Rätt underlag skapar goda förutsättningar för hållbara och friska hästar

Att det ligger mycket träning, stor passion, stark vilja och en "jäklar anamma-inställning" bakom stora framgångar; det vet alla. Några som vet det extra väl är de nya svenska mästarna i dressyr, childrenryttaren Irma Wickström och junioren Ida Persson. De har båda jobbat hårt och fokuserat för att nå sina uppsatta mål. En annan framgångsfaktor som mästarna har gemensamt är valet av leverantör av ridunderlag; Maskincompaniet i Halmstad med entreprenören och vd Ola Hidgård i spetsen.

– Vi träffade Ola på en internationell tävling i Danmark och fick direkt en bra kontakt. Här fanns både kunskap och erfarenhet. Han satte sig väl in i våra förutsättningar och kom med ovärderliga råd inför vårt bygge, berättar Idas pappa Henrik Persson och fortsätter:
– Topplagret är fantastiskt. Det klarar i princip alla väder och ger en fantastisk ridkänsla.


Maskincompaniets vd Ola Hidgård.

"Alla byggen är unika"
Topplagret är Maskincompaniets eget GTEX Premium Advance, ett fiberunderlag som anpassas individuellt till varje kund beroende på förutsättningar och inriktning.
– Inget bygge är det andra likt, säger Ola Hidgård. Vi går till botten med kundens behov innan vi blandar sand och fiber i de proportioner som är lämpliga. Vi analyserar även vilka möjligheter kunderna har att sköta underlaget med t ex vattning och harvning för att skapa en långsiktigt hållbar bana. Självklart har vi även andra topplager än fibersand för den som vill ha ett annat alternativ.

Planlaserhyvel används för att justera och plana ut underlaget, både vid nyanläggning och vid justering av befintliga banor.

Har lång erfarenhet av olika markers egenskaper
Maskincompaniet har en komplett maskinpark och tar ofta hand om totalentreprenader vid anläggning av ridbanor, både ute och inne. Det behövs många specialmaskiner för att bygga på bästa sätt och inga detaljer får lämnas åt slumpen. Men för den som har egna maskiner och vill bygga upp banan på egen hand finns Ola tillgänglig som bollplank.
– Eftersom vi har anlagt banor på flera ställen runt om i landet, alla med olika förutsättningar, har vi skaffat oss en omfattande erfarenhet av vad som verkligen fungerar, förklarar Ola. Vi utför även andra entreprenadjobb och har därmed samlat på oss detaljerad kunskap om olika markers olika lager och egenskaper.


För att minska risken för tryckskador används en lastare med twindäck och planeringsskopa.

Underlaget bidrar till hästens hälsa
Hållbarhet och friska hästar är en utmaning för ryttare på alla nivåer och även ett ämne som ligger högt på veterinärernas agenda. Med ett skonsamt underlag minskar risken för skador och ryttarna kan fokusera på träning och utveckling.
– Vi har flera veterinärer som anlagt banor med vårt fiberunderlag, GTEX Premium Advance, berättar Ola. Senast i raden är klinikchefen på Jägersro Hästklinik, Palle Brink, som anlitade oss som totalentreprenör när det var dags att anlägga bana på gården utanför Köpenhamn.

"Valet av entreprenör var klockrent!"
Familjen Wickström i Helsingborg, som precis fått en svensk mästare i familjen genom dottern Irmas guld, utvärderade flera alternativa leverantörer innan de bestämde sig för ett samarbete med Ola och Maskincompaniet.
– Det kändes rätt i magen redan vid första samtalet. Ola har ju dessutom samlat på sig en bred och praktisk erfarenhet genom sina egna döttrars tävlande, säger Irmas mamma Anna-Karin.
Familjen Wickström har byggt ny utebana och bytt underlag i ridhuset samt byggt vinterhagar till stallet som rymmer 17 boxar. Ett omfattande projekt?
– Oh ja, men allt har gått så smidigt. Med facit i hand konstaterar vi att valet av entreprenör var klockrent, bättre samarbetspartner kunde vi inte fått!

Detta är Maskincompaniet
Maskincompaniet i Halmstad erbjuder såväl nybyggnationer som renoveringar av ridhus och stall samt nyckelfärdig diton, hela vägen från bygglov och projektering till färdiga byggnader. Ridbanor och ridunderlag samt produkter till gård och stall ingår också i utbudet liksom försäljning och service av nya och begagnade maskiner samt projektering och installation av solceller.
Läs mer här!