Polisrytteriet i Malmö söker hästar: "Letar efter kollegor på lång sikt"

Har du en blivande polishäst hemma i stallet? Då ska du kontakta polisrytteriet i Malmö, som nu söker flera fyrbenta kollegor.

Text: Linnea Lindahl
  
Emelie Andersson arbetar på Polisrytteriet region syd, som är beläget i Malmö.
– Vi söker trygga och kloka individer som är så korrekta i kroppen som möjligt. Gärna hästar som är av den något större modellen, över 165 centimeter i mankhöjd, säger hon.
Just nu letar de efter hästar i åldern sex till åtta år som är grundutbildade.
– För tillfället har vi flera yngre hästar i stallet och vi försöker ha ett jämnt flöde i åldersspannet, så att inte alla hästarna går i pension samtidigt, förklarar Emelie.
  
Behöver ha förtroende för ryttaren
Att polishästen är lugn och trygg innebär inte att den är trött eller "avtrubbad".
– Vi behöver hästar som har hög ridbarhet och som har stort förtroende för sin ryttare. Det är naturligt att hästarna tittar och reagerar på saker, vilket de också får göra. Men sedan måste de kunna lita på sin ryttare för att kunna återgå till arbetet omgående, säger Emelie.
Att vara polishäst innebär stor variation i vardagsarbetet.
– Det blir dressyr, hoppträning och uteritter men också miljöträning. Då övar vi på det vi kan stöta på i det polisiära arbetet. Vi patrullerar ute på gatorna och på sommaren kan det bli jobb under marknader, festivaler eller fotbollsmatcher. 
  
"Viktigt att de trivs med rutinerna"
Polisrytteriet söker bara valacker i färgerna svart, brun eller fux. De vill gärna ha hästarna på prov i åtta veckor innan köp.
– Vi ska inte bedriva någon hästhandel, utan vi letar efter kollegor på lång sikt. Det är därför väldigt viktigt att vi ser att de trivs med rutinerna. De måste tycka att det är roligt att vara polishästar, annars kommer det inte att fungera i längden. Vi vill inte ha en häst som inte trivs. Den som säljer brukar också uppskatta prövotiden, så att den ser var hästen hamnar och hur det fungerar.
  
Läs mer och ta kontakt via annonsen nedan hos Hippson Market: