Rid monté på travskolan: "Att känna all hästens kraft är väldigt häftigt"

Stina Eriksson är 16 år och hade ridit flera år på ridskola, och haft egen ponny, när hon kom i kontakt med travsporten för första gången. Samtidigt som hon sålde ponnyn för tre år sedan anordnade den lokala travskolan en "prova på monté"-dag.

Efter det första besöket på travskolan fastnade Stina för travet.  
– Eftersom jag hängde kvar i ridsporten så länge hann jag aldrig börja med ponnyerna, men det gick lika bra att gå på stor häst direkt! 
  
Började med stora travhästar 
Stinas hästintresse har alltid funnits, men till en början bara genom ponnyerna på ridskolan. Efter några år på ridskola skaffade hon sin första egna ridhäst.
– Han hade ett lite mer icke-elegant namn än travhästarna har, han hette Knut, skrattar Stina.  
För tre år sedan, ungefär samtidigt som hon sålde Knut, anordnade travskolan i hennes stad en testa-på-monté-dag och efter den var valet enkelt att gå över till trav. Stina började direkt i en grupp där de red stora hästar på lektionerna. En väg som Stina uppmuntrar fler att våga ta, om man vill rida och ponnyerna är för små.  
Varför Stina valde att börja med montén är enkelt:  
– Monté och ridning har alltid varit i fokus för mig och är det jag har lagt mest tid på. Att sitta där uppe, känna vartenda steg hästen tar och all kraft, är en väldigt häftig känsla som jag nog aldrig kommer sluta uppskatta. Hästar är också väldigt intressanta och trevliga djur. 
  

FAKTA OM MONTÉ
Monté är travlopp med ryttare i stället för att kusken sitter i sulky bakom hästen. Det är en stor sport i Frankrike, men tog inte fart på allvar i Sverige förrän 2004 när det började ridas montélopp med spel. Första svenska loppet reds på Lindesbergs travbana den 5 juni.


Stina har ridit monté i tre år. Foto: Privat  
  
Fortsätter utvecklas på travskolan 
Stina tog sin tävlingslicens för ett år sedan och har hittills ridit tre montélopp. Hon tycker att det är viktigt att fortsätta utvecklas, och går både på travskolan och rider så ofta hon kan. 
– Jag strävar efter kunskap, tekniken i ridningen och styrkan. Det finns mycket att utveckla, men jag tycker dessa tre saker är väldigt viktiga. Och om jag skulle jämföra mig med någon av våra duktiga ryttare i Sverige skulle jag säga att det är just i kunskapen, tekniken och styrkan som vi skiljer oss mest.  
  
Stinas fem tips till dig som vill börja med storhäst-monté
1.
Ta reda på vilken din närmaste travskola är, gå på en prova på-lektion.
2. Våga utmana dig själv för då utvecklas man mest! 
3. Ta plats och ta alla möjligheter som finns för att kunna få framgång.
– I somras anmälde jag mig till en hästskötarutbildning genom Svensk Travsport för att få kunskaper om att jobba i stall och så vidare. Där hade jag turen att kursledaren, tillsammans med sin sambo, driver ett stall där jag nu har fått möjlighet att rida mitt första montélopp. Det hade jag verkligen inte väntat mig av att gå den utbildningen. Det är ju tyvärr inte så att man kan förvänta sig att få rida en massa lopp bara för att man har fått montélicens, utan du måste vara aktiv och visa dig! 
4. Kontakter är väldigt bra att ha, om man inte har det kan man försöka synas och visa framfötterna lite här och var. 
5. Det kanske bästa tipset som absolut inte kommer från mig är att vara så framåt och positiv som möjligt, vara trevlig mot andra och ha en stark vilja. Det är ett tips som är bra på många olika sätt. 
  

NYFIKEN PÅ MONTÉ? SÅ HÄR GÖR DU FÖR ATT TESTA! 
Det finns många olika vägar in i montésporten, ett sätt kan vara att börja på en montékurs på en av landets travskolor. De erbjuder kurser i olika format, både "prova på", terminskurser och privatlektioner. Via länken nedan hittar du din närmaste travskola. 
  
Ett annat sätt är att skapa ett kontaktnät i travsporten. Om man inte har någon koppling alls till travsport kan man kanske kontakta sin hemmabana och fråga om de har något forum för exempelvis sina tränare, montéryttare och så vidare. Alltid är det någon som känner någon som är villig att visa lite kring monté. 

Läs mer och hitta din närmaste travskola här