Ponnygalopp är roligt och utvecklande: "Träningarna är öppna för alla"

Hon sitter upp på både en och två hästar om dagen, älskar fart och har ridit sedan hon var två år. I söndags vann tolvåriga Stina Landh ponnyderbyt för A-ponnyer på Jägersro tillsammans med shettisen Sjöbrisens Bajonett.

– Det var deras trettionionde start tillsammans och den trettiosjätte segern, konstaterar Wanja Landh, som förutom att vara mamma till en av våra mest framstående ponnygaloppjockeys också är C-tränare i hoppning och fälttävlan.
Familjen Landh bor på Varby Gård utanför Söderköping och det var när Wanja, för sju år sedan, fick hem ett fullblod till stallet som både hon och dottern fick upp ögonen för galoppsporten.
– Fullblodet hade startat på galoppen och från den dagen började Stina räkna månaderna fram till sin sjuårsdag. Vilken inföll två år senare, skrattar Wanja och fortsätter:
– Man måste nämligen vara sju år för att få ta ponnygalopplicens, så det var bara att vänta och räkna ner månaderna.
  
Har resultat i flera grenar
Stina är uppvuxen med hästar omkring sig och fick tidigt en egen ponny. Ridskola blev det också, inte minst för kompisarnas och gemenskapens skull. Idag rider hon för Åkerbo Rid- och Körsällskap och det är inte bara galopp som står på agendan. Även resultat i hoppning och fälttävlan syns i TDB, både med "Bajonetten" och andra ponnyer.
Men även om Stina gärna och ofta tar den lilla svarta shetlandsponnyn över hinder både i banhoppning och i terräng får stoet vila just från tävlingsmomentet fälttävlan, med undantag för Sugar Cup. För där kan även A-ponnyer delta:
– Stina har hoppat med både Bajonetten och sin shettis Eskil i Sugar Cup, säger Wanja.
  

Ponnylopp på Gärdet, Nationaldagsgaloppen 2018 (segern som tog Stina Landh till Abu Dhabi). Foto: Elina Björklund
 
Träningar och träningstävlingar

Ponnygalopp är en rolig sport som passar alla, även den som redan tävlar i hoppning eller dressyr. Omväxling förnöjer och har man en egen ponny kan man träna på att galoppera tillsammans med andra ryttare inne på någon av galoppbanorna i Upplands-Bro (Bro Park), Malmö (Jägersro Galopp) eller Göteborg (Göteborg Galopp) varje vecka.
I Sverige arrangeras ungefär 20 tävlingsdagar i ponnygalopp varje år. Dessutom arrangeras träningstävlingar regelbundet på galoppbanorna.
– Träningstävlingarna är öppna för alla och är en jättebra konditionsträning för samtliga hästar, oavsett disciplin. Det behövs ingen licens eller särskild utrustning, men du ska ha godkänd hjälm och skyddsväst. Inga sporrar eller spön är tillåtna, säger Wanja och fortsätter:
– Om man vill brukar man kunna få låna en galoppsadel bara för att testa. Det brukar normalt sett kosta en femtiolapp och då får du en rosett med dig hem. Det kan jämföras med pay & jump och pay & ride. Man kan kanske kalla det för pay & race…
Wanja pratar varmt om stämningen och gemenskapen i galoppsporten. Man är hej och du med varandra, gratulerar när det går bra och tröstar när det går sämre.
– Vi brukar prata om "galoppfamiljen" och det stämmer faktiskt. Galoppfolk är ett vänligt släkte.
  

I ponnygalopp tävlar man i kategori A, B, C och D precis som inom andra hästsporter. Foto: Stefan Olsson


Ponnylag-SM på Bro Park 2019. Foto: Elina Björklund
  
Finns ridskolor för ponnygalopp
Man behöver inte ha egen ponny om man vill börja med ponnygalopp. Det finns ponnygaloppridskolor där man rider precis som på vilken annan ridskola som helst.  
– Då tränar och tävlar du på ridskolans ponnyer. I dagsläget finns det ponnygaloppridskolor i Vallentuna, Nyköping, Göteborg och Hörby men galoppsporten rör på sig och fler ridskolor är på gång att starta.
Stina och Sjöbrisens Bajonett har alltså inte mindre än trettiosex segrar bakom sig. Många är naturligtvis minnesvärda, som till exempel förra årets seger i Nationaldagsgaloppen – en seger som tog Stina till finalen i ett internationellt ponnygalopplopp i Abu Dhabi.
Bland elva nationer, där alla red på låneponnyer, slog den då blott elvaåriga Stina från Söderköping till med en seger. Ofattbart stort, men att svensk galoppsport står sig mycket väl är nog det minsta man kan säga.
  

Stina Landh när hon vinner i Abu Dhabi i november 2018, på en lånad ponny. Foto: Erika Rasmussen
    
Nu ska stoet få bli mamma
Söndagens ponnyderby var sista starten för Sjöbrisens Bajonett och Stina. Även om Stina är ung så faller hon för det första åldersstrecket, man får bara starta A-ponny till och med det år man blir tolv, och det lilla svarta stoet ska få ägna sig åt annat ett tag.
– Vi hoppas att hon ska bli dräktig, avslöjar Stina.

Nyfiken på ponnygalopp?
Svensk Galopps hemsida kan du bland annat läsa om hur du kommer igång och vart du ska vända dig för att få veta mer.