Optimera hästens foderstat med ett stärkelselågt alternativ

Lågpresterande, lite rund, orolig i magen… Känns det igen? (Och då pratar vi om hästen, inte om ditt eget tillstånd efter semestern.) Det kan bero på för mycket stärkelse i fodret.

Stärkelse är en effektiv och snabb energikälla, men ska ges i lagom doser för att hinna tas upp i tunntarmen och göra nytta.
– För mycket stärkelse, och socker, i fodret påverkar hästens tarmflora negativt. Hästen kan bara ta upp en viss mängd stärkelse vid varje fodringstillfälle vilket gör att överflödet går osmält rakt ut i grovtarmen, sänker pH-värdet och försämrar nedbrytningen av fibrer. Det kan ge hästen matsmältningsproblem och till och med magsår, säger husdjursagronom Carolina Johansson, foderexpert och produktchef med inriktning på häst hos Svenska Foder.
  
Många efterfrågar mindre stärkelse
Alla spannmålsslag är stärkelserika och mängden spannmål i hästens kraftfodergiva ska därför begränsas till runt 2 kilo per utfodringstillfälle för en stor vuxen häst. Havre är det spannmål som har lägst stärkelsenivå kombinerat med att dess stärkelse också är den som bäst tas upp i tunntarmen. Havre passar därför bäst till våra hästar.
Den som har en känslig häst, eller en högpresterande häst som kräver mycket energi, kan dock få svårt att utfodra med den mängd havre som foderstaten kräver utan att samtidigt påverka mage och tarm negativt.
Det är nu 20 år sedan de första Hippo-produkterna såg dagens ljus. Nya kunskaper och erfarenheter, tillsammans med kundernas efterfrågan, har hela tiden drivit utvecklingen framåt:
– Idag frågar många hästägare efter stärkelselåga alternativ som gynnar hästens mage och tarm, samtidigt som foderstaten optimeras till den enskilda individen. Det har vi tagit fasta på, berättar Carolina, som samtidigt avslöjar att Svenska Foder nu lanserar en uppgraderad version av hela Hippo-sortimentet.
 
Hög fiberhalt för förlängd ättid
En av flera nyheter är HippoLowCarb-serien där fokus ligger på just låg stärkelsehalt, med energi i skonsam form och levande jästkultur för en god mag- och tarmhälsa.
HippoLowCarb Structure är ett strukturrikt färdigfoder i müsliform, helt havrefritt och med endast fyra procent stärkelse. Müslin har en hög fiberhalt som tillsammans med stråhack förlänger ättiden och ger hästen en mättnadskänsla. Sammansättningen gör fodret lämpligt också till hästar som är känsliga mot socker och stärkelse eller som har problem med övervikt.
De andra två familjemedlemmarna i LowCarb-familjen är HippoLowCarb Sensitive som är ett foder utan havrekärna, med medelhög nivå av protein och energi men med en begränsad mängd stärkelse, och HippoLowCarb Slow Release Energy som är ett foder i pelletsform – fortfarande utan havrekärna och med låg stärkelsenivå, men med mycket och långsam energi.
– Slow Release Energy passar bra till hästar med ett högt energibehov. Allt foder i HippoLowCarb-serien innehåller dessutom levande jästkultur som förbättrar fibernedbrytningen, organiskt selen och naturligt E-vitamin som är viktiga för bland annat immunförsvaret och prestationen.
  
För mycket energi ger tjock häst
Hästens energibehov är inte kopplat till dess temperament utan till hur mycket "bensin" kroppen behöver för att orka arbeta och fungera. Med för mycket energi i fodret blir hästen tjock och med för lite blir den mager och tunn. För att bygga muskler behöver hästen dock protein, men utan energi kan den inte tillgodogöra sig proteinet.
Kraftfoderdjungeln kan upplevas som snårig och den som behöver hjälp att hitta rätt är alltid välkommen att kontakta Carolina och hennes kollegor:
– Vi håller oss väl uppdaterade och har tillgång till de senaste forskningsresultaten. Vår kunskap är vetenskapligt förankrad och vi arbetar med gedigna, svenska råvaror från svenska bönder. Vi kan foder och vi är bara ett telefonsamtal bort.