalitét, berättar Nina

Dressyrryttaren ger både sig och hästarna DHA-tillskott
Dressyrryttaren Camilla Lindh fodrar Minerals by Nordics-produkter sedan tidigare och har nu även testat Inflaboost DHA på alla sina hästar i lite mer än två månader. Hon är positivt överraskad av resultatet.
– Hästarna känns ännu piggare och fräschare. Det känns som att de har en klarare tanke och det är lite häftigt faktiskt, berättar Camilla.
Efter att Camilla märkt skillnad på hästarna började hon själv testa kosttillskott anpassat till ryttare med DHA som finns i Minerals by Nordics webshop.
– Jag är 50 år och känner av kroppen ibland, efter ett tag så kände jag mig piggare och inte så stel i kroppen.
.

Multifunktionell produkt
Olika typer av inflammationer behöver stöttning av näringsämnen för att stödja kroppsfunktionerna. Forskning har gjorts på hästar som lider av EMS, ett inflammatoriskt tillstånd som visar sig genom insulinresistens, fetma och i många fall fång. Forskningen visade att när hästarna fått tillskott från DHA utvunnet ur microalg i 46 dagar kunde man se resultat på förbättrad ämnesomsättning, insulinrespons samt minskade inflammationsnivåer i kroppen.
Många ställer sig kanske frågan om hur en liten fettsyra kan ha så stor inverkan på kroppen.
Det är klart den kan, man ska märka skillnad när man fodrar, det gäller bara att hitta rätt tillskott för just din häst, säger Nina Fornander.Referens på utförd forskning i ämnet
Elzinga, S.E., Betancourt, A., Stewart, J.C., Altman, M.H., et. al., 2019. 
Effects of docosahexaenoic acidrich microalgae supplementation 
on metabolic and inflammatory parameters in horses with equine metabolic syndrome.
Journal of Equine Veterinary Science.