Professor Kyra Kyrklund: Våga fråga!

Flyinge och Strömsholm har som ett av sina mål; att medverka till att Sverige får världens bästa ridskolor. Då krävs världens bästa ridlärare till hjälp och för att nå det har man sedan länge ett samarbete med bland andra professor Kyra Kyrklund. Kyra har en uppmaning till såväl lärare som elever: Våga fråga!

Kyra Kyrklund är välkänd för de flesta som håller på med hästar. Hon började sin karriär på ridskola och har därefter vunnit bland annat VM-silver i dressyr och är adjungerad professor i ridkonst vid SLU sedan 2011. Hon är själv utbildad på Strömsholm och arbetade på Flyinge från 1991 till 1998. Idag driver Kyra och maken Richard White Snowhill Farm i England. Kyra är en av världens mest hyllade dressyrtränare och har många framgångsrika elever, en av de mest välkända; Cathrine Dufour.

Öppen undervisning ger mycket
Några gånger om året kommer Kyra till de två svenska riksanläggningarna Flyinge och Strömsholm för att hålla anläggningarnas lärare ajour och ständigt vara med och utveckla hippologprogrammet.
– Jag undervisar såväl elever som lärare. När jag undervisar eleverna så följer lärarna lektionen för att se hur jag väljer att angripa olika problem och frågeställningar. Vi försöker hålla undervisningen öppen och har dessutom olika workshops, förklarar Kyra.


Workshop och öppen träning när Kyra Kyrklund kommer och undervisar.

Det finns inga dumma frågor
Det viktigaste för Kyra är att såväl elever som lärare vågar fråga och ibland också ställa frågan varför.
– Till exempel så kan 99 procent av alla ryttare och tränare ha olika förklaringar på vad en halvhalt är. För att bli en riktigt bra ryttare måste man våga vara nyfiken på sådana saker och om man inte förstår måste man våga ställa frågor som kanske verkar dumma. Men det finns inga dumma frågor, bara dumma svar, säger Kyra.

Backa om du får problem
Teori är något som Kyra använder sig mycket av när hon undervisar och ofta handlar det om att gå några steg tillbaka om något inte fungerar.
– Ta till exempel galoppombyten – om bytet inte fungerar så kanske det beror på att hästen inte är rak i själva galoppen. Om det är problemet måste man arbeta på rakheten i galoppen innan man går vidare med byten förklarar Kyra.

Teorin är grunden
Enligt Kyra själv så red hon enbart på känsla fram till dess att hon var 23-24 år gammal. Vid den tiden hade hon ridit i finska juniorlandslaget i hoppning och vunnit finska mästerskapen i dressyr både som junior och senior.
– Då började jag på Strömsholm och helt plötsligt ställde man frågor som vad, varför och hur... I Finland hade jag läst ridhandboken som en manual men riktigt så fungerar det ju inte. Om jag ska göra en saltomortal i gymnastik så behöver jag först veta hur den ska gå till och förstå rörelsen, sedan kan jag börja öva rörelsen och upprepa den många gånger för att automatisera den.

"Jag lär mig hela tiden"
Studenterna som går ut universitetsprogrammet hippologen, får enligt Kyra en bra grund i sitt ridkunnande.
– De är som jag när jag lämnade Strömsholm, de har mycket kunskap i teorin men lärandet är inte slut där, det är det aldrig, jag lär mig fortfarande hela tiden. Efter en till stora delar teoretisk utbildning så måste du ut och öva dig i praktiken för att bli riktigt bra!

Strömsholm och Flyinge – två svenska riksanläggningar
Ridskolan Strömsholm och Flyinge är två av Sveriges tre Riksanläggningar inom hästnäringen. Här utvecklas kunskap, hästar och människor genom forskning och utbildning.
På anläggningarna erbjuds unika och högkvalitativa utbildningar i form av allt från kortkurser och clinics till fleråriga utbildningar på gymnasie-, folk- och yrkeshögskolenivå samt universitetsnivå. På anläggningarna utbildas hästar och matchas mot championat. Anläggningarnas bestånd av skolhästar håller mycket hög klass.
Ytterligare en viktig del i verksamheten är genomförandet av större evenemang och tävlingar upp till internationell och mästerskapsklass. Anläggningarnas ryttarföreningar är några av de mest framgångsrika tävlingsklubbarna i landet.  
På respektive anläggning finns cirka 200 elever. Ett fyrtiotal anställda och hundratalet hästar ger förutsättningarna för en mycket utvecklande skoltid för eleverna.