Rätt foder ger friskare hästar som håller: "Är otroligt nöjd med resultatet"

Genom uppstallning, utevistelse, träning och omvårdnad – samt inte minst utfodringen – gör vi som hästägare allt och lite till för att kunna ha en häst som mår bra och som klarar den träning och tävling vi vill ägna oss åt. Här berättar Equvici, samt "Årets uppfödare" Tobias Hansson på Västra Hoby Stuteri, om sin filosofi.

Just utfodringen har stor påverkan på hur en hästs liv utformas, hur den utvecklas och hur hållbar den är. Utfodringen har självklart direkt påverkan på hästens matsmältningsapparat och på hela det komplicerade tarmpaketet. Dessutom kan hästar tyvärr dra på sig många sjukdomar såsom magsår och kolik relaterat till bristande utfodrings- och stallrutiner.
Även om du som hästägare har styrt undan från det, med en i grunden bra struktur och foderstat, kan du göra ännu mer för att hjälpa din häst till ett friskare liv där den kan nå sin fulla potential. Hur unga hästar växer upp och utfodras påverkar deras fysiska utveckling och hållbarhet, precis som möjlighet till utevistelse, rörelse och lämplig varierad träning.
  
Lågt stärkelseinnehåll
Din häst behöver inte ha uttalade problem med överhull, insulinresistens eller ha svårt att bygga muskler och styrka för att vara betjänt av en foderstat med minsta möjliga stärkelse- och sockerinnehåll. En foderstat baserad på grovfoder hjälper till att bygga en stark häst.
När du har minskat eller tagit bort spannmålsbaserat kraftfoder och annat som innehåller stärkelse (=socker) – som olika pellets och müslivarianter – kan en häst i ordentlig träning, som växer mycket eller är sjuk, behöva mer energi. Energitillskottet får du förslagsvis från EquVicis Essential. Det är rena kalorier från rapsolja som är helt fri från stärkelse och socker, spjälkad och behandlad så att allt kan tas upp i hästens matsmältningsapparat utan att belasta den.
Hästar kan tillgodogöra sig all energi i EquVicis Essential utan förluster. Många hästägare har tillsatt vanlig olja i sin foderstat, men i den formen har hästar svårare att tillgodogöra sig energin från fettet.
  
Viktig omläggning – för bättre hållbarhet
SLU har i en studie visat att hästar som utfodras med för mycket stärkelse får muskelfibrer av sämre kvalitet. De blir helt enkelt mindre hållbara och skadar sig lättare. Det är bara en av många anledningar till att det finns ett starkt argument att föda upp unga hästar på en foderstat med liten andel stärkelse och socker, de kommer att prestera och hålla bättre. Vill du läsa mer om nutritionens betydelse för hästens hållbarhet hittar du länken till studien här.Tobias med en av sina uppfödningar.
  
"Årets uppfödare" Tobias Hansson om hur han utfodrar
  
Från Västra Hoby Stuteri kommer ett stort antal verkliga klasshästar, inte minst godkända hingstar som Dalwhinnie och Springbank II VH.
  
Senaste stora framgången för Tobias Hansson (utsedd till Årets uppfödare på Ryttargalan 2019), som för det anrika stuteriet vidare, är segern i Breeders Trophy för fyraåringar med Mr Grey VH som reds av Jeanna Högberg. Charlotte Dujardin testred och var lyrisk över den mörkbruna skönheten Mr Grey VH:s ridbarhet, nästan lika förtjust som när hon året innan gav Springbank II VH 10–10 i finalen av samma klass.
  
Eget hö och extra energi från fett
Tobias Hansson har länge använt Essential som ett komplement till en grovfoderbaserad foderstat för unghästarna, hingstarna och stuteriets dressyrhästar.
– Jag odlar mitt eget grovfoder och har en egen blandning med bland annat lusern, kummin, andra örter och såklart en hel del timotej. De får extremt lite kraftfoder och istället får de Essential, energi från fett. Jag har använt det i snart fyra år och är otroligt nöjd med resultatet.
Det började när Dalwhinnie skadade sig 2015, opererades och stod på boxvila i fem månader.
– I och med konvalescensen kunde han inte äta kraftfoder med de risker det medför – men behövde energi till läkning, uppbyggnad och för att behålla sin muskeltonus. Under konvalescensen levde han därför på grovfoder och Essential, fem månader senare kom han ut ur boxen och du kunde inte se att han hade varit konvalescent. Det var så häftigt, berättar Tobias Hansson.
  
Hjälper Springbank att prestera
Stjärnhingsten Springbank II VH har fått Essential under sin uppväxt, och det följer honom in i dubbelarbetet med träning och betäckning. Samma sak gäller för Västra Hoby Stuteris senaste vinnare Mr Grey VH.
– Det hjälper dem med muskeluppbyggnad och energitillskottet ger träningstålighet, det är viktigt för hästens hållbarhet, menar Tobias Hansson.
  
Se och lyssna på intervju med Tobias:

All tillverkning sker i Sverige
EquVici grundar sitt arbete, med framställning av foder och tillskott, på den senaste forskningen inom hästens matsmältningsapparat och ett outtömligt, genuint intresse för hälsa.
 
Sedan 2016 har företaget arbetat fram ett sortiment som stödjer hästens uppbyggnad och utveckling som atlet. Alla produkter tillverkas i Sverige från GMO-fria råvaror och hela sortimentet är fritt från palmolja. Du kan när som helst lägga om foderstaten med Essential och ge din häst bra förutsättningar till bättre inre liv till glädje för er båda.