Proffsets tips inför stallbygget: "Idag hade jag valt återvunnen plast i boxarna"

Stallbygge eller renovering på gång? Box i standardutförande, lite mer av det goda eller exklusivt med extra allt? "Hos oss kan du få allt det där och lite till", säger Marita Hjelm som har arbetat som säljare hos Ydre-Grinden i tio år.

Med högt ställda krav på kvalitet och funktion erbjuder Ydre-Grinden hästboxar i tre olika utföranden; standardiserade Ydreboxen eller designboxarna Ydre Magnifik och Ydre Safir. Alla tre har justerbara boxväggar som gör dem anpassningsbara och därmed enkla att montera.
 
Funkar även i äldre stallbyggnad
Flexibiliteten blir extra bra för den som till exempel ska renovera ett äldre stall eller inreda stall i en äldre ladugård. Sneda väggar och golv som inte är i våg ställer inte till några bekymmer. Beroende på boxmodell har du ett spann på 95 till 190 millimeter att leka med.
– Du reglerar helt enkelt felmarginalerna direkt på plats. Flexibiliteten gör också att måttagningen blir mer förlåtande. För även om vi gärna åker ut och hjälper till med mätning och skisser är det oftast kunden själv som mäter upp den aktuella ytan.
– Det är lätt att man missar någon centimeter här och någon där, men har man inte tagit fel på flera meter kan vi nästan garantera att boxväggarna passar ändå, menar Marita som tillsammans med sina kollegor har stor erfarenhet och kunskap om hästboxar.

Med eller utan galler i boxarna
Utbudet av boxdörrar, mellanväggar och fronter är stort. Fronterna kan beställas både med och utan galler. Personliga val som kryssplank, dekorationsspår och pulverlackering finns också som tillval men det är inte lätt att veta vad som blir bäst för just mitt stall.
– Djurskyddets och Jordbruksverkets lagar och förordningar ska följas och det finns mycket att ta hänsyn till. Vi ger gärna tips om både mått och materialval, och kan även bidra med idéer kring övrig stallinredning. Men även om till exempel vindskydd och uteboxar.
 
Trä eller plast?
Oavsett boxmodell måste väggarna fyllas med något. Trä eller plast är inte bara en smaksak utan även en fråga för plånboken. Enklast och billigast är granplank, ett lite ljusare träslag som mörknar med tiden.
– Granträ måste regelbundet behandlas med olja, lasyr eller färg. Gran är ett mjukt träslag som inte tål yttre påfrestningar särskilt bra men det är snällt mot plånboken, åtminstone på kort sikt, säger Marita och berättar att hemma i det egna stallet är det gran i boxväggarna:
– Idag hade jag valt plast, men det alternativet fanns inte när vi byggde.
Ett lite exklusivare alternativ till granplank är ek. Ekplank är hårt och starkt och håller bättre för både hästsparkar och gnagande hästtänder. Det tredje alternativet är Maritas favorit, den återvunna plasten:
– Det är underhållsfritt och genomfärgat, vilket gör att färgen inte försvinner vid exempelvis en hästspark. Du har dessutom inga som helst problem med eventuell röta från fuktiga boxbäddar. Plastbrädorna finns i flera olika kulörer och är lätta att torka av eller spola med högtryckstvätten.
– Visst blir plasten en större omedelbar investering, men på sikt har du en klar vinnare. Hållbarheten är nästan hundra procent och underhållet är mikroskopiskt. Faktum är att närmare 90 procent av våra kunder väljer plasten, konstaterar Marita.
 
Tillverkningen sker i Sverige
Ydre-Grindens hästboxar tillverkas i södra Östergötland och har så gjort sedan 1944, då man startade i liten skala i gårdens egen smedja. Idag har företaget skalat upp, men även kringtjänster som galvanisering och pulverlackning sker lokalt. Leveranstiden för en hästbox är normalt sett cirka fyra veckor. Med hjälp av tydliga monteringsanvisningar och möjlighet till telefonsupport är boxarna enkla att montera.
– Men vill man ha monteringshjälp ordnar vi givetvis det, säger Marita Hjelm.
  

Ydreboxen.
 

Ydre Magnifik.
  

Ydre Safir.