Proffsgroomens krönika: "Hade inte klarat en resa utan mina checklistor"

På Ryttargalan utsågs Josefine Ander, som jobbar för Tinne Vilhelmson Silfvén, till Årets hästskötare. I färska nummer 1 av kunskapsmagasinet Hippson, en tidning på temat "Bäst på helheten", gästskriver hon om vikten av bra rutiner inför tävlingsresor. Och vi har fått lov att återpublicera krönikan här på nätet.

Föredrar du stödstrumpor eller öronproppar? Jag själv har inga speciella önskemål, men det har mina fyrbenta medresenärer. Så ska man resa internationellt med tävlingshästar är planering A och O.
Låt säga att vi ska tävla i södra Tyskland. Förutom färdplan, planering av körtider, hälsointyg, pass och vaccinationsdokument behövs det två uppstallningsplatser längs med vägen. Och beroende på årstid kan färjan över till Danmark behöva bokas.
Ett övernattningsställe ska erbjuda bra boxar så att hästen kan få en ordentlig vila inför nästa etapp. Gärna med möjlighet till longering, ridning eller promenader. Jag utfodrar helst i löskrubba från backen så att hästen får sträcka huvud och hals nedåt. Detta eftersom hästarna står uppbundna under resan, då är det viktigt att de tillåts äta från marken under pauserna.

Jag hade inte klarat en enda resa utan mina checklistor – en var för ryttare, häst och lastbil. På Tinnes lista hittar vi bland annat kürmusik, stövlar och två frackar. På lastbilens checklista finns exempelvis att fylla på vatten i vattentanken, samt alla dokument för fordonet och förarna. Hästens packlista är överlägset längst, med allt från sadeln till gummisnoddar och foder.
För att hästarna ska få bästa möjliga resa ser jag till att förbereda dem genom att blöta upp maten, gärna med lite elektrolyter i och speciellt under den varmare årstiden. Jag blandar ner en gnutta betfor i rese-mashen för förbättrad upptagningsförmåga av vätska och tempar hästen regelbundet inför, under och efter resan.
  
Alla våra hästar har samma dagsrutin, men de kan ha lite olika "specialiteter". Till exempel ligger alltid det tjockaste täcket på Paridon Magi som är frusen av sig. Det hade däremot inte "Anton" gillat eftersom han fungerar tvärtom. Vissa hästar reser bättre längre in i bilen, medan andra inte har några problem med att stå var som helst. De har i princip sina bestämda platser där jag vet att de trivs bäst.
Utgångsläget är alltid att bibehålla hästens rutiner. Ett exempel är om vi är ute och reser mitt på dagen, då stannar vi för att utfodra lunch-mashen vid samma tid de är vana vid hemma på stuteriet. Förutom att kameran övervakar hästdelen går vi bak med jämna mellanrum för att kolla hästarna, temperaturen och luften i lastbilen.
  
Resan kan vara mer eller mindre utmanande och vissa saker – till exempel trafikproblem som stör tidsschemat – är omöjliga att förutse. Då är det viktigt att ha rutin och en plan att luta sig emot. Om en häst skulle insjukna, eller om lastbilen skulle gå sönder, är assistansnummer ett måste och ett rikt kontaktnät bra att ha. 
Ligg steget före, hur reser din häst? Var uppmärksam! Och till sist: När du har checkat av dina listor och har gett dina hästar bästa möjliga förutsättningar, glöm inte att se till att du själv har med dig det du behöver för att må bra.
It's the teamwork that makes the dream work!
 
/Josefine Ander
    
PS. Inte minst i dessa tider är förstås inarbetade rutiner för att undvika eventuell smittspridning på tävlingsplatser och under resor A och O!

Om Josefine Ander
Josefine är tävlingsgroom åt dressyrstjärnan Tinne Vilhelmson Silfvén och utsågs till Årets hästskötare 2018 på Ryttargalan. "Jossan" är dessutom diplomerad unghästutbildare.

Få specialnumret på köpet!
Är du inte redan prenumerant på kunskapsmagasinet Hippson kan du just nu teckna en helårsprenumeration och få specialnumret på temat "Bäst på helheten" (som krönikan är hämtad från), på köpet. Denna tidning skickas omgående och din prenumeration startar sedan med Hippson nummer 2 2019 (i april).
 
För endast 495 kronor får du alltså hela sju nummer av kunskapsmagasinet Hippson, värde 693 kronor. Givetvis ingår även tillgång till det digitala arkivet med tidigare utgåvor i prenumerationen.

Teckna prenumeration – få specialnumret direkt
Köp enbart specialnumret (fraktfritt)
Läs specialnumret i det digitala arkivet